Αρχική » social networking » Enterprise 2.0 – business wikis

Φεβρουάριος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

Enterprise 2.0 – business wikis

Τα wikis είναι εργαλεία ανοικτού κώδικα (open source) που επιτρέπουν σε επισκέπτες να γράφουν και να δημοσιεύουν περιεχόμενο ορατό σε έναν δικτυακό τόπο (website). Έχουν σχεδιαστεί σαν εύχρηστα συνεργατικά εργαλεία και έχουν προέλθει από τις τάξεις συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου.

Ένα business wiki είναι από τα ισχυρά Enterprise 2.0 εργαλεία, που μπορούν να μετασχηματίσουν τη φύση της επικοινωνίας σε μια επιχείρηση. Ενώ η κανονική επικοινωνία στις επιχειρήσεις ρέει σε ευθεία γραμμή, από την κορυφή προς τα κάτω (top down), ένα business wiki μπορεί να δημιουργήσει μια αντίστροφη ροή από τη βάση προς την κορυφή (bottom up).

Οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα wikis με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

α) σαν ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (content managment system, CMS) σε δικτυακό τόπο
η αύξηση της κίνησης και του αριθμού επισκέψεων μιας ιστοσελίδας συνδέεται με την παροχή σε εξωτερικούς χρήστες της δυνατότητας να συμμετέχουν στην δημιουργία περιεχόμενου. Μια επιχείρηση με σημαντική διαδικτυακή παρουσία θα πρέπει να επιτρέπει στους πελάτες της ή στους αναγνώστες της να μπορούν να εκδίδουν επιλεγμένες σελίδες, σαν έναν τρόπο οικοδόμησης μιας κοινότητας γύρω από τον ιστότοπο ή την επιχείρηση. Θα πρέπει, ωστόσο, οι όροι χρήσης να είναι σαφείς και να παρακολουθούνται προσεκτικά οι καταχωρίσεις στις σελίδες αυτές. Οι διαδικτυακές κοινότητες απαιτούν επένδυση χρόνου και προσπάθειας στην παρακολούθηση και διατήρησή τους.

β) σαν ένα εργαλείο για εσωτερική διαχείριση εγγράφων και ροή εργασιών
τα wikis είναι πολύ χρηστικά εργαλεία για την αποθήκευση οδηγιών για τους πωλητές ή  για την άμεση συνεισφορά σε μια παρουσίαση από πολλά τμήματα της επιχείρησης. Εφόσον οι σελίδες ενός wiki μπορούν να διατεθούν με δικαιώματα πρόσβασης και έκδοσης, δεν υπάρχει πλέον το πρόβλημα ελέγχου των εκδόσεων ενός εγγράφου, ανάλογα με τους υπαλλήλους στους οποίους απευθύνεται.

Το περιεχόμενο των σελίδων ενός wiki είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε φυλλομετρητή δικτύου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν ένας server (εξυπηρετητής) αρχείων, χωρίς το κόστος και τις τεχνικές απαιτήσεις για τη συντήρηση ενός περίπλοκου δικτύου υπολογιστών. Τα δεδομένα που εισάγονται στις σελίδες ενός wiki δεν κινδυνεύουν να χαθούν, αφού είναι δυνατή η επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων και έτσι η διόρθωση τυχόν σφαλμάτων.

Με τη χρήση ενός wiki βελτιώνεται η συνεργασία και η επικοινωνία των ανθρώπων μιας επιχείρησης. Οι ομάδες εργασίας και τα άτομα μπορούν να ενημερώνονται και να δραστηριοποιούνται συνεχώς.

πηγή:

http://webtrends.about.com/od/wiki/a/business-wiki.htm

http://webtrends.about.com/od/wiki/a/what_is_a_wiki.htm


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση