14 λόγοι που θα σας κάνουν να πάτε το παιδί σας σε σχολείο στην Φινλανδία

2 Δεκεμβρίου 2017 ΧΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Σύμφωνα με έρευνες, οι μαθητές στην Φινλανδία συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα παιδιά στον κόσμο. Περνούν λιγότερο χρόνο στο σχολείο σε σχέση με παιδιά από άλλες χώρες και ο μέσος όρος χρόνου που περνούν καθημερινά για να κάνουν τα μαθήματά τους, δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά. Στη λίστα που ακολουθεί, θα μάθετε τα μυστικά της εκπαίδευσης στη Φινλανδία, που είναι αξιοθαύμαστη σε όλο τον κόσμο.

14. Όλα είναι δωρεάν: Η Φινλανδική εκπαίδευση είναι δωρεάν, όπως και όλα τα υπόλοιπα – το μεσημεριανό, οι εκδρομές και όλα τα σχολικά είδη. Αν οι μαθητές ζουν 2 χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο, υπάρχει ειδικό λεωφορείο για να τους μεταφέρει από και προς αυτό. Όλα τα έξοδα καλύπτονται από το κράτος. Περισσότερο από το 12,2% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας προορίζεται για την εκπαίδευση.

13. Ατομική προσέγγιση σε κάθε μαθητή: Εδώ κάθε μαθητής μπορεί να επιτελέσει καθήκοντα διαφορετικής πολυπλοκότητας, ανάλογα με τις ικανότητές του. Παιδιά με διαφορετικές πνευματικές και σωματικές ικανότητες διαβάζουν μαζί. Αν ένας μαθητής δεν μπορεί να κάνει κάτι, οι καθηγητές κανονίζουν ένα ξεχωριστό μάθημα μόνο για εκείνον. Επίσης, υπάρχουν και άλλα μαθήματα, όπως άλλες μητρικές γλώσσες. Το βαθμολογικό σύστημα στη Φινλανδία έχει 10 βαθμούς. Ωστόσο, δεν υπάρχουν βαθμοί στα σχολεία μέχρι την 3η δημοτικού. Από την 3η δημοτικού μέχρι την 1η γυμνασίου, οι βαθμοί είναι προφορικοί και ξεκινούν από το «μπορείς και καλύτερα» μέχρι το «τέλεια». Μόνο οι μαθητές γνωρίζουν τους βαθμούς τους. Οι βαθμοί χρησιμοποιούνται για να παρακινήσουν τα παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα.

11. Μπορούν να πηγαίνουν στα μαθήματα με τις πιτζάμες τους: Δεν υπάρχουν σχολικές στολές στα φινλανδικά σχολεία. Μπορούν να πηγαίνουν ντυμένοι όπως θέλουν. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

10. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές μπορούν να κάθονται σε καναπέ ή στο πάτωμα: Τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να κάθονται στο θρανίο τους. Μπορούν να κάτσουν στον καναπέ ή το πάτωμα, αν νιώθουν άνετα. Αν ο καιρός είναι καλός, το μάθημα μπορεί να γίνει και σε εξωτερικό χώρο ή σε ειδικά παγκάκια που είναι τοποθετημένα σε αμφιθεατρικό σχήμα.

9. Τα μαθήματα για το σπίτι είναι πολύ λίγα: Οι δάσκαλοι στη Φινλανδία ξέρουν ότι οι μαθητές χρειάζονται ξεκούραση και χρόνο για να περάσουν με την οικογένειά τους. Τα μαθήματα για το σπίτι καταλαμβάνουν πολύ λίγο χρόνο και μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, στο μάθημα της ιστορίας μπορεί να ζητηθεί από έναν μαθητή να πάρει συνέντευξη από τη γιαγιά του για να μάθει πώς ήταν η ζωή το 1950.

8. Δεν υπάρχουν καθόλου εξετάσεις: Οι δάσκαλοι στη Φινλανδία λένε: «Κάποιος πρέπει να είναι προετοιμασμένος είτε για τη ζωή, είτε για εξετάσεις. Διαλέγουμε το πρώτο». Γι’ αυτό ακριβώς δεν υπάρχουν καθόλου εξετάσεις στο φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.

7. Σε μερικά σχολεία της Φινλανδίας έχουν ακυρωθεί όλα τα μαθήματα: Μία από τις νέες κατευθύνσεις του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, είναι η μάθηση βασισμένη σε φαινόμενα. Αντί για μαθήματα, υπάρχουν τμήματα διάρκειας 6 εβδομάδων, όπου οι μαθητές μελετούν ένα θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα, το θέμα των προσφύγων εξετάζεται από άποψη γεωγραφίας, ιστορίας και πολιτισμού.

6. Έχουν τα μεγαλύτερα διαλείμματα στον κόσμο: Όσο ενδιαφέρον και αν είναι ένα μάθημα, οι μαθητές πάντα χρειάζονται διάλειμμα. Τα παιδιά στη Φινλανδία κάνουν ένα 15λεπτο διάλειμμα μετά από κάθε 45λεπτο μάθημα.

5. Οι δάσκαλοι στη Φινλανδία είναι πολύ καλοί και χαλαροί: Ο διαγωνισμός για τη Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι είναι 20 άτομα για μία θέση. Ο αριθμός των ατόμων που θέλουν να διδάξουν ξεπερνάει τις θέσεις εργασίας κατά 10 φορές. Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός δασκάλου είναι 3.500 ευρώ. Η διδασκαλία είναι ένα πολύ αναγνωρισμένο επάγγελμα στη Φινλανδία. Δεν υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Κάθε δάσκαλος αποφασίζει μόνος του ποια βιβλία και προγράμματα θα χρησιμοποιήσει.

4. Οι μαθητές διδάσκονται μόνο όσα θα χρειαστούν στη ζωή τους: Στα μαθήματα κολύμβησης μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν τις ενδείξεις ότι κάποιος πνίγεται. Επίσης, δίνεται μεγάλη έμφαση στη φροντίδα του περιβάλλοντος. Ο σημαντικότερος στόχος, είναι να μάθουν να προσαρμόζονται σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

3. Όλα τα σχολεία είναι εξίσου καλά: Στη Φινλανδία όλοι πηγαίνουν στο κοντινότερο σχολείο, γιατί είναι εξίσου καλά και δεν υπάρχουν «σχολεία ελίτ». Όπου και αν ζει ένα παιδί, έχει πρόσβαση σε ένα καλό σχολείο, με έμπειρους καθηγητές.

2. Οι μαθητές διαλέγουν μόνοι τους τι θα φάνε: Στη Φινλανδία όλοι πηγαίνουν στο κοντινότερο σχολείο, γιατί είναι εξίσου καλά και δεν υπάρχουν «σχολεία ελίτ». Όπου και αν ζει ένα παιδί, έχει πρόσβαση σε ένα καλό σχολείο, με έμπειρους καθηγητές.

1. Στα σχολεία γίνονται ολονύχτια πάρτι:  Μερικές φορές, τα παιδιά παίρνουν τα σακίδια και τους υπνόσακούς τους για να μείνουν ένα ολόκληρο βράδυ στο σχολείο μαζί με τους καθηγητές. Βλέπουν ταινίες, παίζουν και κοιμούνται στο γυμναστήριο. Το πρωί τρώνε παγωτό.

Υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στις βιβλιοθήκες, που εμπνέουν στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα. Αυτά τα σκυλιά ακούν τα παιδιά να τους διαβάζουν ιστορίες.

(πηγή: www.didefth.gr)

 

 

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Χωρίς κατηγορία .

2 Σχόλια

  1.    Γκόλτσιου Κατερίνα  |  2 Δεκεμβρίου 2017 στις 11:08     

    Καλή αρχή!

Αφήστε μια απάντηση


RSS Εορτολόγιο

Πρόσφατα άρθρα

Πρόσφατα σχόλια

Αρχείο

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία