Αρχική » Erasmus+ » Erasmus+

Erasmus+

IMG 20211019 145526327 IMG 20211019 145415872 IMG 20211019 145159380 IMG 20211019 144801394 IMG 20211019 141517593 IMG 20211019 141030344 IMG 20211018 151734
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ERASMUS+ ΔΙΕΚ ΛΗΜΝΟΥ
Tην Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021 και 18:00 μμ διοργανώθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή ημερίδα διάχυσης για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ του ΔΙΕΚ Λήμνου με θέμα: «Στρατηγικές ασφάλειας και προστασίας μουσείων και μνημείων». Η υποδιευθύντρια του ΔΙΕΚ Λήμνου, έκανε εκτενή αναφορά και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σχεδίου κινητικότητας Erasmus+ με κωδικό αριθμό 2020-1-EL01- KA102-077678 «Στρατηγικές ασφάλειας και προστασίας μουσείων και μνημείων/Safety policies in museums and heritage sites» το οποίο υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Βαρκελώνη της Ισπανίας κατά τη διάρκεια 15 έως 30 Οκτώβρη 2021. Στιγμιότυπα, αναλύσεις και εμπειρίες από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρουσίασαν η υπεύθυνη του προγράμματος κυρία Αρβανιτίδου Σοφία, καθώς και οι καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Η Υποδιευθύντρια του ΔΙΕΚ Λήμνου ευχαρίστησε τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Λήμνου για την άψογη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και τους ευχήθηκε να μεταφέρουν κομμάτι της εμπειρίας που αποκόμισαν, στην καθημερινή τους ζωή πίσω στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το παρόν σχέδιο και η διάχυσή του, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, συνδέεται άμεσα με την δημιουργία ενός πυρήνα διάδοσης και διάχυσης μαθησιακών αποτελεσμάτων και πληροφοριών, υλικό το οποίο θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και σε άλλες ομάδες – στόχους, διαχέοντας την κεκτημένη γνώση στην τοπική κοινωνία και αποτελώντας πρότυπα προς μίμηση και από άλλες εκπαιδευτικές και μη δομές της τοπικής κοινωνίας του νησιού».
Αλλά και οι σπουδαστές από τη μεριά τους τόνισαν ότι:
«Αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή μάλλον αυτή η τόσο όμορφη εμπειρία έδωσε διαφορετικά μαθήματα στον καθένα μας. Αυτό το οποίο αποκόμισα είναι για να έχεις τουρισμό πρέπει να εκμεταλλευτείς το μέρος που ζεις. Επίσης, η πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ ήταν παντού εύκολη παντού όμως και σε όλες τις επιχειρήσεις στο προσωπικό τους υπήρχαν άτομα ΑΜΕΑ γιατί είχαν δεξιότητες, όπως και σε σημαντικές επιχειρήσεις δεν υπήρχε το μοντέλο του “ωραίου “…και αυτό που έχει γίνει σύνθημα μου είναι ότι Η ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ” (Σαρίδου Ουρανία)
“Μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό. Από το ταξίδι που υλοποιήσαμε ως ομάδα στην Ισπανία, στην πόλη Βαρκελώνη, αποκόμισα νέες εμπειρίες και γνώσεις, εξοικειώθηκα με τον τρόπο οργάνωσης μιας ξένης χώρας, εκτίμησα τα καλά στοιχεία τον πολιτών της όπως, η ευγένεια, η εξυπηρέτηση αλλά και την περιποίηση που μας προσέφεραν κατά τη διαμονή μας στη χώρα τους. Στη Βαρκελώνη επισκέφθηκα κορυφαία αξιοθέατα και Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco όπως, το Sagrada Familia, το Park Güell, το Casa Milà, το Hospital de Sant Pau κ.α. Σπουδαία μουσεία όπως το Μουσείο Πικάσο, το Μουσείο Σαλβαδόρ Νταλί, το μουσείο φυσικής ιστορίας CosmoCaixa κ.α. Σημαντική διαπίστωση για την πόλη της Βαρκελώνης την οποία αξίζει να επισημάνω είναι ότι έχει πολύ καλό σύστημα υποδομών, το οποίο σε συνδυασμό με την ανάθεση διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, άδραξε όλες τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν να τονίσουν όλα τα καλά στοιχεία της πόλης, να επενδύσουν στην ενίσχυση των φυσικών τοπίων, να αναδείξουν τα είδη υπάρχοντα αξιοθέατα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να εμπλουτίσουν την πόλη με νέες τεχνολογίες αλλά και να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές δίνοντας την κατάλληλη έμφαση και σεβασμό στα ΑμεΑ. Τέλος επιθυμία μας είναι όλες τις γνώσεις που αποκομίσαμε από αυτό το ταξίδι να τις εξελίξουμε και να τις εφαρμόσουμε και στον δικό μας τόπο”. (Αναστασία Κλειδαρά)
«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη θα κατέχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην καρδιά μου αφού ήταν το πρώτο ταξίδι μακριά από τους δικούς μου χωρίς την ασφάλεια τους, δοκιμάζοντας τα όρια μου και τις αντοχές μου στην έξω κοινωνία. Απομνημόνευσα πολλές ευχάριστες αναμνήσεις που θα τις θυμάμαι. Με άλλαξε με έκανε πιο δεκτική σε αλλαγές και προσαρμογές ..απέκτησα παραπάνω αυτοπεποίθηση και εργασιακά πολλές γνώσεις και καλές πρακτικές …» (Ελένη Βαξεβάνη)
«H Βαρκελώνη είναι μια πόλη με μεγάλο αριθμό μουσείων που καλύπτει τις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντα κάθε επισκέπτη. Εντύπωση μου έκανε το μουσείο Ιστορίας της Καταλονίας το οποίο εντάσσει στα εκθέματά του αναπαραστάσεις κι αντίγραφα σε πραγματικό μέγεθος όπως πχ η σχολική τάξη η μεσαιωνική πανοπλία ο υδροτροχός, επιτρέπει τη διαδραστικότητα χρησιμοποιεί διαδικτυακά εργαλεία, ήχο, κινούμενες και ακίνητες εικόνες, βίντεο, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα την ιστορία της περιοχής από την παλαιολιθική εποχή μέχρι την πτώση του Φράνκο. Τελικά αυτό που ενδιαφέρει είναι να προκύψει μέσα από την αναπαράσταση του ιστορικού παρελθόντος, η πρόσληψη και η κατανόηση της ιστορίας από τον επισκέπτη» (Σπυράκου Όλγα).
«Εξαιρετική εμπειρία, γεμάτο πρόγραμμα με βιωματικές τεχνικές και επισκέψεις σε μουσεία και σημεία ενδιαφέροντος της Βαρκελώνης» (Μάρα Κρητικού)
«Αποκομίσαμε πολλές εμπειρίες και γνώσεις, ήρθαμε σε άμεση επαφή με ένα νέο πολιτισμό αποκομίσαμε σημαντικές γνώσεις φύλαξης και διαχείρισης καταστάσεων σε μνημεία και πολιτιστικά αξιοθέατα του βεληνεκούς μιας μεγάλης και πολυπολιτισμικής πόλης όπως είναι η Βαρκελώνη, δίνοντάς μας την ευκαιρία να αναλογιστούμε πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις γνώσεις και τεχνικές στην εκπαίδευση του τόπου μας αλλά και να κατευθύνουμε ίσως κι εμείς με τη σειρά μας αντίστοιχες εκπαιδευτικές πολιτικές. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι αποκομίζοντας γνώσεις, ιδέες και εμπειρίες μέσω της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεπίδρασης, αυτό είναι το Erasmus+” (Κουφοπούλου Βασιλική)
«Πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται οτιδήποτε έχει να κάνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη το 1992 με άκρως αποτελεσματικό και προσοδοφόρο τρόπο ακόμα και σήμερα. Η Ελλάδα οφείλει να παραδειγματιστεί από την Ισπανία» (Ρούφος Γεώργιος)
«Όλες οι επιχειρήσεις και τα μουσεία/μνημεία που επισκεφτήκαμε αποτέλεσαν εξαιρετικό παράδειγμα εφαρμογής στρατηγικού σχεδιασμού. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μια νέα κουλτούρα και να γίνω κοινωνός μια νέας πολιτιστικής συνείδησης ​​και έκφρασης. Οι Καταλανοί είναι τόσο ευγενικοί και τόσο ευχάριστοι στην επικοινωνία». (Μαρία Γριτζαλή)
«Η δικτύωση με ανθρώπους του επαγγέλματος από άλλη χώρα, με γέμισε γνώσεις και εμπειρίες. Η ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών συντέλεσαν στην επαγγελματική μου αναβάθμιση». (Βουλγαρόπουλος Αλέξιος)
«Αν έχεις τύχη διάβαινε, λέγανε οι παλιοί και κάπως έτσι εξελίχθηκε το ταξίδι στην Ισπανία. Με επιδημία σε εξέλιξη, 13 γενναίοι και γενναίες μαζί, πήραν τη μεγάλη απόφαση που θα σήμαινε κομβικό σημείο της ζωής τους. Χαράζοντας τους δρόμους της Βαρκελώνης, βουλιάζοντας στους θησαυρούς των μουσείων, περικυκλωμένοι από αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και το νου τους στη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκμαιεύοντας στρατηγικές νέων τεχνολογιών και νοοτροπίας προσέγγισης του Μουσειακού χώρου, γεμίσαμε καρδιά και νου με πλήθος εικόνων και εμπειρίες στο τομέα που θέλουμε να υπηρετήσουμε «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». (Αριστομένης Καρούσος)
“Το ταξίδι, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, στη Βαρκελώνη, ήταν μια μεγάλη εμπειρία που μόνο θετικά είχε να μας προσφέρει και οι γνώσεις θα αποδώσουν καρπούς μελλοντικά. Απίστευτη συνεργασία από τους φορείς, πάρθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας και τα όσα είδαμε και ζήσαμε θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας”. (Τραγάρας Γεώργιος)
«Το ταξίδι στην Βαρκελώνη μας έδωσε την δυνατότητα να ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία η οποία είχε επιμορφωτικό χαρακτήρα… Επισκεφτήκαμε πολλά μουσεία και μνημεία καθώς και άλλα μέρη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος..Η επίσκεψη επίσης στην γραφική Girona ήταν εκπληκτική…Επιπλέον η επίσκεψη στην εταιρεία συστημάτων ασφαλείας ήταν σημαντική για την πορεία μας στον κλάδο που επιλέξαμε…Όλα τα μέλη του φορέα υποδοχής μας υποδέχτηκαν με πολύ αγάπη και έτσι 13 διαφορετικές προσωπικότητες κατάφεραν να απολαύσουν στο έπακρο αυτό το ταξίδι και οι αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν να είναι όμορφες & ξεχωριστές !» (Τζατζάλου Θεοφανεία)
Hasta luego!
https://www.youtube.com/watch?v=g_OOe6WbcyA

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση