Το φωτεινό όνειρο της ενοποίησης

Η ασθενής αλληλεπίδραση

Η ασθενής δύναμη εκδηλώνεται στις πυρηνικές διαδικασίες, έχει πολύ μικρή εμβέλεια, αλλά ρόλο καθόλου υποδεέστερο στο Σύμπαν. Με την ανάπτυξη μάλιστα των μεγάλων επιταχυντών, κυρίως κατά την δεκαετία του 1970, αποκαλύφθηκε ότι η ασθενής αλληλεπίδραση αρέσκεται να συναλλάσσεται μόνον με τα νετρίνα και τα ηλεκτρόνια. Όσο για την ισχύ της, η προσωνυμία της αποδείχθηκε σωστή: η ασθενής αλληλεπίδραση είναι ένα δισεκατομμυριοστό φορές πιό αδύναμη από την αλληλεπίδραση που, δίκαια ασφαλώς, αποκαλούμε ισχυρή.

Η ισχυρή αλληλεπίδραση

Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

  • Η ισχυρή αλληλεπίδραση είναι εκείνη που συγκρατεί σφιχτά δεμένα μεταξύ τους τα πρωτόνια και τα νετρόνια στους ατομικούς πυρήνες.
  • Έχει πολύ μικρή εμβέλεια και η ακτίνα δράσης της δεν υπερβαίνει την περιοχή του πυρήνα.
  • Αυτό σημαίνει ένα εκατοστόμετρο διαιρεμένο με έναν αριθμό ακολουθούμενο από 12 μηδενικά!
  1. Στην ισχυρή αλληλεπίδραση οφείλει όμως την σταθερότητά του ο υλικός μας κόσμος.
  2. Ένα τραπέζι, το παρόν βιβλίο όσο και ο συγγραφέας του, ο αναγνώστης και όλα τα αντικείμενα που τον περιβάλλουν, οι πλανήτες και ο Ήλιος, κοντολογής κάθε υλικό σώμα, δεν διαλύεται εις τα εξ ών συνετέθη – δηλαδή σε πρωτόνια και νετρόνια –  χάρις στην ύπαρξη της ισχυρής δύναμης.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η ισχυρή αυτή δύναμη είναι μεγαλύτερη από την βαρυτική όσο ένας αριθμός με σαράντα μηδενικά! Εφόσον οι μάζες είναι πολύ μικρές στον κόσμο των ατομικών πυρήνων, η βαρυτική δύναμη είναι μεν υπαρκτή εκεί, αλλά απολύτως αμελητέα.

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη: “Η αυτοβιογραφία του φωτός”)

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση