Ιαν 05
Πολιτισμός & Λεπτομέρειες
Η ομορφιά της περιοχής δίνει την αίσθηση γαλήνης που μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει. Κάτω από τα τεράστια πλατάνια, που το καλοκαίρι προσφέρουν πλούσια σκιά και το χειμώνα αφήνουν τον ήλιο να περνάει μέσα από τα γυμνά κλαδιά τους, τα τρεχούμενα νερά του ποταμού δημιουργούν ένα ονειρεμένο υδάτινο τοπίο.
Ιαν 04
Πηγές Κρύας
Οι Πηγές της Κρύας (ή “Κρύα Πηγή”) είναι ένας φυσικός χώρος απαράμιλλης ομορφιάς που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Λιβαδειάς, μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα. Πρόκειται για ένα ποτάμι με παγωμένο νερό που πηγάζει από τον Ελικώνα και διασχίζει έναν πετρόκτιστο, καταπράσινο χώρο με γεφύρια, μονοπάτια, καταρράκτες και ταβέρνες, δημιουργώντας ένα σκηνικό απόλυτης γαλήνης.
Ιαν 03
Νερόμυλος
Το φυσικό ειδυλλιακό σκηνικό αναδεικνύεται πολύ όμορφα από τον τρόπο που έχει το έχει αξιοποιήσει ο Δήμος Λιβαδειάς. Χαρακτηριστικά πέτρινα τοξωτά γεφυράκια ενώνουν τις όχθες του μικρού ποταμού, πολλά λιθόστρωτα δρομάκια διασχίζουν την περιοχή και αρκετά παγκάκια επιτρέπουν στους επισκέπτες να καθίσουν και να ρομαντσάρουν με υπόκρουση το κελάρυσμα του νερού.
Ιδιαίτερο στοιχείο που προσθέτει, εκτός από την αισθητική απόλαυση και ιστορικό ενδιαφέρον, είναι ο Νερόμυλος με την τεράστια ρόδα του, που διασώζεται ακόμα. Στις όχθες της Έρκυνας υπήρχαν εγκατεστημένοι νερόμυλοι που με τη δύναμη των ορμητικών νερών του ποταμού κινούσαν τις μηχανές των εργοστασίων δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της οικοτεχνίας, της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας της περιοχής. Θα τον δείτε σεργιανίζοντας στον λιθόστρωτο δρόμο δίπλα από τις Πηγές. Διασώζεται ακόμα και η Νεροτριβή όπου παλιά έπλεναν τα ρούχα τους οι κάτοικοι.
Ιαν 01
Μαντείο
Το όνομα του φαραγγιού και του ποταμού της Έρκυνας αποδίδεται σύμφωνα με τη μυθολογία στη νύμφη Έρκυνα, φίλη της Περσεφόνης, της κόρης της Δήμητρας. Κάποια μέρα που οι δύο φίλες έπαιζαν με μια χήνα, η χήνα κρύφτηκε σε σπηλιά που ήταν σφραγισμένη με μια πέτρα. Η Περσεφόνη τράβηξε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, και τότε ανάβλυσαν νερά από την πηγή που βρισκόταν μέσα στη σπηλιά και η πηγή ονομάστηκε Πηγή της Έρκυνας. Στα νερά της, λούζονταν όσοι έρχονταν να πάρουν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, από μια τοπική θεότητα που αργότερα ταυτίστηκε με τον Δία και πήρε το όνομα Τροφώνιος Δίας και του οποίου η Έρκυνα ήταν κόρη. Σήμερα δεν σώζεται κανένα ίχνος από το διάσημο μαντείο.


