Αγαπημένο μου ντουέτο

Η μουσική σκηνή της Ελλάδας έχει βιώσει πολλές αξιόλογες συνεργασίες, αλλά λίγες έχουν αφήσει τόσο έντονο αποτύπωμα όσο αυτή του Σωκράτη Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Δύο καλλιτέχνες με διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, αλλά με κοινή την αγάπη για την ελληνική παράδοση και την ποιητική έκφραση, βρήκαν τον δρόμο τους προς μια κοινή δημιουργία που συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό.                                                                                                                                                                                                                                                       📀 Η Συνάντηση των Δρόμων τους

Η συνεργασία τους δεν ήταν τυχαία. Ξεκίνησε από την κοινή τους αγάπη για την ελληνική μουσική παράδοση και την επιθυμία να δημιουργήσουν κάτι αυθεντικό και αληθινό. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, με την ιδιαίτερη μουσική του γλώσσα, και ο Σωκράτης Μάλαμας, με τη χαρακτηριστική του φωνή και ερμηνεία, βρήκαν τον κοινό τους τόπο στο άλμπουμ “Με Στόμα που Γελά” .                                                                                                                                                                                        💥Στιγμές από τις Συναυλίες τους

Οι συναυλίες τους αποτελούν μια μοναδική εμπειρία για το κοινό. Στην Πλατεία Νερού, για παράδειγμα, η ατμόσφαιρα ήταν μαγευτική. Το κοινό τραγουδούσε μαζί τους, δημιουργώντας μια αίσθηση ενότητας και κοινής εμπειρίας. Τα τραγούδια τους, όπως το “Τειρεσίας”, το “Κάτω απ’ το Μαξιλάρι” και το “Πεχλιβάνης”, απέκτησαν νέα ζωή μέσα από τις ερμηνείες τους .

 🥂 Η Μαγεία του Ντουέτου

Το ιδιαίτερο σε αυτή τη συνεργασία είναι η αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός που δείχνουν ο ένας στον άλλον. Ο Σωκράτης Μάλαμας ερμηνεύει τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τρόπο που αναδεικνύει την ουσία τους, ενώ ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σέβεται και υποστηρίζει την ερμηνεία του Σωκράτη. Μαζί, δημιουργούν μια μουσική χημεία που αγγίζει την ψυχή.

✨Συμπέρασμα✨

Η συνεργασία του Σωκράτη Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου είναι ένα παράδειγμα αυθεντικής και δημιουργικής μουσικής συνύπαρξης. Μέσα από τις κοινές τους δημιουργίες και τις συναυλίες τους, μας θυμίζουν τη δύναμη της μουσικής να ενώνει, να συγκινεί και να εμπνέει. Αν δεν έχετε ήδη βιώσει αυτή την εμπειρία, αξίζει να το κάνετε – η μουσική τους είναι μια γιορτή για την ψυχή.  Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Σωκράτης Μάλαμας: Η περιοδεία συνεχίζεται! | CultureNow.gr

Νεότερος δίσκος

Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου, ο μουσικός ανέβασε το στιγμιότυπο, στο οποίο πιθανότατα αποκαλύπτει και τους καλλιτέχνες με τους οποίους αναμένεται να συνεργαστεί, για τα νέα τραγούδια που ηχογραφεί. Δίπλα του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ιουλία Καραπατάκη, ο Βύρων Τσουράπης, ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης και ο Θανάσης Τσακιράκης. «Με τη νέα χρονιά, νέος δίσκος. 6 τραγούδια για την Ιουλία! Καλές γιορτές!» ήταν το μήνυμα του Σωκράτη Μάλαμα στους διαδικτυακούς τους ακολούθους, οι οποίοι δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία τους για τον νέο δίσκο.                               Τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν είναι τα εξής:

Η ιστορία του τραγουδιού “το γράμμα”

Γεννημένος το 1957 στη Συκιά της Χαλκιδικής, ο Σωκράτης Μάλαμας έχει διηγηθεί σε συνεντεύξεις του πολύ όμορφα τη ζωή του. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια που λίγοι διαθέτουν, ρομαντισμό που σε παρασύρει και γλώσσα αυθεντικού καλλιτέχνη. Στα πρώτα μουσικά βήματα είχε για συντροφιά την κιθάρα του, ενώ τη σκληρότερη θητεία του εξομολογείται πως την έκανε στα «σκυλάδικα» -όπως ο ίδιος τα χαρακτηρίζει-, όπου δούλεψε για χρόνια. Είδε πολλά κι άκουσε ακόμη περισσότερα, κάποια τα κράτησε μέσα του κι άλλα τα μοιράστηκε κατά καιρούς. Την υπηρέτησε πιστά τη μουσική ο Σωκράτης με λίγες και μικρές συναυλίες αρχικά κι ύστερα με τραγούδια -σταθμούς όπως «Το γράμμα». Έψαχνε την κατάλληλη μουσική γι’ αυτό το δημιούργημά του, στίχοι και πρώτη εκτέλεση δικά του. Ώσπου άκουσε απ’ το παράθυρό του τη σειρήνα ενός ασθενοφόρου, το οποίο κατευθυνόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Μια σειρήνα προσωπική που μπορεί, όμως, να μοιραστεί τόσο εύκολα. Ένας ήχος που ενώ στην καθημερινότητα σού κόβει τα πόδια, σε σαστίζει και σε παγώνει, αν τοποθετηθεί όμορφα σ’ ένα τραγούδι μπορεί και να σε ταξιδέψει. Σ’ ένα live του το 2012 ο Σωκράτης Μάλαμας παίρνει στα χέρια την κιθάρα του, σηκώνει το ποτήρι στην υγεία του κοινού, αστειεύεται και κάνει χαβαλέ σαν να βρίσκεται με την παρέα του και μετά δεν τραγουδάει μόνος του. Οι άνθρωποι που έχουν σπεύσει να τον ακούσουν δημιουργούν τον ήχο της σειρήνας, ο καθένας της δικής του. Σαν ένα μυστικό που το γνωρίζουν όλοι, μα έχουν συμφωνήσει με τα μάτια να το κρατήσουν κρυφό. Έχει δηλώσει πως το εν λόγω κομμάτι «το έχει ταχυδρομήσει κατά κάποιον τρόπο στον εαυτό του». Ένα γράμμα, όνομα και πράγμα δηλαδή. Συντροφιά με το κρασί του το γλυκό και κοιτώντας έξω απ’ το παράθυρο του άρεσε πάντοτε να δημιουργεί. Με ό,τι άγγιζε το μέσα του, καθετί που του τραβούσε την προσοχή και τον συντάραζε το ερωτευόταν «σαν μια γυναίκα μακρινή» που αγάπησε πριν φύγει. Παρ’ όλο που μέσα απ’ την ερμηνεία του φανερώνει προσωπικά βιώματα σαν να απευθύνεται σ’ έναν μακρινό φίλο που τυχαίνει να είναι εκείνος σε μια παρελθοντική εκδοχή, την οποία ενδεχομένως δε συμπαθεί και πολύ. Το ‘χει πει εξαιρετικά κι ο ίδιος, «τα τραγούδια απ’ τη στιγμή που φεύγουν απ’ τον δημιουργό τους είναι ελεύθερα να πάνε όπου αυτά θέλουν. Είναι η στιγμή που αντί ν’ ακούν τα αφτιά ακούει η ψυχή». Και τότε, μάλλον, μπορούμε να κάνουμε λόγο για επιτυχία. Για μια επιτυχία που πηγάζει απ’ την προσωπική και γνήσια έκθεση· αν καλλιτέχνης δε σημαίνει να εκτίθεσαι και να το γουστάρεις μ’ όλη την τρέλα της ψυχής σου, τότε τι σημαίνει; Μια επιτυχία που δε φοβάται την κριτική, που ξέρει να τη δέχεται ακόμη και με το ύφος το σοβαροφανές του Σωκράτη Μάλαμα που σε ψαρώνει στο δευτερόλεπτο. Ίσως, ο ίδιος να μην το γνωρίζει, αλλά οι στίχοι του υπάρχουν γραμμένοι παντού· σε τοίχους, σε παγκάκια, έξω από σπίτια, σε τζάμια, σε δρόμους, στο μυαλό όσων τον αγαπούν και κοιτούν τον ουρανό -πίνοντας κρασί σε μια βεράντα και ταυτίζοντας τη φωνή του με το φθινόπωρο.

Αγαπημένε, δεν ξέρω αν θα σταματήσουμε ποτέ «να πικραινόμαστε τις Κυριακές τα βράδια». Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι «χωρίς αυτή τη σκοτεινιά τα χρόνια μένουν άδεια».

Συναυλία Τεμπών

Ο Σωκράτης Μάλαμας συμμετέχει συνεχώς σε συναυλίες και μάλιστα μία από τις πιο πρόσφατες ήταν αυτή των Τεμπών, για την οποία δήλωσε σε ανάρτηση του στο Facebouk και στο Instagram ”ΝΑΙ, κατανοώ τη θλίψη και τη θέση κάποιων γονέων και συγγενών για τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άκαιρα και παράδοξα” γράφει αρχικά ο Μάλαμας και συνεχίζει: “Κατανοούμε την οδύνη και ο σεβασμός μας είναι απόλυτος στο πρόσωπό τους. Έχουμε παιδιά και γνωρίζουμε το αίσθημα της διαρκούς απώλειας, όμως η συμπαράστασή μας είναι επίσης απόλυτη για την εξεύρεση της αλήθειας που έχει αλλοιωθεί – αποκρυβεί με τόση επιμέλεια κάτω από περίεργα σχεδιάσματα- τεχνάσματα και νομικά κόλπα. Είναι υπόθεση όλων μας γι’ αυτό συμμετέχω με κάθε τρόπο σ αυτή την συναυλία”, καταλήγει.

Σωκράτης Μάλαμας: "Γιατί συμμετέχω στη συναυλία για τα Τέμπη" - Η  ανάρτηση... | Ελλάδα Ειδήσεις

Σημαντικό-συγκινητικό τραγούδι

                        Πριγκηπέσσα

Ένα από τα πιο αγαπημένα και διάσημα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα, είναι η «Πριγκιπέσα», το οποίο κυκλοφόρησε το 2000 σε στίχους – μουσική άλλα και πρώτη ερμηνεία του ισίου του καλλιτέχνη.

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο τραγούδι; Σύμφωνα με τον καλυτέχνη, το συγκεκριμένο το έγραψε ως δώρο έκπληξη για τα γενέθλια μίας πολύ καλής του φίλης: «Κατά μια έννοια, έτσι έγινε με την “Πριγκιπέσα”. Την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: “Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω”. Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο. Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς».

Ενώ όταν ερωτήθηκε εάν άλλαξε η σχέση τους έπειτα από αυτήν του την κίνηση, ο Σωκράτης Μάλαμας είπε: «ναι, την παντρεύτηκα».

Υποψήφια με τον Ηλιάδη η σύζυγος του Μάλαμα, Γλυκερία Σταθοπούλου -  trikalaopinion.gr

5 μεγάλες επιτυχίες του

🌌 1. Τα Ξωτικά

Ατμοσφαιρικό και ονειρικό, από το άλμπουμ Δρόμοι (2007). Ένα από τα πιο “μαγικά” κομμάτια του, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στις ζωντανές εμφανίσεις.


💌 2. Το Γράμμα

Από το Λαβύρινθος (1996). Ένα τραγούδι που εκφράζει την ανάγκη για αλλαγή και εσωτερική κάθαρση. Συναισθηματικό και βαθιά προσωπικό.


🌪 3. Αερικό

Συνεργασία με Θανάση Παπακωνσταντίνου. Μεταφυσικό και καθηλωτικό. Κομμάτι–σύμβολο για τους φίλους του ελληνικού έντεχνου και εναλλακτικού ήχου.


🥃 4. Ευτυχείς, Λυπημένοι και Πότες

Από τον ίδιο δίσκο με “Το Γράμμα”. Μια μελαγχολική, φιλοσοφημένη ωδή στη ζωή και την απώλεια.


👑 5. Πριγκιπέσσα

Κλασικό πια! Στίχοι & μουσική του ίδιου. Αν και έγινε ευρύτερα γνωστό και από τον Γιάννη Χαρούλη, το τραγούδι είναι 100% Μάλαμας: απλό, δυνατό, αληθινό.

Η οικογένειά του

Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει δημιουργήσει μια πολύ όμορφη οικογένεια, τα μέλη της οποίας μοιράζονται την αγάπη του για τη μουσική. Όπως είχε αποκαλύψει ο καλλιτέχνης σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών. Τα παιδιά σε κάνουν να βγάζεις και το θηλυκό χρώμα σου. Δεν είναι εύκολο να το παραδεχτεί ένας άντρας αυτό, αλλά όταν τα παιδιά σου σε κοιτάζουν στα μάτια είναι πολύ εύκολο να αλλάξεις ρόλο και να μπεις σε αυτόν της μητέρας.Ο Σωκράτης Μάλαμας καμαρώνει για τα παιδιά του: τις δύο «πριγκιπέσσες» και  τους δύο γιους του - Queen.gr

Συνεργασίες

Ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, έχει συνεργαστεί με πλήθος καταξιωμένων καλλιτεχνών από διάφορους μουσικούς χώρους. Ακολουθεί μια αναλυτική παρουσίαση των σημαντικότερων συνεργασιών του:


🎤 Συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες

1. Θανάσης Παπακωνσταντίνου

  • Άλμπουμ: Με στόμα που γελά (2018)

  • Σχέση: Οι δύο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν σε αυτό το άλμπουμ και πραγματοποίησαν κοινές εμφανίσεις. Ωστόσο, η συνεργασία τους διακόπηκε το ίδιο έτος λόγω διαφωνιών.

2. Λουδοβίκος των Ανωγείων

  • Τραγούδι: Ο κακός μαθητής (2024)

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε αυτό το single, το οποίο κυκλοφόρησε το 2024.

3. Γιάννης Παπαγεωργίου

  • Τραγούδι: Θα περάσουν οι μέρες (2022)

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε αυτό το single, το οποίο κυκλοφόρησε το 2022.

4. Ιουλία Καραπατάκη

  • Συνεργασία: Συχνές κοινές εμφανίσεις σε συναυλίες, όπως στο Κάστρο Πλαταμώνα το 2024.

5. Νίκος Ξυδάκης

  • Άλμπουμ: Νίκος Ξυδάκης – Σωκράτης Μάλαμας (1999)

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε αυτό το άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1999.

6. Μανώλης Ρασούλης

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα, όπως το άλμπουμ Εκδίκηση της γυφτιάς (1978).

7. Μελίνα Κανά

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα, όπως το άλμπουμ Μέλι των Γκρεμών (1994).

8. Αλκίνοος Ιωαννίδης

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα, όπως το άλμπουμ Ακρωτήριο Ταίναρον (1997).

9. Χάρις Αλεξίου

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα, όπως το άλμπουμ Το αμάρτημα της μητρός μου (1999).

10. Θάνος Μικρούτσικος

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα, όπως το άλμπουμ Γρήγορα Η Ώρα Πέρασε (2006).

11. Ελευθερία Αρβανιτάκη

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα, όπως το άλμπουμ Μέλι των Γκρεμών (1994).

12. Αλκίνοος Ιωαννίδης

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα, όπως το άλμπουμ Ακρωτήριο Ταίναρον (1997).

13. Μιχάλης Σιγανίδης

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα, όπως το άλμπουμ Το αμάρτημα της μητρός μου (1999).

14. B.D. Foxmoor (Active Member)

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα.

15. Sadahzinia (Active Member)

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα.

16. Διονύσης Τσακνής

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα,

17. Μαρία Θωίδου

  • Σχέση: Συνεργάστηκαν σε διάφορα έργα.

Δίσκοι

Ασπρόμαυρες ιστορίες
1989

                                                                                                                                  

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση