Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940 αφιερωμένη στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων

Το Γυμνάσιο Βελισσαρίου, καινοτομώντας για άλλη μια φορά, αφιέρωσε τον φετινό εορτασμό της επετείου του ιστορικού ‘ ΟΧΙ ‘, στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του μαρτυρικού χωριού των Λιγκιάδων Ιωαννίνων.

Το σκαλωμένο στο Μιτσικέλι χωριό, την Κυριακή 3/10/1943, θυσίασε 85 κατοίκους (γυναικόπαιδα), στο βωμό της κτηνωδίας των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.

Οι μαθητές του Σχολείου, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους και πολύ μεράκι, προετοίμασαν ένα αφιέρωμα στο μεγάλο ‘ ΟΧΙ ‘ του ελληνικού λαού προς τις δυνάμεις του ιταλικού φασισμού και της ναζιστικής γερμανίας. Στη γιορτή, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου του χωριού, τονίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος των γενναίων ηπειρωτών χωρικών, απλών ανθρώπων, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η μαρτυρία του κ. Κωνσταντίνου Παππά, τα 4 αδέρφια του οποίου εκτελέστηκαν και κάηκαν ζωντανά στο σπίτι τους.

Η ξεχωριστή αυτή επίσκεψη – γιορτή – προσκύνημα, αποτέλεσε για τους μαθητές μας μια βιωματική προσέγγιση της εθνικής επετείου και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ελευθεροφροσύνης.

Συντελεστές εκδήλωσης:  Οι μαθητές μας και οι εκπαιδευτικοί, Παπαευσταθίου Ανδρομάχη, Ευταξία Αλίκη,

Σκλιβανίτη Αγγελική, Λίζου Μαλαματένια, Σακκάς Ηρακλής, Ζήκου Μαρία.

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση