Η διατροφική αλυσίδα των Ατταλειωτών στηριζόταν στα προϊόντα που παρήγαγε η ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, αλεύρι, καλαμπόκι, ταχίνι, καρύδια, μέλι, σαλέπι, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, πρόβατα και κατσίκια, ψάρια κτλ.
- Το καθημερινό φαγητό ήταν συνήθως λαχανικά, ζυμαρικά, τραχανάδες και όσπρια.
- Οι μπαξεβάνηδες προμήθευαν άφθονα και σε μεγάλη ποικιλία λαχανικά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου όπως λάχανα, πράσα, καρότα, σέλινο, αρακά, ντομάτες, κρεμμύδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κτλ.
- Το κρέας το θεωρούσαν πολυτέλεια και έτρωγαν μόνο τις μεγάλες γιορτές και τις Κυριακές.
- Από τα πιο αγαπημένα φαγητά ήταν τα Κεμπάπ και οι κεφτέδες που εκτός από κιμά τους έφτιαχναν και με άλλα υλικά πχ κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, κρεμμυδοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες. Επίσης, κάθε φθινόπωρο ετοίμαζαν για το χειμώνα, παστουρμά, σουτζούκια, παστό κρέας, καβουρμά, λουκάνικα, μπουμπάρι κτλ.
- Τα ψάρια και τα θαλασσινά δεν τα έτρωγαν πολύ στην Αττάλεια.
- Επίσης μαγείρευαν ποταμίσια καβούρια με πολλούς τρόπους, κυρίως όμως ψητά. Αφθονούσαν στην Αττάλεια και καταναλώνονταν περισσότερο τη Σαρακοστή. Στις νηστείες έτρωγαν σαλιγκάρια και σπάνια αστακούς.
- Οι σαλάτες συμπλήρωναν και νοστίμιζαν το φαγητό τους.
- Οι πίτες, νόστιμες, λαχταριστές και χορταστικές, αποτελούσαν το βασικότερο είδος διατροφής του μικρασιατικού κόσμου και κατ’ επέκταση των Ατταλειωτών και δεν έλειπαν από το τραπέζι τους. Τέτοιες ήταν οι: τυρόπιτες, χορτόπιτες, ρυζόπιτες, κιμαδόπιτες, παστουρμαδόπιτες, γκιουζλεμέδες, καμπακλή(κολοκυθόπιτες) και τα μπουρέκια.
- Έτρωγαν επίσης αυγά και με το σουσάμι έφτιαχναν ταχίνι, ταχινόπιτα και ταχινόσουπα.
- Άλλη βασική καθημερινή διατροφή αποτελούσαν τα σιτηρά και τα παράγωγά τους ζυμαρικά όπως ψωμί, σπιτικά μακαρόνια, χυλοπίτες(πιλαβούνες), τραχανάδες, πίτες, μαντί, αλευρόσουπες, νισεστέ και πεϊνιρλί.
- Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, τυριά φρέσκα ή τουλουμοτύρια, καϊμάκι, κασέρια και μυζήθρα υπήρχαν σε μεγάλη αφθονία. Στις γιορτές πρόσφεραν εκτός των άλλων και γιαούρτι. Το γιαούρτι το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν πολλά φαγητά, γλυκά, ή ως συνοδευτικό σε φαγητά όπως το μαντί, τα κεμπάπια, το πιλάφι, τα γιαλαντζί ντολμαδάκια και οι χυλοπίτες.
- Στην ανατολίτικη κουζίνα απαραίτητο συστατικό για τη νοστιμιά αποτελούσαν τα διάφορα μπαχαρικά: κανέλα, κύμινο, κρόκος, κόκκινο πιπέρι, γαρύφαλλα κτλ.
- Τα πιο αγαπημένα τους γλυκά ήταν τα: Ρυζόγαλο ή σουτλατς, πελουζέ(ζελέ), ρετσέλια, πεστίλ, ταχινόπιτα, χοσμερί, αϊράνι, ραβανί, σάμαλι, σαραγλί, κανταΐφι, μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, ταβουτ-γκιοκσου(με κοτόπουλο), καπακ-ρετζερί κτλ.
Πηγές: