Παραολυμπιακοί αγώνες

Δεκ 201810

Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως για άτομα με σωματικές και νοητικές αναπηρίες, κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν Θερινοί και Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι, αρχής γενομένης από τη Σεούλ τo 1988, διεξάγονται αμέσως μετά τους αντίστοιχους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην ίδια πόλη και στις ίδιες εγκαταστάσεις. Διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, που εδρεύει στη Βόννη της Γερμανίας και αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αθλητές με αναπηρία είχαν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήδη από το 1904 και μάλιστα με σημαντικές επιτυχίες. Στο Σεντ Λούις ο αμερικανός γυμναστής Τζορτζ Άιζερ, που αγωνιζόταν με τεχνητό πόδι, κατέκτησε 6 μετάλλια (3-2-1), ενώ το 1948 και το 1952 ο μονόχειρας ούγγρος σκοπευτής Κάρολι Τάκατς διαγωνίσθηκε στο πιστόλι κερδίζοντας από ένα χρυσό μετάλλιο.

Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία συνέπεσαν με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου στις 29 Ιουλίου 1948. Έγιναν με πρωτοβουλία του γερμανού νευρολόγου Λούντβιχ Γκούτμαν, ο οποίος είχε διαφύγει από τη Ναζιστική Γερμανία και είχε εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Οι αθλητές, άγγλοι στρατιώτες με αναπηρίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαγωνίσθηκαν με αμαξίδιο.

Στόχος του δρος Γκούτμαν ήταν η δημιουργία μιας διοργάνωσης για αθλητές με αναπηρίες στο πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν στους αγώνες με αμαξίδιο κι έτσι γεννήθηκε το διεθνές αθλητικό κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό Κίνημα.

Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1960 στη Ρώμη (1825 Σεπτεμβρίου), ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμμετείχαν 400 αθλητές από 23 χώρες και διαγωνίστηκαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (τοξοβολία, κολύμβηση, ξιφασκία, καλαθοσφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, στίβος).

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 διεξήχθησαν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Ερνσκέλντσβικ της Σουηδίας (2128 Φεβρουαρίου).

Oι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι τρία ασύμμετρα μισοφέγγαρα σε κίνηση, χρώματος μπλε, κόκκινου και πράσινου, με σύνθημα «Spirit in Motion» («Πνεύμα σε κίνηση»). Ο Παραολυμπιακός Ύμνος έχει τίτλο «Hymne de l’ avenir» (« Ο Ύμνος του Μέλλοντος») και τον συνέθεσε ο γάλλος κιθαρίστας Τιερί Νταρ

Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα

Δεκ 20188

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

 1. ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
 2. ΔΡΟΜΩΝ
 3. ΠΑΛΗ
 4. ΠΥΓΜΑΧΙΑ
 5. ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ
 6. ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ
 7. ΑΚΟΝΤΙΣΜΟΣ
 8. ΑΛΜΑ
 9. ΠΕΝΤΑΘΛΟ    

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα

Δεκ 20182

Οι Ολυμπιακοί ήταν οι αρχαιότεροι και σημαντικότεροι από όλους τους ελληνικούς αγώνες και η σπουδαιότερη θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του Ολύμπιου Δία, του πατέρα των θεών. Η φήμη του ιερού της Ολυμπίας διαδόθηκε σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, ενώ σύντομα οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το σύμβολο της πανελλήνιας ενότητας.

Αρχαία Ολυμπικά Αθλήματα

Με το πέρασμα του χρόνου η θέση και η σημασία της Ολυμπίας διευρύνθηκαν. Από απλός χώρος λατρείας εξελίχθηκε σε ένα ιερό γεμάτο περίτεχνους ναούς -ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν του Δία- κοσμικά κτήρια και αγάλματα. Νέα αγωνίσματα προστέθηκαν στους Αγώνες και καινούργιες εγκαταστάσεις χτίστηκαν για να εξυπηρετήσουν τους αθλητές που συμμετείχαν σε αυτούς. Διαβάστε όλο το άρθρο »

Προτάσεις για την Φυσική Αγωγή

Δεκ 20181

Οι  εξελίξεις στο χώρο της Εκπαίδευσης,  προκαλούν τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ως αποτέλεσμα έχει την ουσιαστική υποβάθμιση του επιστημονικού-διδακτικού αντικειμένου. Επισημαίνεται ότι στην πατρίδα μας:

 • Κατέχουμε τη δεύτερη θέση στον κόσμο στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία.
 • Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα και οι θάνατοι από ασθένειες (καρδιοαγγειακά κ.ά.), που οφείλονται και στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
 • Είμαστε τρίτοι στον κόσμο σε πνιγμούς.
 • Οι παραβατικές συμπεριφορές μαθητών στα σχολεία εντείνονται σημαντικά.

Βάσει του Συντάγματος της χώρας μας

, αλλά και πολλών διεθνών ψηφισμάτων,  η Φυσική Αγωγή έχει καθοριστική συμβολή στησωματική και διανοητική ανάπτυξη, διδάσκοντας, επιπλέον, αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αυτοπειθαρχία, η αλληλεγγύη, το πνεύμα ομαδικότητας, η ανεκτικότητα και το ¨ευ αγωνίζεσθαι¨. Η απαξίωση, όμως με τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της Φ.Α. τόσο στην Α/θμια, όσο και στη Β/θμια Εκπ/ση, εντείνει τα ψυχοσωματικά προβλήματα, που δημιουργούνται στις ηλικίες αυτές και αυξάνει τις κινητικές δυσλειτουργίες. Πώς μπορεί να υπάρχει ισορροπία, όταν το πρόγραμμα σπουδών  π.χ. του Νέου Λυκείου που καλούνται να παρακολουθήσουν οι νέοι μας, περιλαμβάνει   μία (1) ώρα Φυσικής Αγωγής στα Λύκεια, ΓΕΛ & ΕΠΑΛ, καθώς και στα  Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια & Λύκεια. Πιστεύουμε, ότι  υποχρέωσή μας είναι να προασπίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα  και τη βιολογική ανάγκη των παιδιών στην άσκηση, για τη διασφάλιση  της υγείας και της καλής φυσικής κατάστασης, της κοινωνικής ένταξης, της ψυχαγωγίας  και γενικά της ολόπλευρης ανάπτυξης τους.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:

Διαβάστε όλο το άρθρο »

Το σχολείο μου

Φεβ 201818

Βίντεο για Ολυμπιακούς Αγώνες

Δεκ 20152

Ημερίδα Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής

Νοέ 201529

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα του Συλλόγου στην Κατερίνη το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου.Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων