Feed
Άρθρα
Σχόλια

 

1ο  & 3ο Δημοτικά Σχολεία Πεύκης, Αθηνών

Θεοδώρα Χανδρινού

 Ζωγράφος – Χαράκτρια, Εκπαιδευτικός

 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες 2016 -17 με όχημα το μάθημα των Εικαστικών

  Κατά το Σχολικό έτος 2016 -2017 είχα την δυνατότητα να αξιοποιήσω το μάθημα των Εικαστικών, το οποίο διδάσκω, ώστε να συμπορευτώ  και να συν-δημιουργήσω με τους μαθητές μου. Κατάφερα να επικοινωνήσω και να συνεργαστώ με συναδέλφους Εκπαιδευτικούς, από πολλές χώρες και να μοιραστούμε με μαθητές, δασκάλους, γονείς και το ευρύ κοινό, μέσω του διαδικτύου, τους καρπούς της γνώσης και των προσπαθειών μας. Επιμορφώθηκα πάνω σε σημαντικά Εκπαιδευτικά θέματα κι επίσης, επιμόρφωσα Εκπαιδευτικούς . Είχαμε την τιμή με τους μαθητές μου από το 3 δημοτικό Σχολείο Πεύκης να βραβευτούμε για την  Περιβαλλοντική μας ευαισθησία, για ένα μέρος από αυτά που υλοποιήσαμε μαζί, αλλά το ουσιαστικότερο ήταν πως από όλη αυτή τη Σχολική χρονιά κρατήσαμε υπέροχες αναμνήσεις!!!

Στη συνέχεια αναφέρω ένα μέρος από τις δραστηριότητές μου:

 • Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, παρακολούθησα το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Πράκτορες του Πλανήτη, Αποστολή: Σώσε τον Πλανήτη από τα Σκουπίδια» που πραγματοποιήθηκε στο 8ο Δ.Σ. Αμαρουσίου.
 • 17 Ιανουαρίου 2017, εγκαίνια έκθεσης Εικαστικής δημιουργίας, «Σκιές και Καραγκιόζης project» που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», διοργάνωση: 5ο δημ. Σχ. Δάφνης – «Γεώργιος Μπουζιάνης», Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α΄Αθήνας (Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών θεμάτων), Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Έχοντας τη δυνατότητα να υλοποιώ  βιωματικά  Σεμινάρια για τη Χαρακτική Τέχνη, επιμορφώνοντας μαθητές κι Εκπαιδευτικούς. έκανα αρκετά εργαστήρια έως τώρα σε συνεργασία και με Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπήρξε επί σειρά ετών  εκπαιδευτική επικοινωνία κι αλληλεπίδραση με το 5ο  δημοτικό Σχολείο Δάφνης, Αθηνών  και το Διευθυντή του κ. Νίκο Ευσταθίου. Συνέχειά της  αποτελεί η συμμετοχή στην  Έκθεση «Σκιές και Καραγκιόζης project». Ήμουν παρούσα με χαρακτικό έργο  μου (ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο) και με τα έργα των μαθητών του 5ου  δημ. Σχ. Δάφνης, αποτέλεσμα της υλοποίησης εργαστήριου Χαρακτικής που πραγματοποίησα για τους μαθητές του Σχολείου. Παρουσιάστηκε και το αντίστοιχο βίντεο της δραστηριότητας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη μαθητών και Εκπαιδευτικών του 1ου  δημοτικού Σχολείου Πεύκης στην έκθεση καθώς και συνεργασία Σχολείων της Ελλάδας και της Ισπανίας, μέσω της δραστηριότητας “The Theater of Shadows” που σχεδίασα στο πλαίσιο του eTwinning project: “The Art of Printmaking as a Pedagogical Tool”.

 • 22 Φεβρουαρίου 2017 – Παρακολούθησα επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «Ctrl Shift the Climate – Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας γίνονται σύμμαχοί μας στην προστασία του κλίματος».
 • 5 Μαρτίου 2017 – «Η Τέχνη ενάντια στη Σχολική βία» – Παρουσίαση Σχολικών δράσεων στο Δημοτικό Θέατρο Δήμου Πεύκης και απονομή βραβείων στους μαθητές των τάξεων που συμμετείχαν. Οι δραστηριότητες στο μάθημα των Εικαστικών ανρτήθηκαν στο χώρο του Θεάτρου.

https://padlet.com/arteducate/c8d00olkusa7

 • Επίσης, συνεργάστηκα με το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων 1ου  δημ. Σχ. Πεύκης στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σχολείο και όπου παρουσιάσαμε Εικαστικά έργα των μαθητών, με συμμετοχή από όλες τις τάξεις.

6 Μαρτίου 2017- Επίσκεψη της Εταιρίας Ανακύκλωσης και παρουσίαση Εκπαιδευτικού υλικού στο 1ο δημοτικό Σχολείο Πεύκης. Συνδυάστηκε με τη δράση «Αλλάζοντας συμπεριφορές» κι έγινε παροχή κάδων Ανακύκλωσης στο Σχολείο.  Στο πλάισιο της εφαρμογής του προγράμματος “Στέλνουμε μήνυμα αναλαμβάνουμε δράση”  κάνατε χρήση των κάδων που δόθηκαν και δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα Τέχνης.  Τα παρουσιάσαμε στα εκαπιδευτικά περιβαλλοντικά μας προγράμματα -Εθνικά και etwinning, καθώς και στην μεγάλη έκθεση τέλους του Σχολικού έτους.

 • Η τέχνη της Ανακύκλωσης-Δημιουργίες με Ανακυκλώσιμα υλικά
 • Μικροί Ζαχαροπλάστες
 • Λαμπάδες για το Πάσχα με υλικά ανακυκλώσιμα
 • Ο κόσμος της χαράς –μεγάλο μέγεθος, ομαδική εργασία
 • Τριαντάφυλλα της φιλίας
 • Οριγκάμι
 • Αφίσες
 • Ο κήπος της ανακύκλωσης (
 • The Robots of Recycling

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Χανδρινού.

 • 22 Μαρτίου 2017 – Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς με θέμα: «Καλλιεργώντας δεξιότητες στον Σχολικό κήπο» που διοργάνωσε η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κα Αλεξάνδρα Τσίγκου. Συμμετείχα ως επιμορφώτρια παρουσιάζοντας βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Land Art στον Σχολικό κήπο».
 • 24 Μαρτίου 2017– Θεατρική παράσταση που παρουσίασαν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης για τον εορτασμό της 25Η Μαρτίου, σε κείμενο και σκηνοθετική επιμέλεια του Διευθυντή Αθανάσιου Καραστάθη. Τα δύο σκηνικά της παράστασης έγιναν στο μάθημα των Εικαστικών σε συνεργασία με τους μαθητές της Στ΄ τάξης. Στο πρώτο σε μουσαμά ζωγραφικής μεγάλου μεγέθους 4.00 Χ 3.50 μέτρων  χρησιμοποιήσαμε ακρυλικά χρώματα. Στο δεύτερο χρησιμοποιήσαμε έργα των μαθητών μας με θέμα βιτρό, μεικτή τεχνική -λαδοπαστέλ και  χρωματιστά μολύβια. Υπεύθυνη Εικαστικός: Θεοδώρα Χανδρινού.
 • 29 Μαρτίου 2017 – Επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ’ τάξης στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και παρακολούθηση βιωματικού προγράμματος από την υπεύθυνη, κα Μαρία Λμπέση. Υλοποιήθηκε Εικαστικό εργαστήριο με τίτλο «Χαράγματα και πετάγματα» και η εργασία ολοκληρώθηκε στη συνέχεια στο Σχολείο. Αξιοποιήθηκε υλικό προς Ανακύκλωση που πρόσφερε το Μουσείο και το οποίο οι μαθητές πήραν μαζί τους μετά από την επίσκεψή τους.

Υλοποιήθηκαν δύο δραστηριότητες:

«Το δέντρο της Ανακύκλωσης»

Ένα γλυπτό δέντρο με περίπου δύο μέτρα ύψος φτιαγμένο με: άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού, χαρτιά σε διαφορετικό βάρος, νάιλον και ύφασμα. Οι μαθητές το έβαψαν με ακρυλικά χρώματα και το διακόσμησαν με τις δημιουργίες τους ζωγραφισμένες σε χαρτιά. Οι μαθητές συμμετείχαν έτσι και στη δραστηριότητα Land Art, που αποτέλεσε μέρος των Εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων: https://padlet.com/arteducate/9c6hb7zai2aa

Εργασία μαθητών ΣΤ΄τάξης / Εικαστικός Θεοδώρα Χανδρινού

Ανακύκλωση - το δέντρο   Εργασία μαθητών ΣΤ΄τάξης¨Το δέντρο της Ανακύκλωσης”

«Χαρακτική σε λινόλαιο».

Διαδικασία υλοποίησης:

Έγινε επίσκεψη των μαθητών στην αίθουσα με τις χαλκογραφίες, βινιέτες  χαρτονομισμάτων και στην αίθουσα «Ασπιώτη ΕΛΚΑ» του Μουσείου όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το αντικείμενο της Χαρακτικής και τις τεχνικές εκτύπωσης.

Κατόπιν, πίσω στο Σχολείο, αναλυτικά στην τάξη έγινε παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού μεψηφιακές προβολές και δόθηκε υλικό σε έντυπη μορφή.

Το σημαντικότερο ήταν όταν παρουσιάστηκαν στην τάξη έργα Χαρακτικής στο πρωτότυπο (δημιουργίες της Εικαστικού – Εκπαιδευτικού και άλλων Καλλιτεχνών) έτσι οι μαθητές γνώρισαν την Τέχνη θεωρητικά.

Προχωρήσαμε σε βιωματικό εργαστήριο όπου οι μαθητές συνεργάστηκαν σαν ομάδες, σε ευχάριστο κλίμα εμπνεύστηκαν, συζήτησαν και δημιούργησαν προσχέδια κι τελικά επέλεξαν το θέμα τους.

Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία στην τάξη: σχεδίαση, αποτύπωση στο λινόλαιο, χάραξη με κοπίδια χαρακτικής, μελάνωμα,  τύπωμα και αρίθμηση των αντιτύπων.

Τελικώς, έγινε διάχυση των αποτελεσμάτων: στην σχολική κοινότητα, την τοπική κοινωνία και το ευρύ κοινό.

Υπήρξε ενεργή συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά προγράμματα eTwinning με τίτλο: «The Art of Printmaking as a Pedagogical tool”: https://twinspace.etwinning.net/15908

και «M.C. Escher: arte e geometria in gioco”: https://twinspace.etwinning.net/23668

Σας καλούμε να δείτε ένα μικρό μέρος από τη συνεργασία μας με Σχολεία από την Ιταλία:

https://padlet.com/arteducate/96kcw2l97h3j

https://padlet.com/arteducate/79ct6ml9iavj

https://www.storyjumper.com/book/showframe/41028356/591ddd0901dea#page/1

Υπήρξε αλληλεπίδραση με άλλα Σχολεία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών μέσω της Εκπαιδευτικής πλατφόρμας του eTwinning.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό: Στο «40ο Φεστιβάλ Παιδιού» του Δήμου Πεύκης και στην Έκθεση Εικαστικής δημιουργίας – παρουσίασης Εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν με όχημα το μάθημα των Εικαστικών στην αίθουσα εκδηλώσεων και τους χώρους του 1ου δημοτικού Σχολείου Πεύκης. Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών προγραμμάτων έγιναν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, μέσω της Εκπαιδευτικής πλατφόρμας του eTwinning και στις ιστοσελίδες και ιστολόγια των Σχολείων, από τις χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα.

Χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από το αρχείο που δημιούργησα ως  Εικαστικός υπεύθυνη των δράσεων  καθώς επίσης, δημιουργήσαμε μαζί με τους μαθητές αρχεία σε ψηφιακή μορφή ορατά στο κοινό μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο.

linocut_1st_Pefki.τύπωμα μαθητών-Χανδρινού-1 ΠεύκηςΣΤ τάξη- χαρακτικό-1 Πεύκηςστένσιλ

 • Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 – παρακολούθησα το πρώτο επίπεδο του ερευνητικού προγράμματος του Τομέα Ψυχικής Υγείας του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 25 Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης, Έλενα Μανιάτη, με τίτλο: “Προωθώντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό: Αναπτύσσοντας την κατανόηση, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών που δουλεύουν με παιδιά με αυτισμό ηλικίας 5-10 χρονών”.
 • Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 – 1 & 3 δημοτικά  Σχολεία Πεύκης. Συμμετοχή στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Ένα μήλο την ημέρα… το μήλο συμβάλλει στην Υγιεινή διατροφή», παρουσίαση έργων στην εκδήλωση βράβευσης στο ΥΠΕΠΘ την https://zagorin.gr/panellinios-mathitikos-diagonismos/

Τα έργα των μαθητών από το 1 δημ. Σχ. Πεύκης επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες και εκτέθηκαν στο χώρο του Υπουργείου Παιδείας την ημέρα της τελικής παρουσίασης.

 • 24 Απριλίου 2017 – Επίσκεψη ειδικών της Trekking Hellas στο 1ο δημοτικό Σχολείο Πεύκης και παρουσίαση Εκπαιδευτικού υλικού.
 • 25 Απριλίου 2017 – Εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της Στ’ τάξης του στο 1ο δημοτικό Σχολείο Πεύκης στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας. Οι μαθητές παρακολούθησαν Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Trekking Hellas ενώ δημιούργησαν στο βουνό τα δικά τους έργα «Land Art», με υλικά από τη φύση, υπό την διδασκαλία της Εικαστικού του Σχολείου Θεοδώρας Χανδρινού. Τα έργα αποτέλεσαν υλικό ανταλλαγής και συνεργασίας μας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning: “Cultivating life skills through Land Art”

https://blogs.sch.gr/arteducate/2017/04/12/cultivating-life-skills-through-land-art/

και στο Καινοτόμο Εθνικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “Γιορτάζοντας την Ανακύκλωση μέσα από την Τέχνη – Celebrating Recycling through Art”.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2016/11/27/%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c/

Θερμές ευχαριστίες στις δασκάλες της ΣΤ΄τάξης Κανέλλα Τζίφα, που επίσης συνόδευε, και στην Ειρήνη Κανατούρη.

 • 3 Μαΐου 2017 – επίσκεψη στο 1ου δημ. Σχ. Πεύκης μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Πεύκης και Λυκόβρυσης. Οι μαθητές συναντήθηκαν και γνωρίστηκαν με ευχάριστο παιγνιώδη τρόπο. Μαζί δημιούργησαν ομαδοσυνεργατικά έργα Land Art στο Σχολικό κήπο.Δημιουργήθηκε φωτογραφικό αρχείο και διάχυση πρακτικής στο «40ο Φεστιβάλ παιδιού».

Η δραστηριότητα ήταν μέρος του Καινοτόμου Εκπαιδευτικού προγράμματος: “Γιορτάζοντας την Ανακύκλωση μέσα από την Τέχνη – Celebrating Recycling through Art” που συμπεριέλαβε το έργο eTwinning: “Cultivating life skills through land Art” και το οποίο υλοποίησαν οι μαθητές  του 3ου δημοτικού Σχολείου Πεύκης καθώς συνεργάστηκαν με τους μαθητές του 1ου δημοτικού Σχολείου Πεύκης και μαθητές από Σχολεία της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 • 26, 27 & 28 Μαΐου 2017 – «40ο Φεστιβάλ παιδιού», συμμετοχή με Εικαστικές δημιουργίες των μαθητών του 1ου δημοτικού Σχολείου Πεύκης. Εκτέθηκαν έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Καινοτόμων προγραμμάτων και eTwinning και υλοποιήθηκαν στο μάθημα των Εικαστικών.

Δημιουργήσαμε ψηφιακή παρουσίαση, όπου παρουσιάστηκε η συνεργασία Σχολείων Σχολείων: 1ου δημ. Σχ. Πεύκης, 3ου δημ. Σχ. Πεύκης και Ειδικού Δημοτικού  Σχολείου Κωφών και βαρηκόων Πεύκης – Λυκόβρυσης.

 • Επίσης με μαθητές και Εκπαιδευτικούς είχαμε συνεργασία πάνω στα θέματα: «Διαφορετικότητα», «Παιδί και Κάπνισμα», «Διατροφή και Υγεία».
 • «Ασφαλές διαδίκτυο»:

https://blogs.sch.gr/arteducate/2017/02/07/h%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%cf%84%cf%8d%ce%bf%cf%85-safe-internet-day/

 • Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017. Με τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 3ου δημοτικού Σχολείου Πεύκης βραβευτήκαμε από τον διαδημοτικό σύνδεσμο “21 ΟΤΑ” και τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, για την Περιβαλλοντική μας Ευαισθησία, σε δημόσια εκδήλωση.
 • οκ1βράβευση0022οκβράβευση0014
 • Τρίη 20 Ιουνίου 2017. Συμμετείχα στο επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ωρών με τίτλο: “Η περμακουλτούρα στο σχολικό κήπο και υπαίθριες δραστηριότητας για παιδιά”

Η συμμετοχή του 1ου δημ. Σχολείου Πεύκης στο

40 φεστιβάλ Δήμου Πεύκης

Εκπαιδευτικός εμπνευστής, συντονιστής και υπεύθυνη για την υλοποίηση των δράσεων: Θεοδώρα Χανδρινού

 • «Ο κόσμος της χαράς και των χρωμάτων»

Ομαδική δημιουργία, συνεργασία μαθητών της Β’ τάξης του 1 δημ. Σχ. Πεύκης.  Πολύπτυχο – κολάζ με λαδοπαστέλ και χρωματιστά μολύβια.

 • «Χαράγματα και Πετάγματα»

Ομαδική δημιουργία, συνεργασία μαθητών της ΣΤ’ τάξης του 1 δημ. Σχ. Πεύκης.  Χαρακτικό σε λινόλαιο τυπωμένο  σε χαρτί. Η εργασία αποτέλεσε μέρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning  με τίτλο: “The Art of Printmaking as a Pedagogical Tool”.

 • «Το δέντρο της Ανακύκλωσης»

Ομαδική δημιουργία των μαθητών του 1 δημ. Σχ. Πεύκης της Στ’ τάξης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού προγράμματος  «Γιορτάζοντας την Ανακύκλωση μέσα από την Τέχνη – Celebrating Recycling Through Art”».

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, μετά από επίσκεψη των μαθητών μας και παρακολούθηση Εκπαιδευτικού προγράμματος, προσέφερε υλικά προς δημιουργική Ανακύκλωση.  Χρησιμοποιήθηκαν  χαρτιά σε διαφορετικό βάρος, ύφασμα, πλαστικά μπουκάλια και  ακρυλικά χρώματα.

 • «Ο όμορφος κόσμος της δημιουργίας»

Ομαδική δημιουργία, συνεργασία μαθητών Στ’ και Ε’ τάξης του 1 δημ. Σχ. Πεύκης.

Πολύπτυχο -χρώματα και μεικτά υλικά προς Ανακύκλωση.

 • «Ελεύθερος κόσμος μέσα από τα μάτια των παιδιών»

Ομαδική εργασία μαθητών που υλοποιήθηκε στο 1 Δημ. Σχ, Πεύκης και εντάχθηκε στο eTwinning project: «School in my dreams”. Υλικά: Ακρυλικά  χρώματα σε μουσαμά και χαρτί.

Συνεργασία – Συμμετοχή των  1ου  & 3ου  δημ. Σχολείων Πεύκης στις Περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου Πεύκης

 • Ψηφιακή παρουσίαση με τίτλο: «Καλλιεργώντας δεξιότητες μέσω της Land Art στο Σχολικό κήπο – Cultivating life skills through Land Art in the School garden” .

Το αρχείο είναι το αποτέλεσμα δραστηριότητας που υλοποιήθηκε χάρη στην συνεργασία Σχολείων σε αντίστοιχο πρόγραμμα eTwinning: “Cultivating life skills through Land Art”. Οι μαθητές των 1ου  & 3ου  Δημοτικών Σχολείων Πεύκης, της ΣΤ’ τάξης, συνομιλώντας μέσω της Land Art στον Σχολικό κήπο συνεργάστηκαν με το Ειδικό δημοτικό Σχολείο Κωφών & Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης καθώς και με Σχολεία της Ιταλίας και Ισπανίας. Η δράση και το έργο eTwinning είναι μέρος του Περιβαλλοντικού προγράμματος «Γιορτάζοντας την Ανακύκλωση μέσα από την Τέχνη – Celebrating Recycling Through Art”». Οι μαθητές κάνουν ορατή στο διαδίκτυο τη συνεργασία τους και γίνονται ενεργοί πολίτες και πρεσβευτές Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την συμβολή της Τέχνης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μέσα από το μάθημα των Εικαστικών δώθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να συνεργαστούν με άλλα Σχολεία του κόσμου. Το μεγάλο όφελος είναι ορατό εκ των αποτελεσμάτων μέσα από τα έργα των μαθητών και τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι το κέρδος που μακροπρόθεμα θα έχουν τα παιδιά μέσα από την αγάπη, που τους καλλιεργήθηκε, για την αξία της Τέχνης και της δημιουργίας στη ζωή μας. Εύχομαι ολόψυχα για αυτό και πιστεύω πως έβαλα ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τον παραπάνω στόχο έκανα επιλογή και υλοποιήσαμε τα εξής Εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • Καινοτόμο Εθνικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

“Γιορτάζοντας την Ανακύκλωση μέσα από την Τέχνη – Celebrating Recycling through Art”

Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο πρόγραμμα:

 • Ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων ευχών με Σχολεία του εξωτερικού –προετοιμασία των μαθητών για συνεργασίες μέσα από Εκπαιδευτικά προγράμματα eTwinning
 • Recycling Christmas
 • Η τέχνη της Ανακύκλωσης-Δημιουργίες με Ανακυκλώσιμα υλικά
 • Μικροί Ζαχαροπλάστες
 • Συνεργασία με το Σύλλογο γονέων σε Αποκριάτικες δραστηριότητες – “Οι χαρταετοί μας πάνε ψηλά”
 • Σκηνικά για τον εορτασμό της 25 Μαρτίου
 • Λαμπάδες για το Πάσχα με υλικά ανακυκλώσιμα
 • Ο κόσμος της χαράς –μεγάλο μέγεθος, ομαδική εργασία
 • Τριαντάφυλλα της φιλίας
 • Cultivating life skills through Land Art – συνεργασία σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning
 • Το δέντρο της Ανακύκλωσης – εργασία που υλοποιήθηκε μετά από την επίσκεψη των μαθητών και την παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Πετάγματα & Χαράγματα –Χαρακτική
 • Τα έργα των μεγάλων Ζωγράφων εμπνέουν τους μαθητές
 • Σπίτια της φαντασίας-Gaudi
 • Οριγκάμι
 • Αφίσες
 • Ο κήπος της ανακύκλωσης
 • The Robots of Recycling
 • Έκθεση –παρουσίαση αποτελεσμάτων

https://blogs.sch.gr/arteducate/2016/11/27/%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c/

****

 • eTwinning projects:
 • “The Art of Printmaking as a Pedagogical tool”
 • “Sharing my games”
 • “School in my dreams”
 • “Diversity is our greatest strength”
 • “ Arte como Terapia”
 • “M.C. Escher: arte e geometria in gioco”
 • “Dynamic playgrounds”
 • “Cultivating life skills through Land Art”
 • “My city as a worth seeing place”
 • Συμμετοχή ενεργή στο eTwinning και στην ομάδα:Creative Classroom”, με υπεύθυνη την κ. Ειρήνη Πατεράκη, καθώς και συμμετοχή μου σε άλλες ομάδες και εκδηλώσεις on line, μελών της Εκπαιδευτικής κοινότητας eTwinning .
  https://padlet.com/arteducate/3ynmyi5aeu43

https://padlet.com/arteducate/pjqm4xt6zz7y

Διάχυση αποτελεσμάτων των δραστηριoτήτων – βράβευση δραστηριοτήτων

Παρουσιάζεται παρακάτω ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διάχυση των αποτελεσμάτων των Εικαστικών δράσεων και των προγραμμάτων σας στη σχολική μονάδα και στο ευρύτερο κοινό.

 • Εκθέσεις Εικαστικών με τα έργα των μαθητών μας έλαβαν χώρα στα Σχολεία: 1ο δημοτικό Σχολείο Πεύκης και 3ο δημοτικό Σχολείο Πεύκης, ανοιχτές για το κοινό.
 • Συνεργασία με τον υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, κο Δημήτρη Γκότζο, συμμετοχή σε συλλογικό τόμο με στόχο τη διάχυση «Καλών Πρακτικών» και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της Πρωτοβάθμιας Εκαίδευσης Β΄Αθήνας.
 • Υλοποίηση eTwinning projects σε συνεργασία με Σχολεία της Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας. Έγινε χρήση της πλατφόρμας twin space και ορατές σελίδες σε όλους στο διαδίκτυο.
 • 26, 27 & 28 Μαΐου 2017 – «40 φεστιβάλ παιδιού», συμμετοχή με εικαστικές δημιουργίες των μαθητών.
 • Αναρτήσεις στην ιστοσελίδα των Σχολείων και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ Β’ Αθήνας και Δυτικής Αττικής, καθώς και σε ιστολόγια συμμετεχόντων εκπαιδευτικών.
 • Χρήση εργαλείων web 0.2, αναρτήσεις και παρουσιάσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό μέσω Εκπαιδευτικών ιστότοπων.
 • Παρουσίαση καλών πρακτικών-σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς (διοργάνωση Περιβαλλονικής Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, κα Αλεξάνδρα Τσίγκου).

 1δημ.Σχ.Πεύκης-πρόσκληση3δημ.Σχ.Πεύκης-πρόσκληση

Ο κος Δημήτρης Γκότζος στην έκθεση Εικαστικών - παρουσίασης των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ο κος Δημήτρης Γκότζος στην έκθεση Εικαστικών – παρουσίασης των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς: Ο Joan Miró (Χοάν Μιρό) εμπνέει τους μαθητές

Αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς: Ο Joan Miró (Χοάν Μιρό) εμπνέει τους μαθητές

έκθεση τέλους - Χανδρινού

 • Με τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 3ου δημοτικού Σχολείου Πεύκης βραβευτήκαμε από τον διαδημοτικό σύνδεσμο “21 ΟΤΑ” και τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, για την Περιβαλλοντική μας Ευαισθησία, σε δημόσια εκδήλωση την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017. Ακολουθεί  παρουσίαση, με  ένα μέρος από τις εργασίες που υλοποιήσαμε με τους μαθητές μου και με εικόνες από την εκδήλωση βράβευσης, . Συμμετείχαμε σε πολλές Περιβαλλοντικές δράσεις και συνεργαστήκαμε με άλλες χώρες του κόσμου στο πλαίσιο του eTwinning project: Cultivating life skills through Land Art. Θερμές ευχαριστίες δίνουμε στο Διευθυντή του Σχολείου Κωνσταντίνο Θηβαίο για την πρωτοβουλιά να αναδείξει την προσπάθειά μας.

my certificatecertificate - Educating Teachers seminar

 

Εύχομαι καλή πρόοδο σε όλους!

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων