Ο δάσκαλος της μουσικής

Με ευκαιρία το θέμα μας, τη μουσική, επισκεφτήκαμε έναν από τους δασκάλους παραδοσιακής μουσικής έγχορδων οργάνων για να μάθουμε κάποια πράγματα για τη μουσική κληρονομιά του τόπου μας.

Ποια είναι τα παραδοσιακά όργανα του τόπου μας;

Τα παραδοσιακά όργανα εδώ στον τόπο μας εάν ξεκινήσουμε από τα παλιά τα χρόνια που οι ντόπιοι  ασχολιόντουσαν με τα όργανα τα έφτιαχναν μόνοι τους επειδή δεν είχαν χρήματα, ήταν το λυράκι ,η λύρα ,το μαντολίνο  όσο αναφορά τα έγχορδα. Τώρα στα πνευστά ήταν η μαντούρα , η ασκομαντούρα. Πιο μετά συναντάμε το βιολί  που συνοδευόταν με το νταούλι και αργότερα με την κιθάρα.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να συνεχίσετε την παράδοση της μουσική του τόπου μας;

Είναι πολύ σημαντικό για εμένα η συνέχιση αυτής της παράδοσης και κάνω μια μεγάλη προσπάθεια για να διασωθούνε οι παλιοί σκοποί με το ύφος το οποίο τους έχω ακούσει σαν βίωμα γιατί η μετάδοση της παράδοσης δεν γίνεται μόνο γραπτά αλλά και βιωματικά, έτσι προσπαθώ να μεταδώσω όσο καλύτερα μπορώ την παραδοσιακή μουσική του τόπου μας.

Τι ήταν αυτό που σας κέρδισε να ασχοληθείτε με την μουσική;

Καταρχήν αυτό που με κέρδισε ήταν η αγάπη μου προς την μουσική αλλά αυτή την αγάπη την κέρδισα μεγαλώνοντας μέσα σε μία οικογένεια όπου έπαιζαν παραδοσιακά όργανα, όπως οι παππούδες μου και ο πατέρας μου που δεν έπαιζαν με σκοπό να βγάλουν χρήματα αλλά να διασκεδάσουν τους γύρο τους  κάνοντας αυτό που αγαπάνε. Και έτσι βρέθηκα κάποια στιγμή και εγώ στην σκηνή να παίζω σαν επαγγελματίας κάνοντας αυτό που αγαπώ και μαθαίνοντας κάθε φορά και από λίγο από την ατέλειωτη μουσική.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραδοσιακό όργανο και ποιος οργανοπαίχτης;

Το αγαπημένο μου όργανο δεν είναι μόνο ένα, είναι όλα τα έγχορδα με τα οποία ασχολούμαι όπως το λαούτο, η λύρα, η βιολόλυρα, το λυράκι, το μπουλγαρί και που προσπαθώ να μεταδώσω σαν στοιχεία στους νεότερους. Το ίδιο ισχύ και για το οργανοπαίχτη, δεν υπάρχει μόνο ένας που είναι ο αγαπημένος μου, οι πιο αγαπημένη μου και αυτή που έχω ως είδωλα είναι οι πρωτομάστορες όπως τον Θανάση Σκορδαλό, τον Κόστα Μουντάκη, τον Ανδρέα Ροδινό, τον Στέλιο Φουσταλιέρης και πολλή άλλη που ο καθένας ήταν μοναδικός και που με επηρέασαν και κάνω αυτό που κάνω τόσα χρόνια και συνεχίζω.