Αρχική » διδακτική » Πώς μπορεί να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός στις εκπαιδευτικές εφαρμογές της τεχνολογίας;

Οκτώβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

Πώς μπορεί να ενισχυθεί ο εκπαιδευτικός στις εκπαιδευτικές εφαρμογές της τεχνολογίας;

Πολλοί εκπαιδευτικοί δεν ενδιαφέρονται ή διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά μέσα υποστήριξης της διδασκαλίας τους στη σχολική τάξη. Οι ειδικές δεξιότητες που απαιτεί η χρήση τους ίσως τους αποθαρρύνουν. Ωστόσο, παρακολουθώντας συναδέλφους τους που ήδη βρίσκουν εφαρμογές των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την επίτευξη συγκεκριμένων παιδαγωγικών και μαθησιακών στόχων, ίσως και να αλλάξουν γνώμη και στάση.

Η συμμετοχή σε δικτυακές ομάδες συζητήσεων, σε τηλεδιασκέψεις με συναδέλφους που ήδη χρησιμοποιούν την τεχνολογία, η παρακολούθηση ιστολογίων με ανάλογο περιεχόμενο και η συμμετοχή σε εργαστήρια για τη χρήση της τεχνολογίας στο σχολείο είναι προτάσεις που μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Πέρα από μια επίδειξη των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων ενός εργαλείου ή λογισμικού, αυτό που χρειαζόμαστε οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί είναι η πολύτιμη εμπειρία των συναδέλφων που ήδη τα έχουν αξιολογήσει στην πράξη και ξέρουν τις δυσκολίες και τις ευκολίες που έχουν. Η δημοσίευση σε φόρουμ και blogs προσωπικών εμπειριών γύρω από τέτοια ζητήματα αλλά και οδηγιών και συμβουλών σχετικά με την μελλοντική χρήση τεχνολογικών εφαρμογών μπορεί να βοηθήσει.

Ασφαλώς οι χρονικοί περιορισμοί και η έλλειψη κινήτρων αποθαρρύνουν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν ενεργά σε ανάλογα σεμινάρια ή εργαστήρια. Η τεχνολογία μπορεί να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας και σχεδιασμού της διδασκαλίας, αλλά απαιτεί δεξιότητες που για να αποκτηθούν χρειάζεται επίσης η επένδυση χρόνου και προσπάθειας. Η συμβολή ειδικών σε τεχνολογικά θέματα μπορεί να είναι αξιόλογη, εφόσον απευθύνονται σε μια ήδη δημιουργημένη κοινότητα εκπαιδευτικών με κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες γύρω από τις πιθανές εκπαιδευτικές χρήσεις των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Μπορούν για παράδειγμα, να τους δείξουν πώς να κατασκευάζουν ιστοσελίδες, να οργανώνουν το μαθησιακό τους υλικό, να δημιουργούν ηλεκτρονικές κοινότητες μαθητών ή βίντεο με διδακτικό περιεχόμενο κλπ.


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση