1η Δραστηριότητα

Εκφώνηση 1ης δραστηριότητας

Οι επιμορφούμενοι καλούνται:

Με τη βοήθεια μιας μηχανής αναζήτησης:

• να αναζητήσουν ένα βίντεο που θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν διδακτικά στο γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους

• να δημιουργήσουν ένα έγγραφο κειμένου (το πολύ 200 λέξεις) κάνοντας αναφορά στη διδακτική αξιοποίηση του ευρήματος. Στο αρχείο κειμένου να υπάρχει δεσμός (υπερσύνδεση) προς το βίντεο και

• να αναρτήσουν το κείμενό τους στον «Χώρο αποστολής αρχείων ασύγχρονων δραστηριοτήτων, Μεσοδιάστημα: Συνεδρία 1 & 2» με όνομα αρχείου: S1_eponymo_onoma.docx.

Υλοποίηση 1ης δραστηριότητας

Ενότητα: Άθροισμα των γωνιών τριγώνου

Το βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εισαγωγική δραστηριότητα στην ενότητα και να αποτελέσει ένδειξη ότι το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με 180ο . Μπορεί δηλαδή να δοθεί ως ένα παράδειγμα που εξυπηρετεί την γενίκευση της πρότασης του αθροίσματος των γωνιών ενός τριγώνου.

Η μικρή χρονική διάρκεια του βίντεο αποτελεί πλεονέκτημα για την προβολή του σε μία 45λεπτη διδασκαλία, διότι για την εκτέλεσή μιας αντίστοιχης δραστηριότητας στην τάξη θα απαιτούνταν σίγουρα περισσότερος χρόνος (για τον σχεδιασμό του τριγώνου, τον χρωματισμό των γωνιών του και κυρίως την τρισδιάστατη εκτέλεσή του, που δύσκολα θα μπορούσε να παρουσιαστεί σε όλους τους μαθητές).

Οι μαθητές, αφού παρακολουθήσουν το βίντεο, καλούνται να απαντήσουν αν είναι τυχαίο το αποτέλεσμα, και αν η εικασία για το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισχύει σε οποιοδήποτε τρίγωνο. Στη συνέχεια, η πρόταση της οποίας οι μαθητές πιθανολογούν την ισχύ της, θα πρέπει να αποδειχθεί. Η παρουσίαση του βίντεο κάνει πιο εύκολη την κατανόηση της απόδειξης της πρότασης «Το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με 180ο», επειδή αυτή στηρίζεται στην “μεταφορά” των γωνιών, όπως και στο βίντεο, χρησιμοποιώντας την ισότητα των εντός εναλλάξ γωνιών μεταξύ παραλλήλων.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

2 Responses to 1η Δραστηριότητα

  1. πολλή καλή δραστηριότητα!!!!
    Μπράβο!!!

Τα σχόλια έχουν κλείσει.