Αξιοθέατα

Συνδυάζοντας παραλίες, αρχαιότητες και πολιτιστικά δρώμενα, η Αττάλεια θεωρείται «η πρωτεύουσα του τουρκικού τουρισμού». Η παλιά πόλη, το Καλέ Ιτσί, βρίσκεται εντός των αρχαίων τειχών. Τα παλιά ελληνικά σπίτια της έχουν κριθεί ως ιδιαιτέρου κάλλους και είναι πλέον πολιτιστική κληρονομιά υπό προστασία. Από τα σωζόμενα ρωμαϊκά τείχη αξιοσημείωτη είναι η πύλη του αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος επισκέφτηκε την Αττάλεια το 130 μ.Χ. και η οποία διατηρείται σε καλή κατάσταση. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το σελτζουκικό τζαμί Γιβλί Μιναρέ (με τον τον ανάγλυφο μιναρέ του, ύψους 38 μέτρων) και το αρχαιολογικό μουσείο, από τα μεγαλύτερα της Τουρκίας, όπου φιλοξενούνται ευρήματα των πολιτισμών, που άνθισαν στην Αττάλεια και τις γειτονικές πόλεις.

Οι παραλίες Κόνιαλτι και Λάρα είναι πασίγνωστες για τα κρυστάλλινα νερά τους. Σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής βρίσκονται οι καταρράκτες Κουρσουνλού και Ντουντέν, οι αρχαίες πόλεις Τερμησσός (σε ορεινή περιοχή με σημαντική θέα), Άσπενδος (με εντυπωσιακό θέατρο), Σίδη, Πέργη, Σέλγη και Κορακήσιον (η σημερινή Αλάνια), ενώ οι αρχαίες πόλεις Φασηλίδα, Όλυμπος, και η γραφική νήσος Δολίχη (τουρκικά: Κέκοβα) είναι προσβάσιμες με πλοίο.

Από το 1964 και κάθε Οκτώβριο πραγματοποιείται στην Αττάλεια το φεστιβάλ του Χρυσού Πορτοκαλιού (Αλτίν Πορτακάλ) που είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ κινηματογράφου στην Τουρκία.

Ας πούμε δύο λόγια για μερικά από αυτά τα αξιοθέατα:

  • Το μουσείο της Αττάλειας

image 129

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας είναι ένα από τα κορυφαία αρχαιολογικά μουσεία στην Τουρκία. Βρίσκεται στην πόλη της Αττάλειας, στις ακτές της Μεσογείου, προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να βυθιστούν στην πλούσια ιστορία της περιοχής και να ανακαλύψουν αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1922 και οι συλλογές του αυξάνονται σταθερά με τα χρόνια. Το μουσείο αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τμήμα Εθνογραφίας και το Μουσείο Γλυπτικής. Κάθε τμήμα έχει τη δική του μοναδική συλλογή και παρουσιάζει αντικείμενα από διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς.

Το Τμήμα Αρχαιολογίας εστιάζει κυρίως στην αρχαιολογία της νότιας Τουρκίας και εκθέτει αντικείμενα από διάφορες περιόδους, όπως η Εποχή του Λίθου, η Εποχή του Χαλκού, η Ελληνιστική Εποχή, η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Εποχή. Στο μουσείο μπορείτε να δείτε μια ποικιλία από αντικείμενα, όπως γλυπτά, ψηφιδωτά, νομίσματα, κοσμήματα και κεραμικά.

Το τμήμα εθνογραφίας εστιάζει στην τοπική κληρονομιά και παρουσιάζει παραδοσιακές τέχνες, χειροτεχνίες, ρούχα και τρόπο ζωής. Υπάρχουν επίσης εκθέσεις που παρουσιάζουν τις ιστορικές κοινότητες της περιοχής, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Στο Μουσείο Γλυπτικής μπορείτε να δείτε μια ποικιλία από γλυπτά από διαφορετικές περιόδους, συμπεριλαμβανομένων γλυπτών από την Αρχαιότητα, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή εποχή. Αυτά τα γλυπτά αντιπροσωπεύουν διάφορους θεούς, ήρωες, μυθικά πλάσματα και διάσημα πρόσωπα.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας, ο επισκέπτης μπορεί όχι μόνο να εξερευνήσει αντικείμενα και αντικείμενα, αλλά και να μάθει πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της Τουρκίας. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης προσωρινές εκθέσεις, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για την εμβάθυνση της γνώσης και του ενδιαφέροντος των επισκεπτών για την κληρονομιά της περιοχής.

Το ίδιο το κτίριο του μουσείου είναι επίσης αρχιτεκτονικά εξαιρετικό, με την γοητευτική αυλή, τους κήπους και τα υδάτινα στοιχεία. Προσφέρει στους επισκέπτες μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και την ευκαιρία να απολαύσουν πλήρως την επίσκεψή τους στο μουσείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας είναι ένας πολύτιμος προορισμός για όλους τους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού και παρέχει μια εξαιρετική επισκόπηση της ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της νότιας Τουρκίας. Η επίσκεψη στο μουσείο είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να κατανοήσετε την πλούσια ιστορία της περιοχής και να ανακαλύψετε τους θησαυρούς και τους θησαυρούς της.

Address: Bahçelievler, Konyaaltı Cd. No:88, 07050 Muratpaşa/Antalya, Türkiye

  • ΠΥΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ

image 127

Η Πύλη του Αδριανού (γνωστή και ως Άνω Πύλη ή Άνω Αψίδα) είναι ένα ιστορικό συγκρότημα πυλών που βρίσκεται στην πόλη της Αττάλειας της Τουρκίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα και σημαντικά ορόσημα της πόλης και επίσης σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της.

Η Πύλη του Αδριανού χτίστηκε τον 2ο αιώνα προς τιμή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, ο οποίος επισκέφτηκε τότε την Αττάλεια με το όνομα Αττάλεια. Το συγκρότημα των πυλών ήταν μέρος του τείχους της πόλης και ήταν η κύρια είσοδος στο κέντρο της πόλης. Έχει τρία ανοίγματα πύλης: το μεσαίο μεγαλύτερο άνοιγμα προοριζόταν για τη διέλευση δύο γραμμών, ενώ τα δύο μικρότερα για τους πεζούς.

Η Πύλη του Αδριανού είναι εντυπωσιακή για την αρχιτεκτονική της ποιότητα και λεπτομέρεια. Πάνω από την πύλη υπάρχουν τρεις χάρτες, με τον μεσαίο να είναι μεγαλύτερος και διακοσμημένος με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση. Τα ανάγλυφα απεικονίζουν μια ποικιλία σκηνών, συμπεριλαμβανομένων θεών, πολεμιστών, ζώων και του ίδιου του αυτοκράτορα Αδριανού. Ολόκληρη η πύλη είναι κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο, που της προσδίδει μια ιδιαίτερη κομψότητα.

Σήμερα, η Πύλη του Αδριανού είναι ένας δημοφιλής προορισμός για επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική της πόλης. Κοντά στο συγκρότημα της πύλης βρίσκεται μια όμορφη περιοχή με πολλά στενά δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια, καταστήματα και εστιατόρια. Επισκεπτόμενοι την Πύλη του Αδριανού, μπορείτε να βυθιστείτε στην ατμόσφαιρα της αρχαιότητας, να θαυμάσετε την καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική και να περπατήσετε στους ιστορικούς δρόμους.

Η Πύλη του Αδριανού αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητας της πόλης της Αττάλειας και εμπλουτίζει την εμπειρία του επισκέπτη αναδεικνύοντας την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να τραβήξετε φωτογραφίες και να αγοράσετε αναμνηστικά για να διατηρήσετε την ανάμνηση της επίσκεψής σας στην Αττάλεια.

Address: Barbaros, Hadrian Kale Kapısı, 07100 Muratpaşa/Antalya, Türkiye

 

  • Το ενυδρείο της Αττάλειας

145

Το Ενυδρείο της Αττάλειας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στον κόσμο και διαθέτει το μεγαλύτερο θαλάσσιο τούνελ ενυδρείου στον κόσμο, με το εντυπωσιακό μήκος των 131 μέτρων και το εκτεταμένο πλάτος των τριών μέτρων. Το ενυδρείο φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία υδρόβιων ζώων που εκτίθενται σε υπερσύγχρονες αίθουσες προβολής.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση