Η εντολή print

Η πιο σημαντική εντολή στην python είναι η εντολή print.  Με την print μπορούμε να εμφανίσουμε κείμενα στον χρήστη μέσω του υπολογιστή.  Αυτές οι εντολές στις διάφορες γλώσσες προγραμματισμού ονομάζονται εντολές εξόδου.

Η print,  όπως και κάθε εντολή,  έχει ένα συντακτικό.  Στην print,  το συντακτικό είναι το εξής:

print(‘Κείμενο’)

Αυτή η εντολή print θα εμφανίσει στην οθόνη το παρακάτω:

Κείμενο

Για να τρέξουμε ένα πρόγραμμα στο eclipse pyDev,  μπορούμε να πατήσουμε f11 και να επιλέξουμε το module μας με τον αριθμό 1 μπροστά.  Το πρόγραμμα θα τρέξει σε ένα κουτί,  το console log,  ή αλλιώς κονσόλα.

 

Το παραδοσιακό πρώτο πρόγραμμα κάθε προγραμματιστή είναι το helloWorld.  Σκοπός του προγράμματος είναι να εμφανισεί το παρακάτω:

helloWorld

Το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μας δείχνει ότι έχουμε εγκαταστήσει όλα τα απαράιτητα λογιμικά.

Ασκήσεις:

  1. Δημιουργήστε το πρόγραμμα helloWorld
  2. Τρέξτε το
  3. Συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!!!Μόλις δημιουργήσατε το πρώτο σας πρόγραμμα

Πώς δημιουργούμε ένα αρχείο python μέσω του eclipse;

Μέχρι τώρα,  έχουμε κατεβάσει τα απαραίτητα λογισμικά αλλά δεν φέρουμε πώς να δημιουργήσουμε ένα αρχείο python(python module, όπως ονομάζεται στα αγγλικά).

Αρχικά,  επιλέγουμε ένα workspace(εγώ προσωπικα χρησιμοποιώ την επιφάνεια εργασίας μου) : (βοηθιτικές εικόνες) workspace

Μετά,  ανοίγουμε ένα python project,  δίνεις όνομα στο project,  βάζεις grammar version 3.0,  πατάς το click here to configure an interpreter not listed και επιλέγεις interpreter :(βοηθητικές εικόνες)  project

Μετά ανοίγεις μέσα στο project έναν Source folder και μέσα σε αυτόν ένα PyDevPackage(όλα με δεξί κλικ)

Μέσα στο package ανοίγεις πάλι με δεξί κλικ τα PyDev modules,  τα αρχεία Python με τα οποία θα δουλέυουμε.

 

Ξεκινώντας-Το περιβάλλον προγραμματισμού eclipse

Το πιο βασικό σε μία γλώσσα προγραμματισμού είναι ένα κατάλληλο περιβάλλον.  Εγώ χρησιμοποιώ το περιβάλλον eclipse,  ένα περιβάλλον που χρησιμοποιείται κυρίως για προγραμματισμό σε μία γλώσσα ονόματι Java,  αλλά έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να γράψεις προγράμματα python.

Αρχικά,  πρέπει να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας:

  1. Έναν μετεφραστή(interpreter)έκδοσης 3.3 η πιο καινούργιας για python
  2. Το περιβάλλον eclipse(προτείνω το eclipse mars)
  3. Το ειδικό pugin του eclipse για python, το pydev

Για τα βήματα 1 και 3 έχω βρει ένα πολύ βολικό video στο YouTube.  Για να το δείτε,  πατήστε εδώ.  Η διέυθυνση που ζητειστε να γράψετε είναι αυτή εδώ https://www.pydev.org/updates.  Δείτε το video μέχρι το σημείο 8:59.

Συγχαρητήρια,  μόλις ετοιμάσατε το περιβάλλον προγραμματισμού eclipse και το plygin pydev.

Τι είναι ο προγραμματισμός;

Αρχικά,  τι είναι ο προγραμματισμός και τι χρειάζεται κάποιος για να μάθει μία γλώσσα προγραμματισμόυ;

Ο προγραμματισμός είναι η ικανότητα ενός ατόμου να δίνει εντολές στον υπολογιστή δημιουργώντας ένα πρόγραμμα,  το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινή ζωή του ή την ψυχαγωγία του.

Ο προγραμματισμός χρειάζεται απλά λογική σκέψη,  μία στοιχειώδη μνήμη και (πάρα) πολύ έξάσκηση.Προγραμματιστής δεν γίνεσαι σε μία μέρα,  ούτε σε έναν μήνα,  αλλά μετά από αρκετά χρόνια πρακτικής εξάσκησης.

Καλωσήρθατε

Γεια σας

Σε αυτό το blog σκέφτηκα να κάνω κάτι διαφορετικό και,  αφού οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι μέρος της ζωής μας τώρα πια,  αποφάσισα να αξιωποιήσω το ενδιαφέρων μου για τον προγραμματισμό,  ειδικά στην γλώσσα python που θα μάθουμε εδώ.  Το συγκεκριμένο blog θα περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την γλώσσα python,  η οποία τώρα γνωρίζει την μεγαλύτερή της άνθηση,  μαζί με μαθήματα,  παραδείγματα και όχι μόνο.  Εδώ μπορείτε να ανταλλάσετε αρχεία,  να ρωτάτε τους άλλους και να μοιράζεστε το ενδιαφέρων σας για την python και γενικά για τον προγραμματισμό.