18 Προσβασιμότητα ιστολογίου

Αφορά: Ρυθμίσεις
 
Τελευταία ενημέρωση στις: 7 Ιουλίου 2021

Κάθε ιστολόγιο στην υπηρεσία https://blogs.sch.gr προσφέρει στον αναγνώστη του περιοχή για την αλλαγή της εμφάνισης του, ώστε να είναι προσβάσιμο από άτομα με προβλήματα όρασης.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ ορισμού στη δεξιά πλευρά του ιστολογίου και εμφανίζει τις επιλογές της με το πάτημα του εικονιδίου Προσβασιμότητα όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

wah 1

Εξ ορισμού υπάρχουν διαθέσιμες οι επιλογές που θα αναφερθούν παρακάτω, ενώ ως διαχειριστής του ιστολογίου μπορούμε, μετά την σύνδεση μας, να κάνουμε τις ρυθμίσεις που επιθυμούμε μέσω του συνδέσμου «Αλλάξτε τις διαθέσιμες επιλογές από το Προσβασιμότητα». Οι ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν θα αναφερθούν σε επόμενη παράγραφο.

Διαθέσιμες επιλογές εργαλείου Προσβασιμότητας

Ο αναγνώστης ενός ιστολογίου όταν ανοίξει το εργαλείο έχει στη διάθεση του τις παρακάτω επιλογές:

  • Κλείσιμο. Ο σύνδεσμος «Κλείσιμο» κλείνει το ενεργό παράθυρο με τις διαθέσιμες επιλογές από το Προσβασιμότητα.
  • Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς Οι σύνδεσμοι Α– και Α+ αλλάζουν το μέγεθος της γραμματοσειράς στο κείμενο του ιστολογίου. Πατώντας το κουμπί Α το μέγεθος αυξάνεται, ενώ με το  Α–  μειώνεται.

wah 2

 

  • Πλοήγηση Πληκτρολογίου. Όταν είναι ενεργοποιημένο, με το πάτημα του πλήκτρου Tab από το πληκτρολόγιου, ο επισκέπτης μπορεί να πλοηγηθεί διαδοχικά σε κάθε σύνδεσμο ή στοιχείο φόρμας που περιέχει η σελίδα. Στο επιλεγμένο στοιχείο εφαρμόζεται κίτρινη επισήμανση και με το πάτημα του πλήκτρου Enter γίνεται μετάβαση προς το σύνδεσμο ή δίνεται δυνατότητα καταχώρησης/επιλογής, αν αφορά σε πεδίο φόρμας.

wah 3

  • Ευανάγνωστη Γραμματοσειρά Ο σύνδεσμος «Ευανάγνωστη Γραμματοσειρά» εφαρμόζει μια πιο ευανάγνωστη γραμματοσειρά στο κείμενο του ιστολογίου. (Δεν ισχύει για όλα τα θέματα εμφάνισης, καθώς αρκετά έχουν ήδη γραμματοσειρά που χαρακτηρίζεται ως ευανάγνωστη).

wah 4

  • Αντίθεση – Επιλέξτε χρώμα Ο σύνδεσμος  «Επιλέξτε χρώμα»  της Αντίθεσης σας επιτρέπει να προσθέσετε παραλλαγές αντίθεσης του χρώματος φόντου στο ιστολόγιό σας. Εάν το φόντο σας δυσκολεύει στην ανάγνωση του κειμένου, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μία από τις δικές σας παραλλαγές με το απλό εργαλείο επιλογής χρωμάτων (έως 8 παραλλαγές).

wah 5

  • Υπογράμμιση συνδέσμων. Ο σύνδεσμος «Υπογράμμιση συνδέσμων» εφαρμόζει υπογράμμιση για όλους τους συνδέσμους στο ιστολόγιο, για πιο εύκολο εντοπισμό τους.

wah 6

  • Επισήμανση συνδέσμων Ο σύνδεσμος «Επισήμανση συνδέσμων» προσθέτει κίτρινο χρώμα φόντου σε όλους τους συνδέσμους.

wah 7

  • Εικόνες σε κλίμακα του γκρι Ο σύνδεσμος αυτός παρέχει μια επιλογή για εφαρμογή γκρι φίλτρου στις εικόνες του ιστολογίου.

wah 8

  • Αντιστροφή χρωμάτων Ο σύνδεσμος «Αντιστροφή χρωμάτων» πραγματοποιεί εναλλαγή χρωμάτων στο ιστολόγιο, με επιλογή εφαρμογής ισχυρού εφέ αντίθεσης σε όλη την εμφάνιση του ιστολογίου.

wah 9

  • Αφαίρεση στυλ Ο σύνδεσμος «Αφαίρεση στυλ» καταργεί όλα τα στυλ του ιστολογίου και εμφανίζει το ιστολόγιο σε πρωτογενή έκδοση HTML.

wah 10

  • Επαναφορά αρχικής κατάστασης Ο σύνδεσμος «Επαναφορά αρχικής κατάστασης» επαναφέρει το ιστολόγιο στην αρχική του μορφή, καταργώντας όποιες αλλαγές και αν έχουμε κάνει, επιλέγοντας τους προηγούμενους συνδέσμους.

 

Διαμόρφωση των ρυθμίσεων του εργαλείου Προσβασιμότητα

Όπως ήδη  αναφέρθηκε, ο διαχειριστής του ιστολογίου μπορεί να τροποποιήσει την εμφάνιση του εργαλείου προσβασιμότητας, μέσα από τον Πίνακα ελέγχου του ιστολογίου του. Για να το επιτύχει αυτό μπορεί είτε να πατήσει τον σύνδεσμο «Αλλάξτε τις διαθέσιμες επιλογές από το Προσβασιμότητα», που εμφανίζεται στο πάνω μέρος του εργαλείου όταν αυτό προβάλλεται σε διαχειριστή ιστολογίου, είτε να μεταβεί στον Πίνακα Ελέγχου του ιστολογίου και από το κάθετο μενού να πατήσει στο  «Προσβασιμότητα».

Εκεί είναι διαθέσιμες οι παρακάτω επιλογές για τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας, τις οποίες μας παρέχεται η δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε, επιλέγοντας αντίστοιχα On ή Off σε κάθε ρύθμιση,
είτε να εισάγουμε διαφορετικό «Τίτλο» από τον προκαθορισμένο της αντίστοιχης ρύθμισης. Επιπλέον μπορούμε να ορίσουμε την γραμματοσειρά που θεωρούμε ως Ευανάγνωστη, να κάνουμε ρυθμίσεις που αφορούν την αντίθεση, μορφοποίηση και τους  συνδέσμους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να ορίσουμε δικό μας εικονίδιο για το εργαλείο Προσβασιμότητας, αλλά και να καθορίσουμε την θέση του και το αν αυτό θα είναι διαθέσιμο σε κινητές συσκευές.

wah 15

 

wah 16

wah 17

wah 18

 

Επιπλέον, πατώντας από το κάθετο μενού στην επιλογή «Προσβασιμότητα à Σειρά Μικροεφαρμογών» μπορούμε μέσω μεταφοράς και απόθεσης των μικροεφαρμογών να αλλάξουμε την θέση εμφάνισης τους στο εργαλείο Προσβασιμότητας.

 

wah 14

Mέσω της επιλογής του κάθετου μενού«Προσβασιμότητα à DOMs Scanner» μπορούμε να ελέγξουμε τις ιστοσελίδες του ιστολογίου για σφάλματα WCAG (προσβασιμότητας). Για παράδειγμα, αν υπάρχουν τα χαρακτηριστικά tag ALT στις εικόνες, και αν οι σύνδεσμοι μας έχουν τα χαρακτηριστικά  “title” και την ετικέτα “aria”.

 

Τέλος, από την οθόνη «Προσβασιμότητα à  Έλεγχος συνημμένων» μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε εικόνες που δεν έχουν “Alt ετικέτα (Εναλλακτικό κείμενο)”, που είναι απαραίτητη για την προσβασιμότητα και να την προσθέσουμε άμεσα, όπου εμφανίζεται το κείμενο ‘δίχως εναλλακτικό κείμενο’ με κόκκινα γράμματα.