Διαμόρφωση μενού πλοήγησης

Τελευταία ενημέρωση στις: 16 Ιανουαρίου 2024

Έχουμε δημιουργήσει ένα διδακτικό βίντεο για το πως μπορείτε να δημιουργήσετε και να διαμορφώσετε ένα εύχρηστο μενού σε ένα ιστολόγιο. Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Ανάλογα με το θέμα εμφάνισης που έχετε επιλέξει μπορείτε να τοποθετήσετε το μενού σας στο πάνω μέρος του ιστολογίου σας, αριστερά, δεξιά ή στο κάτω μέρος.

Για να εμφανίσετε το μενού και σε άλλες θέσεις στο ιστολόγιό σας δείτε πιο κάτω στην παράγραφο “Χρήση διαμορφωμένου μενού ως μικροεφαρμογή“.

Αν η θέση που σας ενδιαφέρει είναι μόνο η προκαθορισμένη συνεχίζετε στη διαμόρφωση του μενού.

Ένα εύχρηστο μενού μπορεί να αποτελείται από σελίδες και κατηγορίες άρθρων.

  • Χρησιμοποιήστε σελίδες που περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο / ιδιοκτήτη του ιστολογίου. Ένα παράδειγμα τέτοιων σελίδων είναι: Το Σχολείο, Σύλλογος Διδασκόντων. Οδηγίες για τη δημιουργία σελίδων θα βρείτε εδώ
  • Χρησιμοποιήστε κατηγορίες άρθρων για να διευκολύνετε τον επισκέπτη να βρει σχετικά άρθρα. Οι Κατηγορίες Άρθρων μπορούν να προστεθούν στο μενού αφού πρώτα έχουν δημιουργηθεί. Μία τέτοια κατηγορία είναι για παράδειγμα οι Ανακοινώσεις. Στην κατηγορία αυτή επιλέγοντάς την από το μενού θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οδηγίες για τη δημιουργία κατηγοριών άρθρων θα βρείτε εδώ.

Προσθήκη σελίδων στο μενού

Για να διαμορφώσετε το παραπάνω μενού, μεταβείτε στη Διαχείριση του ιστολογίου σας και στη σελίδα Εμφάνιση –>Μενού. Δημιουργήστε ένα μενού (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) και στο πλαίσιο Σελίδες πατήστε στο ‘Προβολή όλων’ και τσεκάρετε τις σελίδες που θέλετε να εμφανίζονται στο μενού, στη συνέχεια πατήστε στο κουμπί Προσθήκη στο μενού και στη συνέχεια κάτω δεξιά στο κουμπί Αποθήκευση μενού.

Προσθήκη εξωτερικών συνδέσμων στο μενού

Από την περιοχή ‘Προσθέστε αντικείμενο στο μενού’, κάντε κλικ στο: Σύνδεσμοι. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί εισάγετε το URL της ιστοσελίδας που θέλετε να προσθέσετε στο μενού.

Εισάγετε το κείμενο του συνδέσμου – Αυτό είναι το όνομα που θέλετε να εμφανίζεται στο μενού για τον νέο σύνδεσμο.

Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη στο μενού. Σημείωση: Η σελίδα θα προστεθεί στο κάτω μέρος του μενού. Με σύρσιμο και απόθεση μπορείτε να το μετακινήσετε στην επιθυμητή θέση.

menu links 02

Προσθήκη κατηγοριών στο μενού

Μετά επιλέξτε το πλαίσιο Κατηγορίες, πατήστε το ‘Προβολή όλων’, τσεκάρετε τις κατηγορίες που θέλετε να εμφανίζονται στο μενού σας και το κουμπί Προσθήκη στο μενού. Τέλος, πατήστε το κουμπί Αποθήκευση μενού.

Αλλαγή σειράς στοιχείων μενού

Βλέπετε ότι εμφανίζονται στο μενού οι σελίδες και οι κατηγορίες άρθρων που επιλέξατε αλλά χωρίς σειρά. Θα θέλατε για παράδειγμα στο μενού να εμφανίζεται πρώτα η “ΑΡΧΙΚΗ” και μετά κατά σειρά “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ”, “ΓΕΝΙΚΑ ΝΕΑ”, “ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ” και τελευταίο “ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” με επιμέρους στοιχείο του το “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ”.

Αυτό που πρέπει να κάνετε για να αλλάξετε τη σειρά εμφάνισης είναι να σύρετε με το ποντίκι σας τα στοιχεία του μενού στη θέση που θέλετε. Αν θέλετε ένα στοιχείο να είναι επιμέρους στοιχείο, π.χ. ο “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ” να είναι κάτω από το “ΣΧΟΛΕΙΟ”, τότε θα πρέπει να σύρετε το “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ” κάτω από το “ΣΧΟΛΕΙΟ” και λίγο πιο δεξιά, όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα.

Τέλος, πατήστε το μπλε κουμπί Αποθήκευση μενού.

Προβάλλοντας και πάλι το ιστολόγιο σας θα δείτε ότι το μενού έχει τις κατηγορίες και τις σελίδες που εσείς επιλέξατε και με τη σειρά που τα τοποθετήσατε.

Το ιστολόγιό σας πλέον έχει το νέο μενού πλοήγησης με τη διάταξη που εσείς επιλέξατε.