Συνέντευξη από την ζωγράφο μας

  Με την ομάδα μας είδαμε πράγματα που δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ. Στα πλαίσια μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πόλη είδαμε αξιοθέατα από τα παλαιά χρόνια μέχρι και στην σημερινή τέχνη. Γι αυτήν μας μίλησε η ζωγράφος

Σοφία Δατσέρη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από πότε ασχολείστε με την τέχνη?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασχολούμαι όχι από πολύ μικρή, θα έλεγα ξεκίνησα μεγάλη. Γύρω στα 26-27. Μέχρι τότε δεν είχα ασχοληθεί με τίποτα. Ούτε είχα τραβήξει μία γραμμή,ούτε είχα ζωγραφίσει ποτέ μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πώς εκφράζεστε μέσα από την τέχνη?

ΑΠΑΝΤΗΣΗΣυνήθως προσπαθώ να αποτυπώσω αυτό ακριβώς που βλέπω όλη μέρα ,το κάστρο μας ,την θάλασσα. Εμπνέομαι πάρα πολύ από το τοπίο της Κρήτης αλλά χρησιμοποιώ το μοτίβο της κρητικής παράδοσης αλλά χρησιμοποιώ και νέο αέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πώς και το αποφασίσατε?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Το αποφάσισα ζώντας εδώ ,άρχισα να κάνω κάτι για να περνάω πιο δημιουργικά τον χρόνο μου.Είμαι αυτοδίδακτη, δεν το έχω σπουδάσει.Δεν πήγα σε κάποια σχολή καλών τεχνών ,απλά αναγνωρίστηκε κάποια στιγμή η δουλειά μου. Όλο αυτό ξεκίνησε από την προσπάθεια μου να κάνω κάτι δημιουργικό, οπότε αυτό ξεκίνησε μετά από τις βασικές σπουδές μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί συναισθήματα νιώθετε όταν δημιουργείτε?                                                                 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ‘Οταν ζωγραφίζω , νιώθω ότι κάνω αυτό για το οποίο είμαι φτιαγμένη να κάνω.Νιώθω τεράστια ικανοποίηση ,ηρεμία,γαλήνη, είναι από τα στοιχεία μου

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ:Πιστεύτε ότι η Ιεράπετρα σας προσφέρει έμπνευση για να ζωγραφίζετε?                 

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω πως πρέπει να γίνουν κάποιες προσπάθειες πάνω σε αυτό ,δηλαδή υπάρχει ένα εικαστικό εργαστήριο ,υπάρχουν κάποιες δράσεις αλλά αυτό που λείπει από την Ιεράπετρα είναι ένας χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ‘Εχει γίνει κάποια σημαντική έκθεση?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω γιατί δεν υπάρχει χώρος να φιλοξενήσει ένα τέτοιο γεγονός, δεν έχουμε στην Ιεράπετρα μία πινακοθήκη.’Ενας χώρος στον οποίο γίνονται εκθέσεις αλλά γίνονται μόνο από τους ντόπιους και δικές μου εκθέσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δικό σας έργο που έχετε δημιουργήσει έχει πάει σε άλλο όνομα?

ΑΠΑΝΤΗΣH: Δεν ξέρω αν με αντιγράφουν αλλά δεν με πειράζει και να γινόταν . Από την στιγμή που σε αντιγράφουν σημαίνει ότι αξίζει η δουλειά σου, γιατί θα ήταν τιμή μου.

  Από την μαθήτρια: Ντόντα Ιωάννα