Η ενδυμασία σε σχέση με την ψυχολογία

‘Εχετε αναρωτηθεί γιατί ο διπλανός σας έχει την συγκεκριμένη ενδυμασία; Ποια μηνύματα προσπαθεί να περάσει στον κοινωνικό του περίγυρο; Πώς ο τρόπος που ντύνεται κάποιος μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του συνανθρώπου του; Όλα αυτά βρίσκουν απάντηση στους τομείς της ψυχολογίας.

 Ο καθένας έχει την δικιά του προσωπικότητα.  Παρουσιάζει στοιχεία που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους.  Αυτά τα στοιχεία είναι εμφανή από τον τρόπο με τον οποίο ντύνεται,  δηλαδή τα ρούχα και τα κοσμήματα, τα οποία επιλέγει.  Κύριος παράγοντας που επηρεάζει αυτή την επιλογή είναι η διάθεση στην οποία βρίσκεται,  αλλά και τα συναισθήματά του.  Ξεκάθαρος είναι, οπότε, ο ρόλος του χαρακτήρα και της ψυχολογίας στον τρόπο ενδυμασίας του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

 Η ενδυμασία πέρα από το ίδιο το άτομο, επηρεάζει και τον περίγυρό του. Συγκεκριμένα, ο Ανατόλ Φράνς λίγο πριν τον θάνατό του είχε πει: «Αν ήταν δυνατόν εκατό χρόνια μετά το θάνατό μου να διαλέξω ένα βιβλίο, θα προτιμούσα να διάλεγα ένα περιοδικό μόδας για να δω πως ντύνονται οι γυναίκες. Γιατί αυτό ακριβώς το ντύσιμο των γυναικών θα μου πει περισσότερα πράγματα για την κοινωνία, απ’ όσα θα μου έλεγαν όλοι οι φιλόσοφοι και θεολόγοι μαζί».

Βλέποντας, λοιπόν, κάποιον να εκφράζεται με έναν συγκεκριμένο ενδυματολογικό τρόπο, οι άλλοι, τείνουν να τον μιμηθούν. Σε αυτό τον μηχανισμό μίμησης και ομοιομορφίας βασίζεται η μόδα.

 Σαν ομάδα, λοιπόν, προσδοκούμε να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους μέσα από την ενδυμασία τους. Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας είμαστε πρόθυμοι να εξερευνήσουμε βαθύτερα τον τομέα της ψυχολογίας, ώστε να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους μας και να επιτύχουμε στην καθημερινή μας ζωή, ως σωστοί άνθρωποι.

 Η ομάδα: Οι Λέοντες

Τα μέλη: Κριεζής Δημήτρης
                Μπουρούτη Βάσια
                Παναγιωτοπούλου Χριστίνα
                Παπαγεωργίου Φωτεινή
                Παπαντωνίου Αλεξία
                Σαράφη Σταυρούλα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *