Πασχαλινά γλυκά

έυκολο πασχαλινό τσουρέκι!

Τσουρέκι

Υλικά:

Για το προζύμιtsoureki gemisto me amigdalopasta gastronomos 610x762 1

  • 150 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 25 γρ. ξηρή μαγιά, ή 50 γρ. μαγιά φρέσκια
Για τη ζύμη
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 γρ. μαστίχα
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 14 γρ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • αυγά, μεσαία (200 γρ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 850 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

Διαδικασία παραγωγής:

Για το προζύμι

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό και τη μαγιά, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Για τη ζύμη
Ρίχνουμε σε ένα γουδί 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και τη μαστίχα, και χτυπάμε καλά ώστε να διαλυθεί η μαστίχα και να γίνει σκόνη. Κόβουμε 100 γρ. βούτυρο σε κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τη μαστίχα, το γάλα, το βούτυρο σε κομμάτια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. (Δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα αλλά να ζεσταθεί.) Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά. (Δεν θέλουμε να είναι πολύ ζεστό το μείγμα για να μην κάψει τη μαγιά.) Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τα αυγά και το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ με το προζύμι και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για ακόμα 10-14 λεπτά αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι και στη συνέχεια σε δυνατή.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ρίχνουμε στον κάδο.
Χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αλείφουμε ένα μπολ με λίγο σπορέλαιο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη ή με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Έτσι έχουμε φτιάξει ένα πεντανόστιμο τσουρέκι για το Πάσχα!

Τη συνταγή για το τσουρέκι βρήκα ΕΔΩ

Το βίντεο εκτέλεσης για τη συνταγή θα βρείτε ΕΔΩ