Εισαγωγή στις έννοιες HTML και ετικέτες

Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε τα βασικά της html.

Eισαγωγή

Τι είναι HTML?

  • HTML= Hyper Text Markup Language.

  • Η HTML δεν είναι γλώσσα προγραμματισμού, είναι μία γλώσσα η οποία βοηθά στην αναπαράσταση ενός συνόλου εικόνων, κειμένου κ.α στον browser.

  • Η HTML χρησιμοποιεί ετικέτες για να περιγράψει ιστοσελίδες, δηλαδή, όπως θα δούμε και στη συνέχεια,το κείμενο θα περικλείεται μέσα σε συγκεκριμένες ετικέτες, η εικόνα σε μια άλλη συγκεκριμένη ετικέτα και ούτο καθ’εξής…

  • Τα αρχεία HTML έχουν κατάληξη .html ή .htm.

    Αν κάποιους απο τους παραπάνω όρους δεν τους καταβαίνετε, μην ανησυχείτε,θα τους κατανοήσετε στη συνέχεια, όταν θα τους δούμε στην πράξη.

Τι είναι ετικέτα?

  • Ετικέτα είναι λέξεις κλειδιά που κλείνονται μέσα σε < > (π.χ. <html>).Ο ρόλος του είναι να χαρακτηρίσουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι κειμένου ή και όλο το κείμενο  που βρίσκεται ανάμεσα στην ετικέτα αρχής και την ετικέτα τέλους.

    Για παράδειγμα εάν θέλω μια λέξη του κειμένου να εμφανίζεται με πλάγια γραφή τότε θα έχω

    Σήμερα είναι <i>Κυριακή</i> .Η λέξη Κυριακή θα εμφανίζεται στο browser ως Κυριακή

    Και εάν θέλω να είναι bold και italic τότε θα πρέπει να γράψω

    Σήμερα είναι <b><i>Κυριακή</i></b>

    Η γενική μορφή των ετικετών είναι  : <ετικέτα> ……κείμενο…..</ετικέτα>

  • Κάθε ετικέτα ανοίγει και κλείνει, δηλαδή ανοίγει έτσι <html> και κλείνει έτσι </html>.

HTML έγγραφα=Ιστοσελίδες

  • Τα html έγγραφα περιγράφουν ιστοσελίδες.

  • Tα html έγγραφα αποκαλούνται και ιστοσελίδες.

Πώς ο browser “βλέπει” τη σελίδα?

Ας δούμε λοιπόν πώς ένα έγγραφο HTML διαβάζεται απο τον browser.

Όπως είπαμε και πριν,ο σκοπός του web Browser είναι να διαβάζει HTML έγγραφα και να τα συνθέτει σε οπτικές ή ακουστικές ιστοσελίδες .Η αμέσως επόμενη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι:

Γιατί να μήν γράψω ένα απλό κείμενο στο word, να προσθέσω και μερικές εικόνες και να ζητήσω απο τον browser να μου το εμφανίσει σαν ιστοσελίδα ? Η απάντηση είναι πως ο browser για να μπορέσει να διαβάσει, να συνθέσει και να εμφανίσει μια ιστοσελίδα χρειάζεται 2 πράγματα! Το πρώτο είναι πως ένα html έγγραφο πρέπει πάντα να έχει κατάληξη .html ή .htm . Και δεύτερον,πρέπει να υπάρχουν ετικέτες αναγνωρίσιμες απο τον browser.Δηλαδή ο browser δεν εμφανίζει τις ετικέτες αλλά τις χρησιμοποιεί για να ερμηνεύσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, όταν ο browser δεί την ετικέτα <p> καταλαβαίνει πώς αυτό που ακολουθεί μετά την ετικέτα αυτή πρέπει να το εμφανίσει ως παράγραφο.

Κατηγορίες: Μαθήματα HTML. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.