Συμμετοχή και διακρίσεις του 5ου Λυκείου Λάρισας στην Πανελλήνια Προσομοίωση του ΟΗΕ «Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη»

ΜΡΔ 2018 για τα ανθρώπινα δικαιώματα:
“Γιατί ο φόβος δεν γνωρίζει φυλή
και η κραυγή είναι ίδια σ’ όποια γλώσσα κι αν φωνάξεις…”

Σημαντική παρουσία είχαν μαθητές του 5ου Λυκείου Λάρισας στην 3η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος» από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2018.
Συμμετείχαν περίπου 400 μαθητές από 90 δημόσια κι ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια όλης της Ελλάδας-αλλά και της Κύπρου και τα ελληνικά σχολεία της Στουτγκάρδης, της Φραγκφούρτης και του Αργυροκάστρου. Οι μαθητές-διπλωμάτες, κλήθηκαν να μεταφέρουν την άποψη της χώρας του ΟΗΕ που εκπροσώπησαν, προσδίδοντας και το προσωπικό τους στίγμα. Την τελευταία ημέρα ανακοινώθηκαν οι προτάσεις τους στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία της καθηγήτριας του Διεθνούς Δικαίου και εμπνεύστριας της προσομοίωσης Παρούλας Νάσκου-Περάκη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, του εκπροσώπου του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη Δαμιανού Σερεφίδη, πανεπιστημιακών καθηγητών κι εκπαιδευτικών σχολείων.
Από το 5ο Λύκειο συμμετείχαν τέσσερις μαθητές, οι οποίοι απέσπασαν επιδοκιμαστικά σχόλια για τη δυναμική προάσπιση των θέσεών τους κατά τη διάρκεια γόνιμου διαλόγου και σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι :

  • Δανάη Βαρνά, Γ’ Λυκείου, στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων με θέμα: “Απαγόρευση Φυλετικής Προπαγάνδας και Ρητορικής Μίσους”, με χώρα εκπροσώπησης την Αλγερία. Η μαθήτρια ανέφερε μεταξύ των άλλων πως στην χώρα, η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους δεν κατοχυρώνεται συνταγματικά, ενώ διώκεται μόνο η προσβολή στην επίσημη θρησκεία του κράτους.
  • Νικόλαος Πνευματικός, Γ’ Λυκείου, στην Επιτροπή Οικονομικών , Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων με θέμα, “Το δικαίωμα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης”, με χώρα εκπροσώπησης την Πορτογαλία. “Στην πολιτική της χώρας είναι ενσωματωμένη ισχυρή διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αντιμετωπίζονται οι ανισότητες και ειδικά μετά την κρίση τα κενά στην κοινωνική πρόνοια για την προστασία ατόμων με κίνδυνο φτώχειας”, υποστήριξε ο μαθητής.
  • Σοφία Ζαγγανά, Γ’ Λυκείου στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών με θέμα “Γυναίκα Πρόσφυγας”, με χώρα εκπροσώπησης την Ελβετία. Η εκπρόσωπος της Ελβετίας, τόνισε πως η χώρα μέσω του νομοθετικού της συστήματος, ευελπιστεί στην καλύτερη περίθαλψη των γυναικών προσφύγων-με πολιτισμικά ευαίσθητο τρόπο και στη σταδιακή ένταξη των δεκτών γυναικών αιτούντων άσυλο, ακόμη και χωρίς χαρτιά.
  • Ιωάννα Κοσμάνου, Α’ Λυκείου στην προηγούμενη Επιτροπή με θέμα “Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών”, με χώρα εκπροσώπησης την Λιθουανία. Η Ιωάννα Κοσμάνου υποστήριξε σχετικά, πως στη Λιθουανία έχουν σημειωθεί βήματα προόδου με τη λήψη νομοθετικών μέτρων πρόληψης, διευκόλυνσης της δίωξης των δραστών και παροχής υποστήριξης στα θύματα.

Την προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου έκανε η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, ενώ της μαθήτριας της Α’ Λυκείου, η εκπαιδευτικός Αποστολία Καρρά στο πλαίσιο διασχολικής συνεργασίας 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Λάρισας.

Σε δύο μαθήτριες απονεμήθηκε τίτλος «Εύφημος Μνεία» σε επίπεδο διπλωματών. Τις διακρίσεις απέσπασαν, η Δανάη Βαρνά από την Γ’ τάξη και η Ιωάννα Κοσμάνου από την Α’ τάξη. Η Δανάη Βαρνά παρουσίασε επίσης μετά από επιλογή, το Σχέδιο Γνώμης της επιτροπής της στην προσομοίωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κείμενα θέσης των μαθητών-διπλωματών για τις χώρες εκπροσώπησης:

Καταπολέμηση φυλετικής προπαγάνδας και ρητορικής μίσους           (Αλγερία)
Στην Αλγερία, οι φυλετικές διακρίσεις, με βάση τη φυλή, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία κι άλλα χαρακτηριστικά, απαγορεύονται δια νόμου. Παρ’ αυτά, η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους δεν κατοχυρώνεται συνταγματικά, ενώ βάσει Ποινικού Κώδικα διώκεται μόνο η προσβολή στην επίσημη θρησκεία του κράτους, το Ισλάμ, ώστε να προστατεύονται τα ιδανικά και η παράδοση του έθνους. Ωστόσο, η περί μέσων μαζικής ενημέρωσης νομοθεσία καλεί τους επαγγελματίες του χώρου να απέχουν από την αναμετάδοση ρατσιστικών απόψεων…                                                                                                     Περισσότερα

◊ Το δικαίωμα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης                   (Πορτογαλία)
Η Πορτογαλία παρόλο που είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν έντονα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, προσπαθώντας να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Η χώρα προσπαθεί μετά την κρίση να αντιμετωπίσει τα κενά στη διασφάλιση ότι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας προστατεύει αποτελεσματικά τα άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φτώχειας…                                                                                             Περισσότερα

 ◊ Γυναίκα πρόσφυγας                                                                                             (Ελβετία)
Η χώρα είναι πεπεισμένη ότι οι πατριαρχικές δομές, έχουν άμεσες συνέπειες για τις διώξεις των γυναικών και τις εμπειρίες τους στο ταξίδι, το οποίο αποτελεί πρόσθετο κίνδυνο να γίνουν θύματα λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας. Από το 2006, μια χρονιά ορόσημο, προστέθηκε στο νόμο περί ασύλου, ότι και το ίδιο το κράτος μπορεί να είναι αιτία διωγμού των γυναικών για να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα. Στη χώρα καταβάλλεται μια προσπάθεια ενημέρωσης των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των επαγγελματιών στις υπηρεσίες ασύλου να προσέχουν τη διαδικασία για να μην τραυματίζονται εκ νέου οι γυναίκες…
                                                                                                                                                                          Περισσότερα

◊ Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών                                          (Λιθουανία)
Στη Λιθουανία, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, με την τροποποίηση και την εφαρμογή νόμων που ορίζουν με σαφήνεια τις έννοιες “ενδοοικογενειακή βία”, “σωματεμπορία” και “πορνεία” και με τη λήψη νομοθετικών νόμων πρόληψης, διευκόλυνσης της δίωξης των δραστών και παροχής υποστήριξης στα θύματα…                          Περισσότερα

Στιγμιότυπα από τις εργασίες των Επιτροπών της 1ης και 2ης ημέρας:

 

Απόσπασμα από την 3η ημέρα:
Το Σχέδιο Γνώμης της Επιτροπής
 
για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων με θέμα: Απαγόρευση φυλετικής προπαγάνδας και ρητορικής μίσους
Εισηγητής μετά από επιλογή: Αλγερία (Δανάη Βαρνά)
https://blogs.sch.gr/argian/files/2019/01/sxedio-gnomis-gia-ritoriki-misous.pdf



Λήψη αρχείου

Ρεπορτάζ από τις εργασίες της Επιτροπής για την Απαγόρευση της Φυλετικής Προπαγάνδας και της Ρητορικής Μίσους:
…Στο πλαίσιο της εξάλειψης κάθε μορφής διάκρισης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτάθηκε η διαμόρφωση ενός ηθικού κώδικα δεοντολογίας, που θα διέπει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η προώθηση της αξίας της διαφορετικότητας, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω του Τύπου…
                                                                                                                                                                      Συνεχίζεται

Ρεπορτάζ από τις εργασίες της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών:
…Πολλοί διπλωμάτες τόνισαν την αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς ακόμη και την δημιουργία κέντρων υποστήριξης γυναικών τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι όσο και στη στέγαση τους. Άλλοι επεκτάθηκαν στο πώς θα μπορούσαν οι ίδιες οι γυναίκες να προφυλαχθούν από τυχόν επεισόδια βίαιης συμπεριφοράς του συντρόφου τους ή ακόμη και ενός ξένου. Κοινά αποδεκτή ήταν η πεποίθηση πως η αστυνομία, οι δικαστές και οι δικηγόροι χρειάζονται εκπαίδευση. Εκπαίδευση στην οποία θα μάθουν όχι μόνο να αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας αλλά και στο πως θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα θύματα να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους.  Μια άλλη κοινή πρόταση πολλών χωρών ήταν η διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης στα σχολεία, ώστε να υπάρξει εκπαίδευση στην εξίσωση των δύο φύλων.                              Συνεχίζεται

Ρεπορτάζ από τις εργασίες της Επιτροπής για την Γυναίκα Πρόσφυγα:
…Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των κρατών προτείνουν την ενίσχυση των κέντρων φιλοξενίας με ειδικά καταρτισμένους ανθρώπους και κυρίως γυναίκες, ώστε οι γυναίκες πρόσφυγες να νιώθουν άνετα, αλλά και με ξεχωριστές δομές φιλοξενίας για τις ανύπαντρες μόνες γυναίκες ή τις γυναίκες με παιδιά, ώστε η απομάκρυνση από τον αντρικό πληθυσμό να συμβάλλει στην εξάλειψη των φαινόμενων βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης. Σχετικά με το ίδιο θέμα, τονίζεται από την εκπρόσωπο της Γαλλίας πως η ενημέρωση-εκπαίδευση θα πρέπει να αφορά και την ίδια τη γυναίκα πρόσφυγα, ώστε και η ίδια να ξέρει τα δικαιώματά της.         Συνεχίζεται

Ρεπορτάζ από τις εργασίες της Επιτροπής για ένα Ικανοποιητικό Επίπεδο Διαβίωσης:
Αναζητήθηκαν μέτρα για την βελτίωση του επιπέδου υγείας, οικονομίας ακόμα και ψυχαγωγίας των ανθρώπων σε κάθε άκρη της Γης. Η πλειονότητα των χωρών θεώρησε πως το πρώτο βήμα για την βελτίωση του επιπέδου ζωής παγκοσμίως είναι η οργάνωση και η βελτίωση της οικονομίας, ώστε αργότερα να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν προτάσεις προς εφαρμογή…
…Ψηφίστηκε συντονισμένη συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ μπορούν να βοηθήσουν την βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων και μεταναστών… Θέμα συζήτησης αποτέλεσε ο υποσιτισμός και ο τρόπος με τον οποίον τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.                    Συνεχίζεται

Στιγμιότυπα από το παράλληλο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών της 1ης και 2ης ημέρας:

 

 

Στο παράλληλο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών, φιλοξενήθηκαν μεταξύ των άλλων οι: Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διοργάνωσης, Δαμιανός Σερεφίδης από το Γραφείο Ύπατου Αρμοστή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη, Gregory W. Pfleger, Jr, Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης, Φάρος του κόσμου, Ηλίας Μάστορας, Διεθνής Διαιτητής ποδοσφαίρου τυφλών.

π. Αθηναγόρας: Να βάλουμε στην καρδιά μας πράγματα που βρίσκουν τοίχο. Η ίδια η κοινωνία μας έμαθε να μην δεχόμαστε τη διαφορετικότητα. Δυστυχώς κάνουμε όλοι καλά τη δουλειά μας και δηλητηριάζουμε τα παιδιά μας  στις μεταξύ τους σχέσεις. Η κυρίαρχη κουλτούρα βλέπει την ξενοφοβία. Αποκτήσαμε δαιμονοφοβία.
Η μεγαλύτερη αμαρτία του ανθρωπίνου γένους είναι τα σύνορα. Δεν ανεχόμαστε τον έναν κοντά στον άλλον. Πιο ψηλά σύνορα θέλουμε να σηκώσουμε και πιο πολύ κόσμο θέλουμε να απαγορεύσουμε να μετακινείται…

Τελετή λήξης-Απονομή βραβείων

 


Στην τελετή λήξης, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και ψυχή του εγχειρήματος, εξέφρασε την μεγάλη της συγκίνηση για τις ποικίλες και ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούστηκαν από κάθε μαθητή και ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών, μετά από την προσωπική της επιμέλεια, «θα αποσταλούν στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους λοιπούς φορείς, για να δείξουμε τι παιδιά βρίσκονται εδώ». Επιπρόσθετα, η ίδια ως εκπαιδευτικός συνεχάρη τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το έργο τους, τους γονείς, την Οργανωτική Επιτροπή, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εθελοντές και τη δημοσιογραφική ομάδα.

Ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, εκφράζοντας το θαυμασμό του για την ύπαρξη ενεργών πολιτών νεαρής ηλικίας, αναφέρθηκε στη σημασία του Στόχου 13 του ΟΗΕ «Δράση για το Κλίμα», στον οποίο ήταν αφιερωμένο το φετινό συνέδριο, επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παραμονή μας στη μοναξιά του καναπέ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.
                                             Συνέχεια με το αναλυτικό δελτίο τύπου της οργανωτικής Ομάδας του συνεδρίου εδώ


Κατηγορίες: ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.