Από την ελιά…. στο λάδι

Μάθαμε τί γίνεται 4 μήνες τον χρόνο (από Νοέμβριο έως Μάρτιο) στα ελαιουργεία της περιοχής

    • Παραλαβή των ελαιόκαρπων και ζύγισμα.
    • Αποφύλλωση , δηλαδή ο χωρισμός των φύλλων απο τον καρπό, είναι αρκετά σημαντικός. Η σύνθλιψη του ελαιοκάρπου  έχει μεγάλη ποσότητα φύλλων που δίνει πικρή γέυση και εμπλουτίζει χλωροφύλλη που δρα αρνητικά στην ποιότητα του.
    • Πλύσιμο των καρπών: το πλυντήριο ελιάς λειτουργεί με τη ροή ρέυματος νερού της λεκάνης πλυσίματος.
    • Σπάσιμο και άλεση: οπου συνθλίβεται ο καρπός με την χρήση μηχανικών σφυριών, μετα το πλύσιμο χρησιμοποιείται ενας ελικοειδής μεταφορέας ελιάς εφοδιασμού με πυραμιδομορφή λεκάνη για την μεταφορά ελιάς στον χειρόμυλο.
    • Μάλαξη, όπου μαλάσσεται ή “ελαιοζύμη” .
    • Φυσοκεντριστήρας, όπου διαχωρίζεται ο πυρήνας(κουκούτσι).
    • Παραβαλή του ελαιολάδου απο την ελαιοζύμη.
    • Τελικός διαχωρισμός, όπου χωρίζεται το λάδι απο το νερό.
    • Τυποποίηση.