atmatzidou's blog

Δημιουργία Ιστολογίου – Εκπαιδευτική Ρομποτική

“Workshop Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Φλώρινα”

Δεκ 201918

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στους χώρους του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, με την συμμετοχή εκπαιδευτικών από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το εργαστήριο συνδιοργάνωσαν το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κοζάνης και ο WRO Hellas Δυτικής Μακεδονίας και περιελάμβανε τρεις θεματικές ενότητες:

  • Εκπαιδευτική Ρομποτικής με Lego Wedo 2 για το Δημοτικό Σχολείο
  • Arduino, TinkerCAD και 3D εκτύπωση για Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο
  • Πρακτικά θέματα οργάνωση εργαστηρίου ρομποτικής

1η θεματική: Εκπαιδευτική Ρομποτική με Lego Wedo 2 για το Δημοτικό Σχολείο.

Η πρώτη θεματική αφορούσε κυρίως εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εστίασε στην αξιοποίηση των σετ Lego Wedo 2 τα οποία παρέλαβαν τα σχολεία της περιφέρειας μας.

Σχεδίαση – κατασκευή

Χρήσιμες διευθύνσεις για έμπνευση. Σχέδια μαθήματος, οδηγίες κατασκευών και προγράμματα που μπορούν να αποτελέσουν βάση για να χτίσουμε το μάθημα μας στην τάξη.

Προγραμματισμός κατασκευών

Η κεντρική μονάδα που βρίσκεται στο σετ Lego Wedo 2 επικοινωνεί με υπολογιστές, laptop και tablet μέσω bluetooth. Υπάρχει η επίσημη εφαρμογή Lego Wedo 2 την οποία μπορούμε να την κατεβάσετε δωρεάν για να προγραμματίσουμε την μονάδα σας.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Scratch, είτε τη νέα έκδοση είτε την έκδοση 2.0. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε την έκδοση 2.0 τότε θα χρειαστούμε και το βοηθητικό πρόγραμμα S2botApp for Scratch. Υπάρχει μια πολύ αναλυτική παρουσίαση από συνάδερφο εκπαιδευτικό με τα βήματα που απαιτούνται.


2η θεματική: Arduino – TinkerCAD – 3D εκτύπωση

Η δεύτερη θεματική του εργαστηρίου απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και αφορά την αξιοποίηση της πλατφόρμας TinkerCAD σε συνεργασία με το Arduino.

3D σχεδίαση

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πλατφόρμα TinkerCAD για να σχεδιάσουμε τα δικά μας αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να τα εκτυπώσουμε σε 3Δ εκτυπωτή, να τα κόψουμε σε μηχάνημα CNC ή απλά να τα κατασκευάσουμε με απλά υλικά χειροτεχνίας. Το TinkerCAD επίσης μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μαθητικούς λογαριασμούς και να δημιουργήσουμε τάξεις.

  • Πλατφόρμα TinkerCAD.
  • Λογισμικό Repetier Host για την εκτύπωση 3Δ αντικειμένων σε 3Δ εκτυπωτές τύπου RepRap.
  • Τhingiverse. Δικτυακός τόπος με εκατοντάδες τρισδιάστατα αντικείμενα τα οποία μπορούμε να εκτυπώσουμε απευθείας σε 3Δ εκτυπωτή, ή να τα εισάγουμε στο TinkerCAD και να τα τροποποιήσουμε.

Προγραμματισμός Arduino

Στην πλατφόρμα TinkeCAD, εκτός από την τρισδιάστατη σχεδίαση μπορούμε να σχεδιάσουμε αυτοματισμούς και κυκλώματα με το Arduino, να τα προγραμματίσουμε χρησιμοποιώντας μπλοκ και να παρατηρήσουμε στον προσομοιωτή την συμπεριφορά τους. Τέλος μπορούμε να κατεβάσουμε το πρόγραμμα στον υπολογιστή μας και να το φορτώσουμε στο Arduino χρησιμοποιώντας το δικό του περιβάλλον.


Επιμορφωτής

Αρβανιτάκης Γιάννης – Εκπαιδευτικός Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας

Υπεύθυνοι Διοργάνωσης

Αμαραντίδου Κυριακή – Εκπαιδευτικός Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας

Ατματζίδου Μελίνα – Υπεύθυνη WRO Hellas Δυτικής Μακεδονίας

Αρβανιτάκης Γιάννης – Υπεύθυνος Ν. Φλώρινας

Γούλα Μαρία – Υπεύθυνη Ν. Κοζάνης

Λιάμπα Θεοδούλα – Υπεύθυνη Ν. Γρεβενών

Ηλιάδης Παύλος – Υπεύθυνος κατηγορίας ΕΠΑΛ


από κάτω από: Ανακοινώσεις, Εκπαιδευτική Ρομποτική| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Workshop Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Φλώρινα”    

Τα σχόλια είναι κλειστά.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων