Έκθεση πεπραγμένων προγράμματος Σωκράτης-Comenius1 ( 2005-2006 )

Δίας_Ευρώπη

Δίας – Ευρώπη

Το Σχολείο μας, Γυμνάσιο Βελισσαρίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια του προγράμματος Σωκράτης-Comenius 1, συμμετείχε σε κοινές δραστηριότητες, παρουσιάσεις θεατρικών, στην πόλη   Swidnica της Πολωνίας, κατά την χρονική περίοδο από 13-21 Νοεμβρίου 2005.

Την ομάδα μας αποτελούσαν οι εκπαιδευτικοί  Δραγατάκη Σταυρούλα ( Δ/ντρια του Σχολείου ), Αναγνώστου Κων/νος ( Συντονιστής προγράμματος ), Χαλάτσης Αθανάσιος ( Μέλος τη ομάδας ), και οι μαθήτριες  Γαβρίλα Ελπίδα, Ευαγγέλου Βάσω, Σιώκη Εύη,  Παππά Κορίνα και Ανδρέα Ηλέκτρα.

Η ομάδα αναχωρεί από τα Ιωάννινα το απόγευμα της Κυριακής 13/11/2005 και με ενδιάμεσους σταθμούς τους ( Αθήνα, Βαρσοβία, Βρότσλαβ ), φθάνουμε στην Σβιτνίτσα το μεσημέρι της Δευτέρας 14/11/2005, όπου μας υποδέχθηκε η Πολωνική ομάδα.

Η συγκέντρωση των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε  σε αίθουσα γραφείου, όπου έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις για όσους δεν γνωρίζονταν. Περιηγηθήκαμε στους διαδρόμους του σχολείου, στους οποίους αποτυπώνονταν σε ειδικά ταμπλό ενημερωτικά του προγράμματος από προηγούμενα ταξίδια των ομάδων σε Μπίλσκ, Ορσόλτζ και Ιωάννινα. Ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα σε εστία νεότητας , στη συνέχεια παράδοση των μαθητών στις οικογένειες που θα τα φιλοξενούσαν και τέλος εγκατάσταση των καθηγητών σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης.

Την Τρίτη 15/11/2005 συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο όπου γνωριστήκαμε με όλο το προσωπικό (καθηγητές-γραμματεία) και ακολούθησε περιήγηση σε αίθουσες και χώρους του σχολείου από τους υπεύθυνους καθηγητές. Την ίδια μέρα ξεναγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης και επισκεφθήκαμε δύο χαρακτηριστικούς ναούς, μουσεία και το παλαιό Δημαρχείο. Επιστρέφοντας στο σχολείο παραδώσαμε τους μαθητές στις οικογένειες που τα φιλοξενούσαν.

Η  συγκέντρωση της Τετάρτης 16/11/2005, που έγινε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα άρχισε με ενημέρωση των αντιπροσωπειών (καθηγητών και μαθητών), για το εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθείται στην Πολωνία σε αντιπαραβολή με τα συστήματα των άλλων κρατών. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν καθοριστική. Αργότερα προετοιμάσαμε την αίθουσα Ιστορίας , στην οποία θα παρουσιάζαμε το δρώμενο που είχαμε προετοιμάσει με θέμα:  « Δημοκρατία-ψηφοφορία στην Αρχαία Αθήνα με χρήση οστράκων ».

Ακολούθησε επίσκεψη σε δύο κάστρα ( Ksiaz, Zagorze ) λίγο έξω από την πόλη , γεύμα και επιστροφή στο σχολείο και παράδοση των μαθητών.

Την Πέμπτη 17/11/2005 διοργανώθηκε καλλιτεχνική  δραστηριότητα για όλους τους μαθητές (τεχνοτροπίες ζωγραφικής) με θέμα ” My Europe “. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των καθηγητών υπό την εποπτεία του γενικού συντονιστή του προγράμματος Klaus Swartz συναδέλφου από τη Γερμανία. Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις-προτάσεις  για τη συνέχιση του προγράμματος και καταλήξαμε σε προγραμματισμό των επόμενων συναντήσεων (χρόνος-τόπος-συμμετοχή μαθητών-δραστηριότητες). Σε διάλειμμα της σύσκεψης οι μαθητές παρουσίασαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους . Η δραστηριότητα της ημέρας έκλεισε για τους μεν καθηγητές με τη συνέχιση της σύσκεψης, για τους δε μαθητές με πρόβες της παρουσίασης μας.

Το πρωινό της Παρασκευής 18/11/2005 συνεχίστηκε η σύσκεψη των καθηγητών και οι πρόβες των μαθητών μας. Αργότερα παρακολουθήσαμε την γενική πρόβα των Πολωνών μαθητών (οφείλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην παρουσίαση του κομματιού με θέμα «Πάπυρος για το Δία» ), και τις παρουσιάσεις όλων των ομάδων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των ομάδων παρουσία κοινού, μαθητών, γονέων και τοπικών φορέων της πόλης.

Το Σάββατο 19/11/2005 διοργανώθηκε εκδρομή στην πόλη του Βρότσλαβ και μετά από περιήγηση και γεύμα επιστρέψαμε αργά το απόγευμα στη Σβιτνίτσα.

Τέλος την Κυριακή 20/11/2005 επισκεφθήκαμε ιστορικό χώρο στον οποίο πραγματοποιήθηκε μία από τις σημαντικότερες απόπειρες δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ και ξεναγηθήκαμε από υπεύθυνους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Grosse Rosen.

Η υπόσχεση να συνεχίσουμε με αμείωτο ενδιαφέρον και θέληση το πρόγραμμα Σωκράτης – Comenius 1 δόθηκε τις 17:00 της ίδιας ημέρας, ώρα που έπρεπε να ευχαριστήσουμε τους φίλους μας για τη θερμή φιλοξενία , να τους αποχαιρετήσουμε και να ανανεώσουμε την συνάντησή μας το Μάρτιο 2006, στο Ορσόλτζ της Γερμανίας.

Συντάκτης έκθεσης:  Χαλάτσης Αθανάσιος

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση