Ο Γκρέκο με τα μάτια των άλλων

9 Δεκέμβριος 2014  Με ετικέτα , , ,

DSC_0162Ο ΓΚΡΕΚΟ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
(ένα απόγευμα στην πινακοθήκη Αγίου Νικολάου Κρήτης)

Πρόσφατα στην πινακοθήκη της πόλης του Αγίου Νικολάου έγινε μια έκθεση καλλιτεχνών, με έργα εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Μιας και μας ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα, αρπάξαμε την ευκαιρία και πήγαμε να δούμε από κοντά τα εκθέματα. Συνοδοί μας ήταν η κα Τρουγκάκου Ασπασία και η κα Σγουρού Μαρία.Ο καθένας από εμάς είχε τη δυνατότητα να επιλέξει ένα έργο, το οποίο θα περιέγραφε και θα έδινε μια δική του ερμηνεία πάνω στο περιεχόμενο. Προσωπικά, λοιπόν, επέλεξα το «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ». Πρόκειται για έναν πίνακα με έντονα, ζωηρά χρώματα, που μοιάζει λίγο σαν έγχρωμη εκδοχή ενός «noir comic». Εκείνο που με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή ήταν η απεικόνιση του Ελ Γκρέκο, ο οποίος φαίνεται να φορά παραδοσιακή κρητική φορεσιά. Στο ένα του χέρι κρατά ένα πινέλο και στο άλλο ένα γυλιό. Κοιτά προς τον ουρανό βουρκωμένος. Πίσω του, μια ελιά θυμίζει τα πάτρια κρητικά εδάφη, τα γεμάτα γαλάζιο ουρανό και φως. Στη δεξιά μεριά του πίνακα εικονίζεται μια ξανθιά κοπέλα βυθισμένη σε σκούρο φόντο, σχεδόν μαύρο. Προσπαθεί κλαίγοντας να κρατηθεί από έναν απότομο γκρεμό. Μόνη της βοήθεια ένας χρωστήρας γεμισμένος με μαύρο χρώμα.
Εστιάζοντας περισσότερο στη εικόνα και στον τίτλο του πίνακα, παρατηρούμε ότι η κοπέλα μοιάζει να θέλει ν’ ακολουθήσει την πορεία του Ελ Γκρέκο, που κατά τη άποψή μου, θεωρεί παράδειγμα για τη ζωή της. συγκεκριμένα, ο Ελ Γκρέκο μάλλον θέλει να στραφεί στο δρόμο του φωτός, του Θεού, έτσι όπως κοιτάζει προς τον ουρανό και τυλιγμένος καθώς είναι στο φως. Από την άλλη, η κοπέλα φαίνεται να θέλει να βγει από το «βούρκο» της Κόλασης, του Σκότους. Ίσως θέλει να τον ακολουθήσει, αλλά δεν μπορεί. Είναι εγκλωβισμένη στην ίδια της τη ζωή. Πάντως και οι δύο είναι πολύ συγκινημένοι, πιθανόν επειδή αποχωρίζονται ο ένας τον άλλο.
Γενικότερα, η έκθεση είχε εξαίρετα έργα. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους κοπίασαν για να μπορούμε όλοι εμείς να θαυμάσουμε τα αποτελέσματα. Ευχαριστούμε, λοιπόν, όλους τους καλλιτέχνες μέσα από την καρδιά μας και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε πιο συχνά παρόμοια πολιτιστικά δρώμενα.Η τέχνη είναι ανάσα ζωής και όλοι την έχουμε ανάγκη! Ιδιαίτερα μάλιστα πρέπει να ευχαριστήσουμε την κα Καναβάκη Εργίνα, η οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πληροφορήσει για την έκθεση και τα έργα.
Δρακωνάκη Βαλάντω Β1 (1ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση