«

»

Φεβ 13 2013

Εκτύπωσέ το Άρθρο

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940 αφιερωμένη στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων

Το Γυμνάσιο Βελισσαρίου, καινοτομώντας για άλλη μια φορά, αφιέρωσε τον φετινό εορτασμό της επετείου του ιστορικού ‘ ΟΧΙ ‘, στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του μαρτυρικού χωριού των Λιγκιάδων Ιωαννίνων.

Το σκαλωμένο στο Μιτσικέλι χωριό, την Κυριακή 3/10/1943, θυσίασε 85 κατοίκους (γυναικόπαιδα), στο βωμό της κτηνωδίας των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

Οι μαθητές του Σχολείου, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και πολύ μεράκι, προετοίμασαν ένα αφιέρωμα στο μεγάλο ‘ ΟΧΙ ‘ του ελληνικού λαού προς τις δυνάμεις του ιταλικού φασισμού και της ναζιστικής γερμανίας. Στη γιορτή, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου του χωριού, τονίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος των γενναίων ηπειρωτών χωρικών, απλών ανθρώπων, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η μαρτυρία του κ. Κωνσταντίνου Παππά, τα 4 αδέρφια του οποίου εκτελέστηκαν και κάηκαν ζωντανά στο σπίτι τους.

Η ξεχωριστή αυτή επίσκεψη – γιορτή – προσκύνημα, αποτέλεσε για τους μαθητές μας μια βιωματική προσέγγιση της εθνικής επετείου και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελευθεροφροσύνης.

Συντελεστές εκδήλωσης:  Οι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί, Παπαευσταθίου Ανδρομάχη, Ευταξία Αλίκη,

Σκλιβανίτη Αγγελική, Λίζου Μαλαματένια, Σακκάς Ηρακλής, Ζήκου Μαρία.

About the author

Χαλάτσης Αθανάσιος

Εκπαιδευτικός Δ/νσης Δ.Ε. Νομού Ιωαννίνων


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων