ΓΛΥΚΑ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΜΠΙΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ / 6 Δεκεμβρίου 2019

 

 

Μελομακάρονα

 
Αποθήκευση στο Θησαυρό της Κουζίνας
Προετοιμασία: 0:15′ Μαγείρεμα: 0:25′
Εύκολη
Μερίδες: 70 τεμ.
H καλύτερη συνταγή για θεϊκά μελομακάρονα παραδοσιακά και όλα τα μυστικά τους. Τα κλασικά μελομακάρονα είναι εύκολα, σωστά σιροπιασμένα και αφράτα! Εθίζομαι σε αυτά! Είναι τα ωραιότερα μελομακάρονα, γι αυτό να τα φτιάξετε όλοι με τις ευλογίες μου.

Υλικά Συνταγής
240 γραμ. σπορέλαιο
240 γραμ. ελαιόλαδο
50 γραμ. κονιάκ
160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
200 γραμ. ζάχαρη
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
2 κ.γλ. κανέλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
400 γραμ. ζάχαρη
400 γραμ. νερό
400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο)
αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

 

Εκτέλεση  .
Για τα παραδοσιακά μελομακάρονα, σιροπιασμένα, μελωμένα και αφράτα μαζί, χρειάζεστε απλά υλικά που έχετε όλοι. Η συνταγή είναι εύκολη γι’αυτό ζυγίσετε τα υλικά να τα έχετε όλα μετρημένα και μπροστά σας. Έτσι 5΄ είναι αρκετά για να φτιάξετε τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα μελομακάρονα.

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε τα πιο ωραία μελομακάρονα και να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Η ζύμη για τα παραδοσιακά μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.

Πάμε να τα πλάσουμε παρέα. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.

Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.

Εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο και τα σιροπιάζω λίγα λίγα όποτε τελειώνουν.

Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με λαδόκολλα ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά. Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Εγώ τα προτιμώ με την πρώτη εκδοχή. Λίγο σιρόπιασμα.

Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια. Σε πολλές περιοχές το μελομακάρονο πασπαλίζεται με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.

Μυστικά για φανταστικά παραδοσιακά μελομακάρονα
Τα παραδοσιακά μελομακάρονα είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Είναι εύκολη συνταγή γίνεται γρήγορα και διατηρούνται παρά πολύ καιρό χωρίς να αλλοιωθούν. Φτιάξτε τα κι εσείς και αφήστε το σπίτι σας να πλυμυρίσει με αρώματα, δημιουργήστε γλυκές αναμνήσεις στα παιδιά σας βάζοντάς τα να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Όμως έχετε πολλές απορίες

-τι αλεύρι βάζω;

-τι λάδι χρησιμοποιώ;

-ποιά θερμοκρασία ψησίματος ενδείκνυται για τα μελομακάρονα;

-πώς τα ψήνω, στον αέρα ή στις αντιστάσεις και ποιά αλλά μυστικά ψησίματος υπάρχουν;

-πόση ώρα ψήνω τα μελομακάρονα;

-πως τα σιροπιάζω, με ζεστό ή με κρύο σιρόπι;

Γι αυτό κι εγώ εδώ σας έχω όλες τις απαντήσεις και όλα τα μυστικά για τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα μελομακάρονα. Ακολουθήστε τη συνταγή και τα μυστικά μου και η επιτυχία είναι δεδομένη, σας το υπογράφω.

•Τι αλεύρι βάζω για τα παραδοσικά μελομακάρονα;
Χρησιμοποιήστε ένα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχετε κοσκινίσει καλά πριν.

•Τι λάδι βάζω στα παραδοσιακά μελομακάρονα;
Βάζω ελαιόλαδο απαλό και σπορέλαιο. Το μεν ελαιόλαδο δίνει αρώματα και γεύση στα μελομακάρονα, το δε σπορέλαιο τα κάνει πολύ αφράτα. Φανταστείτε ότι αφού τα φτιάξετε και τα δοκιμάσετε, τα μισά θα τα φάτε σαν μπισκότα, χωρίς σιρόπι δηλαδή, γιατί γίνονται τέλεια.

Ακολουθήστε λοιπόν τη συνταγή μου και φτιάξτε τα με δυο ειδών λάδι, για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

•Λίγα ακόμα μυστικά για τέλεια ζύμη για μελομακάρονα
–Βάλτε τα υγρά υλικά με την ζάχαρη κι αφήστε τα να σταθούν να μουλιάσει η ζάχαρη. Μετά, ανακατέψτε με το σύρμα για να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό βοηθάει να γίνει πιο αφράτη η ζύμη και να γίνουν πιο αφράτα τα μελομακάρονα μετά το ψήσιμο.

–Όσο πιο πολύ χτυπάτε το λάδι και τη ζάχαρη, πριν βάλετε το αλεύρι όμως ,τόσο πιο τραγανά κι αφράτα με μπισκοτένια υφή θα γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο. Αν γίνουν έτσι, μετά ρουφούν καλύτερα το σιρόπι.

–Η ζάχαρη που λιώνει καλά πριν μπει στο φούρνο καραμελώνει τέλεια τα μελομακάρονα.

–Για να πετύχετε το τέλειο πλάσιμο, ξεκουράστε τη ζύμη το λιγότερο για 20 λεπτά και να την κρατάτε πάντα σκεπασμένη πάνω στο πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου.

–Όσο πιο τραγανά γίνουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο τόσο πιο αφράτα θα γίνουν στο μέλωμα. Γιατί κάνουν πόρους και ρουφούν σωστά το σιρόπι.

–Από την ώρα που θα μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα δε θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί μετά σκληραίνουν. Όσο πιο πολύ δουλεύετε τη ζύμη τόσο πιο πολύ «ξερνάει» το λάδι. Για αυτό δώστε προσοχή σε αυτά που σας γράφω για να μην έχετε καμία απορία.

–Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.

–Προσοχή: Η σκληρή ζύμη έχει ως αποτέλεσμα τα μελομακάρονα να γίνουν σκληρά και αλευρένια. Θα τρίβονται στο πλάσιμο και μετά δεν θα ρουφούν το σιρόπι.

–Το ταψί δεν χρειάζεται λάδωμα ούτε λαδόκολα γιατί η ζύμη είναι λαδερή από μόνη της. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους ξεκολλάνε μια χαρά.

–Αν κάνετε μεγάλη δόση τότε μελώστε τα τμηματικά, δηλαδή τόσα όσα σας χρειάζονται κάθε φορά.

•Μελομακάρονα: ζεστό ή κρύο σιρόπι;
Για τέλειο μέλωμα πρέπει τα μελομακάρονα να είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό.

•Γιατί γίνονται ξερά τα μελομακάρονα;
Γίνονται ξερά γιατί ζύμωσες παρά πολύ τη ζύμη και έριξες επιπλέον αλεύρι. Σαν αποτέλεσμα τρίβονται και διαλύονται όταν τα πλάθετε και αφού ψηθούν βγαίνουν ξερά και όχι αφράτα.

•Ψήσιμο στον αέρα ή στις αντιστάσεις; Πόση ώρα ψήνω τα μελομακάρονα;
Ο φούρνος να είναι πάντα στον αέρα και καλά πρoθερμασμένος, όπως πρέπει για όλα τα μικρά μπισκοτένια γλυκά. Η θερμοκρασία να είναι στους 160 βαθμούς C και αν βάλετε πολλά ταψιά μέσα στον φούρνο, στα μισά του ψησίματος να ροτάρετε τα ταψιά, να τα ανεβοκατεβάσετε δηλαδή ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Τα μελομακάρονα χρειάζονται γύρω στα 25΄ λεπτά ψήσιμο. Κι αυτό είναι σχετικό γιατί αν τα πλάσετε χοντρά και μεγάλα τότε θέλουν περισσότερη ώρα για ψηθούν και να ροδίσουν. Σε γενικές γραμμές είναι έτοιμα όταν φουσκώσουν, ροδίσουν ομοιόμορφα και ξεκολλάνε από το ταψί.

TO ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ :

Μελομακάρονα

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση