Παραδοσιακά μοτίβα, παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές από την Α τάξη

Στο πλαίσιο του γενικότερου πρότζεκτ του μαθήματος των Εικαστικών “Τέχνη και Μαθηματικά” οι μαθητές/τριες της Α τάξης ερεύνησαν την Ελληνική παραδοσιακή τέχνη της αργυροτεχνίας και της υφαντικής, εμπνεύστηκαν από παραδοσιακά σχέδια και μοτίβα και δημιούργησαν τα δικά τους έργα με βάση άξονες συμμετρίας. Εκτός από τη σχέση της τέχνης με τα μαθηματικά διερευνήθηκε επιπλέον και ο ρόλος της γυναίκας στην διατήρηση και ανάπτυξη της λαϊκής τέχνης και κατ επέκταση στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τα τελικά έργα δουλέψαμε πάνω σε οικιακά σκεύη μιας χρήσης με την τεχνική ρεπουσσέ (repousse ή sbalzo (ιταλικά)) χρησιμοποιώντας μολύβια Η, ΗΒ κ.ά υλικά με στρογγυλή ακίδα και πιέζοντας πάνω σε μαλακό υπόστρωμα. Προηγήθηκαν σχεδιαστικές μελέτες και προσωπικές τροποποιήσεις / επιλογές παραδοσιακών μοτίβων πάντα με βάση άξονες συμμετρίας .

Για την κατανόηση των τεχνικών και την επαφή με τις παραδοσιακές τέχνες αλλά και την ανάπτυξη και καλλιέργεια σχεδιαστικών ικανοτήτων έγινε και ειδική εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΑΒΙ

Παρουσιάζουμε εδώ κάποια στιγμιότυπα από τη διαδικασία και από τα τελικά έργα τους που εκτίθενται σε χώρους του σχολείου.

παραδοσιακά μοτίβα Ζωσιμαία Σχολή παραδοσιακά μοτίβα Ζωσιμαία Σχολή παραδοσιακά μοτίβα Ζωσιμαία Σχολή

CC BY-NC-SA 4.0 Παραδοσιακά μοτίβα, παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές από την Α τάξη από Yannis Zogakis διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0. Δικαιώματα πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής αυτής της άδειας χρήσης ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στη σελίδα https://blogs.sch.gr/artszosimea/about/.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση