DIGITAL ART: η μαθητική φωτογραφική ομάδα του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου

DIGITAL ART LOGOΗ ομάδα DIGITAL ART είναι μία ομάδα που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος “Digital Art: η ζωή μέσα από τις ψηφιακές τέχνες“, που πραγματοποιείται στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου, κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Η νεανική αυτή ομάδα  αποτελείται από δώδεκα (12) μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου μας με αρκετούς και πολυποίκιλους σκοπούς και στόχους. 

Ο γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η απόκτηση αισθητικής παιδείας μέσα από την ενασχόληση με την τέχνη της φωτογραφίας κι η αξιοποίηση της φωτογραφίας ως μέσο απόκτησης Γνώσεων και Συναισθημάτων.

Συγκεκριμένα, επιδιωκόμενοι στόχοι είναι:

1. Να εξοικειωθούν με τη σύλληψη φωτογραφιών και την αξιοποίηση των ΤΠΕ για την παραγωγή ψηφιακής τέχνης
2. Να γνωρίσουν έργα κορυφαίων φωτογράφων
3. Να γνωρίσουν σημαντικά μνημεία της Ελλάδας/Ευρώπης
4. Να κατανοήσουν την αξία και τη σημασία της φωτογραφίας ως μέσου δημιουργικής καταγραφής της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Φύσης και των Συναισθημάτων του Ανθρώπου
5. Κατανόηση της αξίας και της σημασίας της φωτογραφίας ως μέσου ενθάρρυνσης της επαφής με τη φύση
6. Να αναπτυχθεί κλίμα συνεργασίας
7. Να μπορούν να παρατηρούν τη φύση και να τη σέβονται
8. Να μπορούν να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων
9. Να ενισχυθεί η συναισθηματική νοημοσύνη των μαθητών μέσα από την παρατήρηση των άλλων
10. Να ενισχυθεί η δημιουργικότητα των μαθητών

Για όλους αυτούς του λόγους, η ομάδα προγραμμάτισε τουλάχιστον μία (1) εβδομαδιαία συνάντηση, εκτός του σχολικού ωρολογίου προγράμματος. Κατά καιρούς, κι εφόσον το απαιτούν οι ανάγκες των έργων που υλοποιούνται, η ομάδα Digital Art προγραμματίζει επιπλέον συναντήσεις.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δράσεις που πραγματοποιούνται σ’ αυτές τις συναντήσεις:

  • Σύλληψη φωτογραφιών
  • Επεξεργασία φωτογραφίας
  • Ανέβασμα φωτογραφιών σε cloud
  • Εκμάθηση εφαρμογών κατάλληλων για δημιουργία ψηφιακών έργων
  • Φωτογραφικές αποστολές σύλληψης φωτογραφιών στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου
  • Παρακολούθηση εκπαιδευτικών βίντεο για την τέχνη της φωτογραφίας
  • Παρακολούθηση βίντεο ανάδειξης σημαντικών ιστορικών μνημείων
  • Δημιουργία ψηφιακών έργων (φωτογραφιών, ημερολογίων, βίντεο, παρουσιάσεων, περιοδικού κλπ)
  • Σχεδίαση και Προγραμματισμός Δράσεων

Η ομάδα μας σκοπεύει επίσης να πραγματοποιήσει επισκέψεις α) σε εξωτερικούς, ωραίους φυσικούς χώρους, κατάλληλους για φωτογράφηση, β) σε χώρους/πόλεις με μνημεία σημαντικής ιστορικής αξίας, αλλά και γ) σε χώρους εκμάθησης της τέχνης της φωτογραφίας (π.χ. Ε.Φ.Ε. Ηρακλείου)

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον καλύτερο προγραμματισμό των εργασιών της ομάδας Digital Art οι μαθητές έχουν χωριστεί σε επιμέρους υποομάδες. Κι οι δώδεκα (12) μαθητές ασχολούνται με την εκμάθηση της τέχνης της φωτογραφίας, συμμετέχουν στις συζητήσεις για νέες δράσεις, ανεβάζουν φωτογραφίες, βοηθούν γενικότερα στους επιμέρους στόχους της ομάδας. Υπάρχουν όμως επίσης δύο υποομάδες μαθητών που ασχολούνται με τη δημοσίευση των ψηφιακών έργων και των δράσεων που  πραγματοποιούνται στο ηλεκτρονικό περιοδικό της ομάδας μας και η ομάδα επεξεργασίας των φωτογραφιών, που βοηθούν τα έργα μας να επιτύχουν τη βέλτιστη ποιότητα.

Όλα τα μέλη/μαθητές της ομάδας Digital Art (με αλφαβητική σειρά):

Αποστολάκη Κλεονίκη Β1, Δρακουτού Μαρίλια Β3, Λαμπράκη Χρύσα Β2, Μακράκη Παρή Β2, Ντουνιαδάκη Ραφαήλια Β2, Παπαδάκης Γιώργος Β4, Παπαδημητρίου Αντωνία Β4, Σεραφειμίδη Ιοκάστη Β4, Σμυρνάκης Κωνσταντίνος Β4, Σταφυλάκη Κατερίνα Β4, Στρατάκη Μαρισύνη Β4, Τσακμόπουλος Θανάσης Β4

Υπεύθυνη προγράμματος: Σαϊτάκη Αγγελική

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/asaitaki/2022/12/01/digital-art-i-mathitiki-fotografiki-omada-toy-gymnasioy-arkalochorioy/

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση