Παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές

 Σε διαφορετικούς λαούς και εποχές, το ντύσιμο πάντα συνδεόταν με την κοινωνική θέση , την πολιτική δύναμη, την ιδεολογική τοποθέτηση, την διαφοροποίηση ως προς τον τόπο καταγωγής και την κουλτούρα που αντιπροσωπεύει.   

Όπως και για τον Μακρυγιάννη διαφορετικό ντύσιμο σημαίνει διαφορετικός χορός και διαφορετικές αντιλήψεις : << Παρακάτου είναι ένας χορός όπου γένεται. Ένας με σκουτιά φράγκικα χορεύει μ’ έναν Έλληνα (…) Ο φραγκοφορεμένος θέλει τον δικό του χορό , ο Ελληνας τον δικό του και θα μαλώσουνε ογλήγορα ,ότι δεν μπορεί να μάθη ένας του άλλου τον χορό>>.

 -Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη.                                                                                          

 Έτσι και  η ενδυμασία της Κρήτης , εκφράζει τον πολιτισμό της ,την λεβεντιά και τις αξίες της.

 Οι ανδρικές Κρητικές φορεσιές  αποτελούνται από βράκα με σαλβάρια, , γιλέκο, μεϊντάνι, ζώνη και καρτσόνια . Άλλες φορές αντί βράκα φορούν κιλότα σε τύπο στρατιωτικό που μπαίνει μέσα στα στιβάνια (τις μαύρες μπότες που συμπληρώνουν την ενδυμασία), γελέκο με φαρδιά ζώνη και κρουσάτο μαντίλι.                     

 Οι γυναικείες Κρητικές φορεσιές αποτελούνται από φούστα με σάκο, κατινάκι (φόρεμα με μπούστο ραμμένο σε πλατιά φούστα), τζεμπέρι στο κεφάλι,  σαλβάρι (μακριά βράκα), πουκαμίσα , μαύρα παπούτσια, καθώς και πολλά χρυσαφικά κυρίως λίρες.

Παραδοσιακές κρητικές φορεσιές που βρίσκονται σε προθήκες, στην είσοδο του Δημοτικού χώρου Συνεδρίων και Εκδηλώσεων, «Μελίνα Μερκούρη», της πόλης μας.

Από την μαθήτρια: Πιτροπάκη Μαρίλια