Συμμετοχή των 4ου και 5ου Λυκείων Λάρισας στην κεντρική εκδήλωση της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 στην Αθήνα στο πλαίσιο διασχολικού προγράμματος

Στην κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017, συμμετείχαν οι ομάδες Αγωγής Υγείας των  4ου και  5ου Λυκείων Λάρισας, στο πλαίσιο δράσεων κοινού διασχολικού προγράμματος και με την ιδιότητα των πρεσβευτών της Ημέρας. Η ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάστηκε φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο.

Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας, είχε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο  πραγματοποίησε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, κεντρική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην οποία συμμετείχαν αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές-μέλη του πανελλήνιου πάνελ νέων του saferinternet και πολλοί άλλοι μαθητές.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα ήταν, «Γίνε εσύ η αλλαγή για ένα καλύτερο διαδίκτυο» και κυρίαρχο θέμα, η ανάγκη καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού και κατ’ επέκταση της ψηφιακής απομόνωσης. Στην ανάγκη αυτή  επικεντρώθηκε στην ομιλία του  ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης,   ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι κύριο μέλημα όλων των φορέων.

Στο συγκεκριμένο σημείο η δημοφιλής ερμηνεύτρια κ. Νατάσα Μποφίλιου ως πρέσβειρα τόνισε πως, ένας γονιός ή ένας εκπαιδευτικός ψηφιακά αναλφάβητος, δίνει το άλλοθι σ’ όποιον επιτήδειο επιθυμεί να τραυματίσει το παιδί του. Ανάλογες παρεμβάσεις έκαναν καθηγητές πανεπιστημίου και υπεύθυνοι εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό εργάστηκαν και οι μαθητές του προγράμματος. Η ομάδα του 5ου Λυκείου δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό και έντυπο booklet με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο»-το οποίο κατατέθηκε στο ψηφιακό αποθετήριο του Κέντρου, με στόχο να περάσει μήνυμα αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών υπέρ της ψηφιακής σύγκλισης(https://blogs.sch.gr/argian/2017/01/22/saferinternetdate2017/).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση ατόμων με κώφωση. Ολόκληρη η εκδήλωση μεταφράστηκε απευθείας  στη νοηματική γλώσσα ενώ παρουσιάστηκε και ένα  ενημερωτικό βίντεο από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου νοηματικής γλώσσας «Γέφυρες επικοινωνίας», Νικόλαο Ίσαρη .

Οι μαθητές συναντήθηκαν με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Γραμμής Βοήθειας Help-Line κ. Γεώργιο Κορμά, ο οποίος έθιξε στην παρέμβασή του, το ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο «sexting» που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες για τα θύματα.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι μαθητές: Από το 4ο Λύκειο: Αγγελίνα Βαρδάτσικου, Χριστίνα Γιαννακού, Πασχαλίνα Γκαργκινούδη, Φωτεινή Ζήκου, Ελένη Θεμελή, Ζωή Τράντου(Α’ τάξη), Νίκος Αρσενίου, Ελένη Βαρβέρη, Παναγιώτης Βλάχος, Ανδριάννα Γούση, Ελένη Κουτσουνάκη, Σοφία Παλάσκα(Β’ τάξη).
Από το 5ο Λύκειο: Δανάη Βαρνά, Αθανασία Καραμούστου, Αλέξανδρος Καρύδας, Έλλη Κοντέου, Κωνσταντίνος Κυριακού, Νικόλαος Πνευματικός(μέλος του πανελλήνιου πάνελ νέων του saferinternet για τον νομό Λάρισας) (Α’ τάξη), Μυρσίνη Ντούβλη, Ελένη Σπυράτου(μέλος του πανελλήνιου πάνελ νέων του saferinternet για τον νομό Λάρισας) (Β’ τάξη). Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν οι υπεύθυνες του διασχολικού προγράμματος, Αρχοντία Γιαννακάκη από το 5ο Λύκειο και Αναστασία Παπαδημητρίου από το 4ο Λύκειο, μέλη της Ακαδημίας πρεσβευτών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Κατηγορίες: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.