Οι ιδιαιτερότητες της φωνής

Δημοσιευμένο στις 18 Σεπτεμβρίου 2012 Κατηγορία: Ακουστική από Αριάνα
Από ακουστικής άποψης, η ανθρώπινη φωνή είναι το μόνο μουσικό όργανο που συνδυάζει τις βασικές αρχές όλων των άλλων οργάνων.
Η φωνή μπορεί να θεωρηθεί πνευστό μουσικό όργανο καθώς λειτουργεί με την πίεση του αέρα, αλλά οι συχνότητες που προκύπτουν δεν εξαρτώνται από τους συντονισμούς (αντηχήσεις) που δημιουργούνται, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα πνευστά όργανα (ξύλινα και χάλκινα).
Η λειτουργία της φωνής μοιάζει περισσότερο με έγχορδο όργανο διότι οι δονήσεις που παράγονται (π.χ. οι συχνότητες που παράγει η φωνή) εξαρτώνται από την τάση των φωνητικών χορδών.
Οι φωνητικές χορδές βρίσκονται στην περιοχή του λάρυγγα και όταν πάλλονται δημιουργούνται ηχητικά κύματα. Τα κύματα αυτά εισέρχονται στα φωνητικά αντηχεία όπου ενισχύονται κι έτσι παράγεται ο φωνητικός ήχος. Τα κύρια αντηχεία που αξιοποιούνται στη διαδικασία της φώνησης είναι τα κεφαλικά και το θωρακικό.

Πιο συγκεκριμένα, η ειδική φύση της ανθρώπινης φωνής, σε αντίθεση με τα άλλα όργανα, οφείλεται στο γεγονός ότι είναι σε θέση να κάνει κατάλληλη διαχείριση των συντονισμών (αντηχήσεων) έτσι ώστε να μπορεί να αλλάζει άμεσα την αρμονική δομή και να καλύπτει μια σειρά από ρετζίστρα*.

Το φωνητικό σύστημα είναι θαυμαστό καθώς έχει το μοναδικό προνόμιο να συνδυάζει κείμενο και μουσική και να αναπτύσσει μια στενή σχέση ανάμεσα στο σώμα και τη φωνή.
* ρετζίστρο: ηχόχρωμα. Η ανθρώπινη φωνή είναι ικανή να παράγει ήχους χρησιμοποιώντας διαφορετικές φυσιολογικές διεργασίες του λάρυγγα. Αυτές οι διαφορετικές μορφές της παραγωγής φωνής είναι γνωστές ως φωνητικά ρετζίστρα.
αντλήθηκε και μεταφράστηκε από
το κείμενο της κας Αναστασίας Γεωργάκη
«La voix un instrument biologique»

Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την ακουστική της φωνής μπορείτε να βρείτε στο site του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ
Αφήστε μια απάντηση