Ο ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ EPAS ΤΟΥ ΜΕΙΝΟΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΑΠΩΝ
«Πολλές φορές υπάρχουν δικαιώματα που δεν τα γνωρίζουμε»
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η ομάδα EPAS του σχολείου μας, του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την ομάδα EPAS του Διαπολιτισμικού ΓΕ.Λ. Σαπών, συνδιοργανώσαμε μία εκδήλωση με ομιλητή τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχου της έδρας Jean Monnet Μιχάλη Χρυσομάλλη με θέμα «Τα Δικαιώματα της γυναίκας στην Ευρωπαϊκή ένωση, Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελεύθερη κυκλοφορία των σπουδαστών, τα δικαιώματα των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εργασία και στην εκπαίδευση».
Η εκδήλωση είχε ως στόχο οι μαθητές/-τριες να γνωρίσουν καλύτερα τόσο τα δικαιώματα τους όσο και τις πραγματικές δυνατότητες που έχει η Ε.Ε.. Άλλωστε βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ είναι άρρηκτα δεμένο με τον στόχο του Ε.Κ. για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στις Ευρωπαϊκές Εκλογές.
Η ομιλία του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχου της έδρας Jean Monnet Μιχάλη Χρυσομάλλη επικεντρώθηκε στις παρανοήσεις που επικρατούν στις τάξεις των νέων σχετικά με τον ορισμό της Ε.Ε. και στα δικαιώματα που αντλούν οι ευρωπαίοι πολίτες από το δίκαιο της Ένωσης.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε..
«Πολλές φορές υπάρχουν δικαιώματα που δεν τα γνωρίζουμε και υπάρχει η πεποίθηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να κάνει τα πάντα ενώ δεν είναι σωστό», σημείωσε.
«Η Ένωση έχει αρμοδιότητες όσες κάθε φορά της απονέμουν τα κράτη μέλη», δήλωσε και στάθηκε στο δομικό στοιχείο πως 27 διαφορετικά εθνικά συμφέροντα καλούνται να συνθέσουν ένα κοινό συμφέρον. «Είναι μία δύσκολη διαδικασία που οδηγεί πολλές φορές σε χρονοβόρες λήψεις αποφάσεων», ανέλυσε κλείνοντας.
Οι μαθητές/-τριες υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικές με τον ρόλο και τη λειτουργία της Ε.Ε., τα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ισότητα των δύο φύλων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 15 μαθητές από το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο και 14 από το ΓΕ.Λ. Σαπών.
Στη συνέχεια των δράσεων μας η ομάδα του EPAS και οι εθελοντές/-ντριες του σχολείου μας οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων γ2΄ και γ4΄ , μελέτησαν ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων στη σύγχρονη εποχή και κοινωνία. Εστίασαν στο φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» και εργάστηκαν σε επίπεδο τάξης, ατομικά και ομαδικά και συμμετείχαν σε δραστηριότητες κριτικού γραμματισμού μέσω της παραγωγής προφορικού και κυρίως γραπτού λόγου.
Το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» – γ2΄ Το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» – γ4΄
Το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» – γ4΄
Επίσης φιλοτέχνησαν μία σειρά από έργα με σκοπό να εκφράσουν την αντίδρασή τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και τους μαθητές/-τριες του σχολείου μας.
Τα έργα τους είναι διαθέσιμα στο info point του σχολείου μας το οποίο δημιούργησαν οι μαθητές/-τριες, σημείο πληροφόρησης για τις αξίες της Ε.Ε..
Η δράση μας επικοινωνήθηκε από τα τοπικά μέσα της Κομοτηνής, τις εφημερίδες και το ραδιόφωνο:
Για τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες ενημέρωσε μαθητές ο Κοσμήτορας της Νομικής Κομοτηνής Μιχάλης Χρυσομάλλης
https://xronos.gr/reportaz/m-hrysomallis-gia-eyropaiko-dikaio-polles-fores-yparhoyn-dikaiomata-poy-den-ta-gnorizoyme