Μάι 30 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Κωνσταντινούπολη : Έκθεση με τίτλο “Από το Βυζάντιο στην Ισταμπούλ”

Κάτω από: ΕΚΘΕΣEΙΣ

«Από το Βυζάντιο στην Ισταμπούλ. Μια Πρωτεύουσα 8.000 ετών» είναι το θέμα της έκθεσης ς που θα ανοίξει για το κοινό σε μερικές μέρες στις αίθουσες του Μουσείου Σακίπ Σαμπαντζί.
Η έκθεση που οργανώνεται σε συνεργασία με την «Κωνσταντινούπολη 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» προβάλει την μεγαλοπρεπή ιστορία της Πόλης, που υπήρξε πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (του Βυζαντίου) και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 500 έργα τέχνης, που έχουν επιλεγεί από 39 Μουσεία του εξωτερικού και 19 Μουσεία από την Τουρκία, για να θα φωτίσουν την ιστορία από το Βυζάντιο μέχρι τη Νέα Ρώμη, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Ισταμπούλ.
Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Σαμπαντζί κ. Γκιουλέρ Σαμπαντζί , χαρακτήρισε την έκθεση ως σημαντική συμβολή στην πολιτιστική ζωή της Τουρκίας» και τόνισε ότι ό όμιλος Σαμπαντζί «αισθάνεται ευτυχής και υπερήφανος για τη νέα αυτή συμβολή του».
Το όνομα Κωνσταντινούπολη (Constanilople) που χρησιμοποιείτο ευρύτατα την Οθωμανική περίοδο, θεωρήθηκε «λάθος» και τέθηκε σε διωγμό, προς το τέλος της δεκαετίας του ‘30 . Το χρήση του όρου «Constanilople» και οι αναφορές στην Ιστορία της Πόλης, προκαλούσαν μέχρι πρόσφατα εκνευρισμό στην δημόσια συζήτηση στην Τουρκία, γιατί βρίσκονταν σε σύγκρουση με τα δόγματα για την εθνική ταυτότητα που ανέπτυξε το σύγχρονο (κεμαλικό) κατεστημένο.
Εκθέσεις όπως αυτή που οργανώνεται σήμερα από τον μεγαλύτερο πολιτιστικό φορέα της χώρας ή βιβλία όπως το ISTANBUL του νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, θα ήταν αδιανόητα πριν μερικά μόλις χρόνια ανέφερε η κα Σαμπαντζί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση