Αρχική » εικονικοί κόσμοι (Virtual Worlds) » Εικονικοί κόσμοι στη μάθηση: σκεπτικισμός και βέλτιστες πρακτικές

Αύγουστος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kατηγορίες

Ιστορικό

RSS Εκπαίδευση-ειδήσεις

Εικονικοί κόσμοι στη μάθηση: σκεπτικισμός και βέλτιστες πρακτικές

από το άρθρο  Life Science Informatics, Trends Analysis for Community College Program Builders Volume 3: Virtual Worlds

διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://bellevuecollege.edu/informatics/vwtafinal.pdf

Μπορούν οι εικονικοί κόσμοι να βρουν ευρεία εφαρμογή στον κόσμο της διδασκαλίας και μάθησης; Σίγουρα χρειάζεται να πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως είναι η υλικοτεχνολογική υποδομή (υψηλή ταχύτητα επεξεργασίας, υψηλή ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και σύγχρονη κάρτα γραφικών) αλλά και να ληφθούν υπόψη οι συχνές πτώσεις του συστήματος (crashes) και οι συχνές αναβαθμίσεις και ενημερώσεις. Επιπλέον, υπάρχουν νομικά ζητήματα, κυρίως με το θέμα της κατοχής πνευματικής ιδιοκτησίας και τα πνευματικά δικαιώματα του περιεχομένου των εικονικών κόσμων, αλλά και με το απόρρητο προσωπικών στοιχείων.

Πολλοί εκπαιδευτικοί αποθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν ή να προτείνουν τους εικονικούς κόσμους, εξαιτίας του ακατάλληλου για ανηλίκους περιεχομένου τους, μολονότι υπάρχουν και εικονικοί κόσμοι μόνο για ανηλίκους (π.χ. το Teen Second Life). Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες προσαρμογής και εκμάθησης των βασικών λειτουργιών ενός εικονικού κόσμου από έναν μαθητή. Τέλος, θέμα προς συζήτηση και προβληματισμό είναι και το ζήτημα του κόστους, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η χρήση τους είναι δωρεάν αλλά και περιπτώσεις που κοστίζει ακριβά.

Στην χρησιμοποίηση ενός εικονικού κόσμου από έναν εκπαιδευτικό οργανισμό οι διδάσκοντες θα πρέπει να συνεργαστούν με τους μαθητές τους στην εξερεύνηση των εκπαιδευτικών του δυνατοτήτων, εγκαταλείποντας ίσως τις πρακτικές της παραδοσιακής διδασκαλίας και επινοώντας άλλους, συνεργατικούς τρόπους μάθησης. Χρειάζεται λοιπόν να τροποποιηθούν υπάρχουσες σχολικές πρακτικές και να ρυθμιστούν εκ νέου ζητήματα κανόνων συμπεριφοράς μέσα στον εικονικό κόσμο. Οι μαθητές θα πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι να καινοτομήσουν και να εξερευνήσουν το εικονικό περιβάλλον με τον δικό τους τρόπο, ύστερα βεβαίως από την κατάλληλη εξοικείωση και τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια που πρέπει να τους δοθούν.

Σύνδεσμοι σε δημοφιλείς εικονικούς κόσμους

Active Worlds http://www.activeworlds.com/

Entropia Universe http://www.entropiauniverse.com/

Everquest http://everquest.station.sony.com/

Second Life http://www.secondlife.com

The Sims Online http://www.thesimsonline.com

There http://www.there.com/

World of Warcraft http://www.worldofwarcraft.com/


Σχολιάστε

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση