Τα formants του τραγουδιστή

Δημοσιευμένο στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 Κατηγορία: Ακουστική από Αριάνα

Τα formants του τραγουδιστή

Μια φαινομενικά μυστηριώδης ιδιότητα της φωνής είναι η ικανότητά της να ακουστεί ακόμα και “πάνω” από μια πολύ δυνατή ορχήστρα. Η λύση στο μυστήριο αυτό έγκειται στον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια του ήχου της οπερατικής φωνής κατανέμεται στις διάφορες συχνότητες.

Ο σουηδός επιστήμονας Johann Sundberg μελέτησε τις ηχογραφήσεις του διάσημου τενόρου Jussi Bjoerling στη δεκαετία του 1970, και διαπίστωσε ότι το μέσο φάσμα συχνοτήτων της φωνής του έκανε μια μεγάλη καμπύλη γύρω στα 3000 Hz, ειδικά όταν ο Bjoerling τραγουδούσε δυνατά με συνοδεία ορχήστρας.

Αυτή η καμπύλη παρίσταται με τη διακεκομένη γραμμή στο παρακάτω σχήμα, και είναι γνωστή ως το “formant” του τραγουδιστή.

Στο ίδιο σχήμα, παρατηρώντας την ενέργεια που παράγει η ορχήστρα (συνεχόμενη γραμμή) μπορεί να δει κανείς πως η ορχήστρα παράγει πολλή ενέργεια γύρω στα 500 Hz, αλλά στις υψηλότερες συχνότητες η ενέργειά της πέφτει σταθερά και είναι σχετικά μικρή γύρω από τα 3000 Hz.

Η άρτια εκπαιδευμένη οπερατική φωνή στα 3000 Hz, παράγει περισσότερη ενέργεια κι έτσι μπορεί να ακουστεί δυνατότερα από την ορχήστρα.

Που οφείλεται αυτή η ισχυρή φωνητική αντήχηση;
Ο Sundberg μελέτησε το ζήτημα αυτό μοντελοποιώντας ένα μικρό αντηχείο στο εσωτερικό της φωνητικής οδού, ακριβώς πάνω από τις φωνητικές χορδές. Για βέλτιστο συντονισμό αυτό το αντηχείο έπρεπε να είναι περίπου το ένα έκτο της φωνητικής οδού και να καταλαμβάνει το ένα έκτο της συνολικής επιφάνειας διατομής της φωνητικής οδού.

Το κλειστό άκρο του αντηχείου είναι η γλωττίδα και το ανοικτό άκρο είναι το χείλος της επιγλωττίδας.

Με την εισαγωγή αυτού του μικρού αντηχείου στη φωνητική οδό, το φωνητικό φάσμα περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια φτάνοντας τα 3000 Hz περίπου. Αυτό φαίνεται στο παρακάτω animation:

alt : ringfrm.mov

Καθώς το αριστερό άκρο του σωλήνα που αντιπροσωπεύει την φωνητική οδό) βαθμιαία στενεύει, εμφανίζεται η καμπύλη του φάσματος γύρω στα 3000 Ηz.

αντλήθηκε και μεταφράστηκε από την ιστοσελίδα του
National Center for Voice and Speech

αρχή της σελίδας




Αφήστε μια απάντηση