13 Διαχείριση χρηστών ιστολογίου

Τελευταία ενημέρωση στις: 16 Ιανουαρίου 2024

To blogs.sch.gr δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ενός ιστολογίου, να επιτρέψει διάφορες λειτουργίες και σε άλλα μέλη του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, στο ιστολόγιο του π.χ. τη συγγραφή και διαχείριση άρθρων και σελίδων ή και την πλήρη διαχείριση του ιστολογίου.
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ομαδικά ιστολόγια ή/και ιστολόγια σχολικών μονάδων.
Οι ρόλοι που μπορούν να έχει ένα μέλος και τα αντίστοιχα δικαιώματα είναι:

  • Διαχειριστής: (Administrator) – Πλήρης πρόσβαση σε όλες τις ενέργειες διαχείρισης του ιστολογίου
  • Αρχισυντάκτης: (Editor) – Πρόσβαση στη συγγραφή, διαχείριση άρθρων, σελίδων, τόσο σε δικές του όσο και σε άλλων χρηστών
  • Συντάκτης: (Author) – Μπορεί μόνο να δημοσιεύει και να διαχειρίζεται δικά του άρθρα και αρχεία.
  • Συνεργάτης: (Contributor) – Μπορεί να γράψει άρθρα άλλα αυτά πρέπει να εγκριθούν από τον διαχειριστή ή αρχισυντάκτη πριν την προβολή τους στο ιστολόγιο. ΔΕΝ μπορεί να αναρτήσει αρχεία (π.χ. εικόνες, pdf)
  • Συνδρομητής: (Subscriber) – Μπορεί μόνο διαβάσει σχόλια.

Η ανάθεση/διαχείριση χρηστών με ρόλο στο ιστολόγιο γίνεται με τον παρακάτω τρόπο.

Πατώντας πάνω στην επιλογή μενού «Χρήστες» του κάθετου μενού εμφανίζονται όλοι τα μέλη (χρήστες του ΠΣΔ) που έχουν κάποιο δικαίωμα πρόσβαση στο διαχειριστικό περιβάλλον του ιστολόγιου σας. Οι χρήστες με ρόλο, διαφορετικό του Διαχειριστή έχουν λιγότερες επιλογές στο διαχειριστικό περιβάλλον του ιστολογίου σας.

Εσείς ως Διαχειριστής του ιστολογίου, μπορείτε να:

  • προσθέσετε νέα μέλη, πατώντας στο κουμπί “Προσθήκη υφιστάμενου μέλους”  αρκεί να έχουν συνδεθεί τουλάχιστον μία φορά στο blogs.sch.gr,  (Δείτε αναλυτικές οδηγίες)
  • να διαγράψετε μέλη και
  • να αλλάξετε ρόλο σε άλλους χρήστες του ιστολογιού.

Στο πάνω μέρος της λίστας μελών υπάρχουν σύνδεσμοι που σας επιτρέπουν να φιλτράρετε τη λίστα των χρηστών με βάση τους ρόλους.

Περνώντας τον δείκτη του ποντικιού πάνω από κάθε σειρά στον κατάλογο των χρηστών, ο ακόλουθος σύνδεσμος εμφανίζεται κάτω από το όνομα χρήστη.

  • Αφαίρεση – Σας επιτρέπει να αφαιρέσετε τον χρήστη από τα μέλη που έχουν κάποιο ρόλο στο ιστολόγιο σας. (Αυτή η σύνδεση δε θα είναι διαθέσιμα για το δικό σας όνομα). Πατώντας το αφαίρεση ενός μέλους, θα μεταφερθείτε και σε μία υποσελίδα όπου θα πρέπει να ορίσετε τι θα συμβεί με τα άρθρα που έχει γράψει αυτό το μέλος. Μπορείτε είτε να τα διαγράψετε είτε να αποδώσετε άλλον ως συντάκτη τους.

Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε το ρόλο του κάθε μέλους απλώς τσεκάροντας το κουτάκι δίπλα από τον/τους χρήστες και επιλέγοντας από το πλαίσιο «Αλλαγή ρόλου…» που υπάρχει στο πάνω μέρος της λίστας τον νέο ρόλο και τέλος πατάτε το κουμπί Αλλαγή.

Χρήσιμα: