Δημοτικό Σχολείο Σκοτούσσης – Επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων και μη υλικών – «Τι ήμουν και τι μπορώ να γίνω»

Ενότητα «Αλουμίνιο»

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» και «ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΖΩΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» οι μαθητές των Ε” και ΣΤ” τάξεων ασχολήθηκαν με τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης υλικών από αλουμίνιο με στόχο τη μείωση των σκουπιδιών στη γη μας, ακόμα κι αν αυτά τα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν. Στην ενότητα «Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αλουμινίου» έκαναν 2 κατασκευές με κουτάκια αναψυκτικών και ποτών (κηροπήγια και σταχτοδοχεία). Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας οι μαθητές άκουγαν πληροφορίες για το αλουμίνιο και τις δυνατότητες ανακύκλωσής του, ενώ στο τέλος απάντησαν σε σχετικόερωτηματολόγιο με σκοπό την επανατροφοδότηση.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις δημιουργίες από αλουμίνιο

Ενότητα «Γυαλί»

Οι μαθητές των Ε” και ΣΤ” τάξεων ασχολήθηκαν με τους τρόπους επαναχρησιμοποίησης υλικών με στόχο να διδαχθούν και να κατανοήσουν τη σημασία της μείωσης των σκουπιδιών ώστε να προστατευθεί η φύση και γενικότερα η γη μας. Στην ενότητα «Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση γυαλιού» έκαναν κατασκευές με βάζα, μπουκάλια, νήματα, κλαδάκια, κουκουνάρια, κοχύλια, χαλίκια, φασόλια και ρεσώ. Έτσι ανακάλυψαν τις ποικίλες χρήσεις αυτών των υλικών (τι ήταν και τι μπόρεσαν να γίνουν) που σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονταν σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας οι μαθητές άκουγαν πληροφορίες για το γυαλί και τις δυνατότητες ανακύκλωσής του, ενώ στο τέλος απάντησαν σε σχετικόερωτηματολόγιο με σκοπό την επανατροφοδότηση.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΓΥΑΛΙ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ – ΓΥΑΛΙ

Ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις δημιουργίες από γυαλί

 

Παραδοσιακή κατασκευή: «Η ψαλίδα»

Ενότητες:«Επαναχρησιμοποίηση χαρτιού», «Μέσα μεταφοράς του αέρα»

Η «ψαλίδα» γινόταν κυρίως την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας και δε χρειαζόταν αέρα για να πετάξει, παρά μόνο τρέξιμο. Έτσι ταυτόχρονα γυμναζόμασταν κιόλας.

Παρακάτω υπάρχει έντυπο δείγμα που μπορείς να εκτυπώσεις και να κάνεις την ψαλίδα σου. Καλό είναι όμως, αφού μάθεις πώς γίνεται, να χρησιμοποιείς χαρτιά από περιοδικά, εφημερίδες ή διαφημιστικά φυλλάδια για την προστασία της φύσης και του πλανήτη μας.

Κοίτα πόσο εύκολο είναι να πετάξει.

Σε αυτό το βίντεο υπάρχουν οδηγίες κατασκευής.

 

001000

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ

«ΜΑΡΤΗΣ» με ελάσματα από μανταλάκια

12804229_593926720764285_845892063_n

Λόγω της ημέρας, θέλουμε να σας δείξουμε τη δική μας πρόταση για «Μάρτη».

Χρειαζόμαστε νήμα άσπρο και κόκκινο καιελάσματα από μανταλάκια, 6 (για παιδί) ως 9 (για ενήλικα).  Για να μην αχρηστευτούν τα μανταλάκια, στη θέση του ελάσματος βάλτε ένα λαστιχάκι και ξαναχρησιμοποιήστε τα.IMG_20160301_183359Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο κατασκευής.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση