Εισαγωγή στα έντομα

 

Γλώσσα – Μαθηματικά

Αρχικά βλέπουμε την αφήγηση του παραμυθιού “Λούλα η πεταλούδα”.

Έπειτα, οι γονείς κάνουν στα παιδιά ερωτήσεις κατανόησης της ιστορίας, αλλά και εστίασης της προσοχής τους, που σκοπεύουν στην ανάπτυξη του προφορικού τους λόγου.

Ακολούθως τα παιδιά ερωτώνται:

Ποια έντομα είδαμε μες στην ιστορία;

Πόσα έντομα είδαμε μες την ιστορία;

Ελάτε να μετρήσουμε με παλαμάκια πόσες συλλαβούλες έχει το όνομα κάθε εντόμου που είπατε, π.χ. πεταλούδα = πε – τα – λού – δα

Ποιο όνομα εντόμου έχει τις περισσότερες συλλαβούλες; π.χ. πε – τα – λού – δα (4 συλλαβές), κου – νού – πι (3 συλλαβές).

Ποιο όνομα εντόμου έχει τις λιγότερες συλλαβούλες;

Ποια ονόματα εντόμων έχουν τον ίδιο αριθμό συλλαβών;

Από ποια φωνούλα αρχίζει το όνομα του κάθε εντόμου; Ποιες άλλες λέξεις ξέρετε που να αρχίζουν από την ίδια φωνούλα; π.χ. η πεταλούδα αρχίζει από τη φωνούλα π. Άλλες λέξεις που αρχίζουν από π: παγκάκι, ποτήρι, κ.α.

 

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ

Φυσικές Επιστήμες – Γλώσσα

Παρατηρούμε στον παρακάτω σύνδεσμο τον κύκλο ζωής της πεταλούδας και την αφηγούμαστε  με δικά μας λόγια.

http://dreamskindergarten.blogspot.com/2012/04/blog-post_28.html

Οι γονείς μπορούν να καταγράφουν την ιστορία των παιδιών τους. Στο τέλος διαβάζουν στα παιδιά τους την ιστορία τους, βοηθώντας τα να την εμπλουτίσουν με τη χρήση επιθέτων, π.χ. στο τέλος γίνεται μια πολύχρωμη πεταλούδα.

Χωρίζουμε ένα χαρτί Α4 σε τέσσερα ίσα μέρη – κουτάκια με έναν μαρκαδόρο (σε σχήμα σταυρού). Έπειτα, σε κάθε κουτάκι ζωγραφίζουμε με τη σειρά τα στάδια του κύκλου ζωής της πεταλούδας, Στο κάθε κουτάκι μπορούμε να βάλουμε αριθμούς και να αντιγράψουμε την αντίστοιχη λέξη από την παραπάνω εικόνα, όπως μπορούμε, π.χ. στο πρώτο κουτάκι που ζωγραφίζουμε το αβγό, γράφουμε πάνω αριστερά τον αριθμό 1 και κάτω στο κουτάκι τη λέξη ΑΒΓΟ.

 

Νέες Τεχνολογίες – Μουσική

Φτιάχνουμε το παζλ της πεταλούδας, αφού πληκτρολογήσουμε στην αναζήτηση πάνω δεξιά στη σελίδα που ακολουθεί τη λέξη ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ. Μπορείτε να το κάνετε κι εσείς με την βοήθεια των γονιών σας, βρίσκοντας τα γράμματα πάνω στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας.

https://www.παιχνιδιαπαζλ.com

Ελάτε να δούμε τον κύκλο ζωής της πεταλούδας, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε!!!

Και ένα από τα αγαπημένα μας τραγούδια που λέγαμε όταν ήμασταν στο νηπιαγωγείο μας.

Απλή Κατασκευή πεταλούδας

          Παίρνουμε ένα τετράγωνο χαρτί, όποιου μεγέθους θέλουμε. Το σχεδιάζουμε και το βάφουμε, και έπειτα, ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται στο παρακάτω βίντεο. Η πεταλούδα μας είναι έτοιμη για να πετάξει!!