Αρχική » social networking » Τι είναι τα wikis

Φεβρουάριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

Τι είναι τα wikis

Πρόκειται για την απλούστερη διαδικτυακή βάση δεδομένων που μπορεί να υπάρξει, ή, καλύτερα, για το απλούστερο σύστημα συνεργατικής διαχείρισης περιεχομένου. Εμπνευσμένο από το προγραμματιστικό περιβάλλον HyperCard της Apple, το πρώτο πρόγραμμα wiki δημιουργήθηκε το 1995 από τον Ward Cunningham σαν ένας τρόπος διαχείρισης του περιεχομένου του site Portland Pattern Repository. Πήρε το όνομά του από το wiki-wiki, μια λέξη από την τοπική διάλεκτο της Χαβάης που σημαίνει: “γρήγορος”. Είναι στην ουσία ιστοσελίδες που ο καθένας (με άδεια) μπορεί να δημιουργήσει ή να επεξεργαστεί.

Το πιο γνωστό παράδειγμα wiki είναι η Wikipedia , μια  διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που γράφεται και συντηρείται από οποινδήποτε θέλει να συνεισφέρει σε αυτήν. Αν και ακούγεται περίεργα, πρόκειται για μια αρκετά αξιόπιστη και έγκυρη πηγή πληροφόρησης. Αν κάποιο πρόσωπο κάνει λανθασμένες ή ανάρμοστες αλλαγές σε μια καταχώριση, οι υπόλοιποι μπορούν να επαναφέρουν πολύ εύκολα την προηγούμενη έκδοση ή να κρατήσουν τις αλλαγές και να τις επεξεργαστούν περαιτέρω. Χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν τον ιστότοπο ή τουλάχιστον τους τομείς ενδιαφερόντων τους και ελέγχουν τα στοιχεία, ώστε η ποιότητα να μένει υψηλή.

Τα wikis έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφορίας μέσα με μεταξύ ομάδων. Το περιεχόμενο σε ένα wiki μπορεί να ενημερώνεται χωρίς κάποια καθυστέρηση, χωρίς έξοδα διαχείρισης και την ανάγκη για διανομή, αφού οι χρήστες και οι συνεισφέροντες στο περιεχόμενο ενός wiki είναι οι ίδιοι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι τύποι αρχείων δεδομένων, όπως υπολογιστικά φύλλα, έγγραφα κειμένου, διαφάνειες παρουσιάσεων, PDFs, οτιδήποτε μπορεί να παρουσιαστεί σε έναν φυλλομετρητή. Μπορούν επίσης να εσωματώνουν κοινά μέσα επικοινωνίας, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων (ΙΜ). Η λειτουργία ενός wiki περιορίζεται μόνο από τις προγραμματιστικές δεξιότητες του προσώπου που το διαχειρίζεται.

Ορισμένες από τις χρησιμότητες ενός wiki είναι:

  • η πολύ εύκολη και απλή συγγραφή και δημοσίευση
  • η δόμηση της πληροφορίας
  • η συνεργατική κατασκευή ενός εγγράφου
  • η οργάνωση μιας εκδήλωσης
  • η αντιμετώπιση μιας καταστροφής
  • η ενημέρωση με την καταγραφή ειδήσεων
  • η ανταλλαγή απόψεων για την πολιτική

πηγές:

  1. http://allbusiness.sfgate.com/technology/computer-software-document-management/4353670-1.html 
  2. http://www.informationweek.com/news/management/showArticle.jhtml?articleID=167600331
  3. http://www.readwriteweb.com/archives/wiki_business.php
  4. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/business-wiki.htm
  5. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/what_is_a_wiki.htm
  6. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/getstarted_wiki.htm
  7. http://webtrends.about.com/od/wiki/a/wiki_downside.htm

Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση