Καλωσορίσατε

Καλωσορίσατε στα “Εικαστικά του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων”.

Ξεκινήσαμε την παρουσία μας στον παγκόσμιο ιστό το 2013 και σαν καλωσόρισμα σας παρουσιάζουμε ένα ελάχιστο δείγμα από Εικαστικά έργα, μικρές ιστορίες, και λόγια που διαμόρφωσαν Τέχνη, Πολιτισμό, Πολιτιστική και Αισθητική ταυτότητα.

Μια φορά και έναν καιρό, καθώς λένε, ένας φούρναρης παράγγειλε σ’ ένα φτωχό ζωγράφο να τόνε ζωγραφίσει την ώρα που φούρνιζε ψωμιά. Ο ζωγράφος άρχισε να δουλεύει, και όταν καταπιάστηκε να εικονίσει το φουρνιστήρι, αντί να το φτιάξει οριζόντιο, σύμφωνα με την προοπτική, το έφτιαξε κάθετο, δείχνοντας όλο του το πλάτος. Έπειτα, με τον ίδιο τρόπο, ζωγράφισε πάνω στο φουρνιστήρι κι ένα καρβέλι. Πέρασε ένας έξυπνος άνθρωπος και τού είπε: «Το ψωμί, έτσι που το βαλες θα πέσει». Ο ζωγράφος αποκρίθηκε, χωρίς να σηκώσει το κεφάλι: «Έννοια σου. Μόνο τα αληθινά ψωμιά πέφτουν. Τα ζωγραφισμένα στέκονται. Όλα πρέπει να φαίνονται στη ζωγραφιά!»
(Γ. Σεφέρης – Θεόφιλος)

Theofilos 01 Θεόφιλος, «Mέγα αρτοποιύον… Eκ Θεσσαλίας της Πρωτευούσης Λαρίσσης», 1933 (73,5×178,5)

 

«Ωραίο είναι εκείνο που πηγάζει από μια εσωτερική ψυχική αναγκαιότητα. Ωραίο είναι εκείνο, που είναι εσωτερικά ωραίο».
Wassily Kandinsky, Για το πνευματικό στην τέχνη.

yellow-red-blue-1925

Wassily Kandinsky, yellow-red-blue,1925

 

Η Τέχνη δεν είναι ο καθρέπτης που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αλλά το σφυρί που τη διαμορφώνει. (η φράση αποδίδεται στον Μαγιακόφσκι αλλά και στον Μπέρλτοντ Μπρέχτ)

 

Georges_Braque,_1914,_Man_With_a_Guitar,_oil_on_canvas,_130_x_73_cm,_Musée_National_d'Art_Moderne, Centre Georges Pompidou, Paris.

Georges Braque, 1914, Man_With a Guitar, oil on canvas, 130 x 73 cm, Musée National d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Paris.

 

Ο Γιώργος Σεφέρης στο βιβλίο του “Έξι Νύχτες στην Ακρόπολη γράφει”: “Η τέχνη δεν μιμείται. Όταν ακούς «Μπα! Πόσο μοιάζει!» μπορείς να είσαι βέβαιος πως πρόκειται για τεχνάσματα. Η τέχνη δημιουργεί. Τον κόσμο. Η φύση είναι γι αυτήν ένα νεφέλωμα. Το ζήτημα είναι να βγάλεις απ’ το νεφέλωμα ένα άστρο.”

Large Upright Internal/External Form, Henry Moore, 1982

Henry Moore, Large Upright Internal/External Form, 1982

 

The Snail, Henri Matisse (1953)

Henri Matisse, The Snail,1953

 

Γιάννης Ζωγάκης
καθηγητής Εικαστικών
στο Πρότυπο Γυμνάσιο
Ζωσιμαίας Σχολής

Άδεια Creative Commons
Εκτός απ’ όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο παρέχεται από τον Γιάννη Ζωγάκη με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση