Μάι 11 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Η μηλιά του Νεύτωνα στο Διάστημα Βρετανός αστροναύτης θα απελευθερώσει ένα μικρό κομμάτι της σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

Κάτω από: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ

The GuardianΒρετανός αστροναύτης σχεδιάζει μοναδικό πείραμα, δοκιμή της θεωρίας της βαρύτητας του Ισαάκ Νεύτωνα, μεταφέροντας μαζί του στο Διάστημα κομμάτι από την ίδια μηλιά που ενέπνευσε τον επιστήμονα.Ο Βρετανός αστροναύτης Πιρς Σέλερς σχεδιάζει έτσι να απελευθερώσει το μικρό κομμάτι, μήκους δέκα εκατοστών, σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, αφότου φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε απόσταση 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Ο Σέλερς, που θα μείνει στον σταθμό για δώδεκα ημέρες, θα τιμήσει τον Νεύτωνα και την παρατήρησή του από το 1666, όταν ο διάσημος πλέον φυσικός παρατήρησε την πτώση μήλου από μηλιά του κήπου του, γεγονός που του επέτρεψε να εξηγήσει τη βαρύτητα.

«Θα πάρω το μικρό κομμάτι της μηλιάς του Νεύτωνα στο Διάστημα και θα το αφήσω να αιωρείται για λίγη ώρα. Κάτι τέτοιο θα μπέρδευε τον Ισαάκ», είπε ο 55χρονος Σέλερς, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο οποίος εκπαιδεύθηκε στη ΝΑSΑ και έχει ήδη συμμετάσχει σε δύο διαστημικές αποστολές με το διαστημικό λεωφορείο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Ενώ το κομματάκι θα αιωρείται, δεν θα υφίσταται τις επιπτώσεις της βαρύτητας, οπότε εάν το κλαδάκι αυτό είχε πάνω του ένα μήλο, το φρούτο δεν θα έπεφτε ποτέ στο έδαφος. Είμαι βέβαιος ότι ο σερ Ισαάκ θα είχε ενθουσιαστεί με το πείραμά μου. Εφόσον δεν θα είχε πέσει κάτω από ναυτία του Διαστήματος, ο Νεύτων θα είχε φθάσει έτσι να αποδείξει την πρώτη αρχή της κίνησης», λέει ο Σέλερς.

Το κομμάτι της μηλιάς του Νεύτωνα, όπου χαράχτηκε το όνομα του πρωτοπόρου φυσικού, βρίσκεται ασφαλώς αποθηκευμένο στο αμπάρι του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς» στο Κέιπ Κανάβεραλ της Φλόριντα, εν όψει της εκτόξευσής του που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος των εορτασμών για τα 350 χρόνια της Βασιλικής Γεωγραφικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, της οποίας ο Νεύτωνας, που πέθανε το 1727, υπήρξε πρόεδρος.

Πού θα εκτεθεί

Η Γεωγραφική Υπηρεσία ελπίζει να εκθέσει το κομμάτι της μηλιάς, μετά την επάνοδό του από το Διάστημα, στη δεκαήμερη εκδήλωση επιστημών και τεχνών που διοργανώνει τον ερχόμενο μήνα στις όχθες του Τάμεση στο κέντρο του Λονδίνου. Από εκεί, το κομμάτι της μηλιάς θα εκτεθεί μόνιμα στο ιστορικό αρχηγείο της υπηρεσίας στο ανάκτορο Κάρτλον Χάους της βρετανικής πρωτεύουσας, μαζί με άλλα προσωπικά αντικείμενα του Νεύτωνα, όπως το νεκρικό του προσωπείο.

Πολλά κομμάτια της μηλιάς του Νεύτωνα, που στέκεται πάντα στο οικογενειακό ανάκτορο Γούλσθορπ Μάνορ του σερ Ισαάκ στο Λίνκολνσαϊρ, βρίσκονται αποθηκευμένα σε ειδικές κρύπτες. Το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων αυτών δώρισε στη Γεωγραφική Υπηρεσία ο σερ Τσαρλς Τέρνερ στα μέσα του 18ου αιώνα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση