Μαΐ 10 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«DSΚ. Τα μυστικά ενός προεδροποιήσιμου» (DSΚ. Les secrets d΄ un presidentiable)Τον στοιχειώνουν οι γυναίκες του Η «αδυναμία» του επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος-Καν απειλεί τις πολιτικές του φιλοδοξίες

contentsegment_14623181w232_h250_r0_p0_s1_v1jpg.jpg

Ως μανιώδη γυναικά εμφανίζει τον Ντομινίκ Στρος-Καν ένα βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα στο Παρίσι. Είναι γραμμένο με ψευδώνυμο, προκαλεί πολλές συζητήσεις στο Παρίσι και αφορά μια αδυναμία που μπορεί να καταστρέψει τις προεδρικές φιλοδοξίες του κορυφαίου αυτού πολιτικού του Σοσιαλιστικού Κόμματος και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

O Στρος-Καν, πρώην υπουργός Οικονομικών και γνωστός στη Γαλλία ως Ντε-Ες-Κα (DSΚ) από τα αρχικά του ονόματός του, θεωρείται μία από τις προσωπικότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να νικήσουν τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ομως οι σύμβουλοί του φοβούνται ότι η πολυτάραχη ιδιωτική ζωή του θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εκστρατεία του, καθώς τουλάχιστον τέσσερα βιβλία ετοιμάζονται αυτήν τη στιγμή για τον πρώην υπουργό. Ο Στρος-Καν είναι παντρεμένος με τη δημοφιλή τηλεπαρουσιάστρια και πλούσια κληρονόμο Αν Σενκλέρ όμως, σύμφωνα με το βιβλίο, υπάρχουν παλιές φωτογραφίες του που τον δείχνουν να βγαίνει από μια λέσχη ανταλλαγής συζύγων στο Παρίσι. Εχει ομολογήσει μια εξωσυζυγική σχέση που είχε το 2008 με μια εργαζόμενη του ΔΝΤ και του αποδίδονται πλήθος άλλες.

Η Κασσάνδρα
Το βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις Ρlon φέρει τον τίτλο «DSΚ. Τα μυστικά ενός προεδροποιήσιμου» (DSΚ. Les secrets d΄ un presidentiable). Ο συγγραφέας υπογράφει με το ψευδώνυμο Κασσάνδρα και πιστεύεται ότι πίσω του κρύβεται κάποια συνεργάτιδα του Στρος-Καν. Η Κασσάνδρα χαρακτηρίζει τον πολιτικό «ηδονοθήρα» και προσθέτει: «Οπως όλα τα μεγάλα πολιτικά ζώα, δυσκολεύεται να ελέγξει τον εαυτό του». Φήμες για την πολυτάραχη ερωτική ζωή του Στρος-Καν κυκλοφορούσαν από καιρό στα παρισινά σαλόνια. Πριν ακόμη ξεκινήσει το 2008 για την Ουάσιγκτον, για να αναλάβει τη θέση του στο ΔΝΤ, ο Στρος-Καν είχε προειδοποιηθεί πως η αδυναμία του για τις γυναίκες θα μπορούσε να του δημιουργήσει προβλήματα στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα αυτή είναι λιγότερο ανεκτική από τη Γαλλία στις εξωσυζυγικές παρασπονδίες των πολιτικών. Σε συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο, ο Σαρκοζί τον είχε μάλιστα πειράξει λέγοντάς του: «Ξέρεις, εκεί δεν αστειεύονται μ΄ αυτά τα πράγματα. Η ζωή σου θα βρίσκεται κάτω από τον μεγεθυντικό φακό. Απόφευγε να παίρνεις το ασανσέρ μόνος σου με ασκούμενες…».

Ο Καζανόβας
Ομως, γράφει η «Κασσάνδρα», «ο Καζανόβας μας δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να παρασυρθεί από τους δαίμονές του». Ο DSΚ κατηγορήθηκε για ιδιαίτερη εύνοια προς την Πιρόσκα Νάγκι, μια παντρεμένη ουγγαρέζα αξιωματούχο στην αρμόδια για την Αφρική διεύθυνση του ΔΝΤ, με την οποία είχε μια σύντομη περιπέτεια. Οταν είπε σ΄ έναν σύμβουλό του ότι οι φήμες για τη σχέση είναι αληθινές, εκείνος εξερράγη: «Μα είσαι εδώ μόλις έναν μήνα!». Η Νάγκι αργότερα δήλωσε: «Πιστεύω πως αυτός ο άνδρας (ο DSΚ) έχει πρόβλημα». Η Σενκλέρ, την οποία οι συνεργάτες του DSΚ αποκαλούν «Μαμίτα», στάθηκε, όπως πάντα, στο πλευρό του άνδρα της.

Πέρσι, όταν ο Στρος-Καν εμφανίστηκε για μια ραδιοφωνική συνέντευξη, ο παρουσιαστής αναφώνησε αστειευόμενος: «Κορίτσια, κρυφτείτε, ο DSΚ είναι στο στούντιο». Η Κασσάνδρα γράφει πως είναι πάντα «στο κυνήγι», πως το μάτι του «κόβει τις γυναίκες σαν λέιζερ». «Οταν μπαίνει σε καφέ, γραφείο ή οποιονδήποτε δημόσιο χώρο», συνεχίζει, «το τελετουργικό είναι πάντα το ίδιο. Κάνει μια μικρή επιθεώρηση, γυρίζοντας ανεπαίσθητα το κεφάλι αριστερά και δεξιά, ενώ συνεχίζει να μιλάει. Διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, όσο χρειάζεται για να υπολογίσει τις πιθανότητές του». Αφού εντοπίσει το θήραμα, το βομβαρδίζει με SΜS, συνήθως με τη φράση «Σε θέλω», γράφει η Κασσάνδρα. «Είναι ευθύς και απερίφραστος». Είναι τόσο γνωστός για τη συμπεριφορά του αυτή ώστε η ηθοποιός Ντανιέλ Εβνού είχε πει σε μια συνέντευξη: «Και ποια δεν έχει στριμωχτεί από τον Ντομινίκ ΣτροςΚαν;». Μια γυναίκα στέλεχος των Σοσιαλιστών λέει πως φροντίζει να μη βρίσκεται ποτέ μόνη της σε δωμάτιο με τον DSΚ. Η συγγραφέας Τριστάν Μπανόν ισχυρίζεται ότι χρειάστηκε να τον αποκρούσει με κλωτσιές και γροθιές όταν την προσκάλεσε σε μια συνάντηση σ΄ ένα δωμάτιο επιπλωμένο μ΄ ένα διπλό κρεβάτι και μια τηλεόραση…

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Οταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο “κόβει” τις γυναίκες σαν λέιζερ», γράφει η συγγραφέας με το ψευδώνυμο Κασσάνδρα

Τον είδαν σε κλαμπ ανταλλαγής συντρόφων

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ αντιμετωπίζει με συμπάθεια τον Στρος-Καν- σε σημείο που μερικοί σχολιαστές πιστεύουν ότι την έκδοση του βιβλίου μπορεί να ενέκρινε ο ίδιος ο DSΚ ώστε να προλάβει περισσότερο ζημιογόνες αποκαλύψεις. Ο Φρεντερίκ Λεφέβρ, σύμβουλος του Σαρκοζί, είχε πει το 2007 πως είδε φωτογραφίες του DSΚ που θα τον εμπόδιζαν να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος. «Θα τις κυκλοφορούσαμε και δεν θα άντεχε ούτε εβδομάδα», είχε δηλώσει ο Λεφέβρ. Η Κασσάνδρα επιβεβαιώνει την ύπαρξη θολών φωτογραφιών του DSΚ την ώρα που αναχωρεί από το «Λε Σαντέλ», ένα κλαμπ ανταλλαγής συντρόφων. Υποβαθμίζει τη σημασία τους, γράφει πως το κλαμπ είναι «πολύ σικ» και διαθέτει εστιατόριο και ομολογεί πως το είχε επισκεφθεί κι εκείνη μια φορά, από περιέργεια, μ΄ έναν σοσιαλιστή γερουσιαστή που πήγε μεταμφιεσμένος με περούκα για να μην τον αναγνωρίσουν… Το πρόβλημα, γράφει η Κασσάνδρα, είναι «να σιγουρευτούμε ότι δεν κυκλοφορούν κι άλλες φωτογραφίες».

Ποιες είναι

ΑΝ ΣΕΝΚΛΕΡ Η σύζυγος
● Η σύζυγος του Ντομινίκ ΣτροςΚαν γεννήθηκε το 1948 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences-Ρo) και νομικά στη Σορβόννη.

● Το 1984 δημιούργησε και άρχισε να παρουσιάζει την εβδομαδιαία πολιτική εκπομπή «7/7», που διήρκεσε 13 χρόνια στο ιδιωτικό ΤF1 και ήταν από τις εκπομπές με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στη Γαλλία. Στο πλαίσιο της εκπομπής, πήρε περισσότερες από 500 συνεντεύξεις από προσωπικότητες όπως ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Μπιλ Κλίντον, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Χέλμουτ Κολ, αλλά και η Μαντόνα, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Γούντι Αλεν, ο Τζορτζ Σόρος, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, η Μητέρα Τερέζα.

● Το 1997 επέλεξε να παραιτηθεί για να αποφύγει κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων όταν ο σύζυγός της έγινε υπουργός Οικονομικών.

ΠΙΡΟΣΚΑ ΝΑΓΚΙ Η ερωμένη
● Γεννήθηκε στην Ουγγαρία, ήταν παντρεμένη και εργαζόταν στη διεύθυνση του ΔΝΤ που είναι αρμόδια για την Αφρική, όταν ο ΣτροςΚαν ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή του ΔΝΤ. Αντάλλαξαν emails στις αρχές του 2008, στη διάρκεια μιας διάσκεψης στην Ευρώπη, τα οποία ανακάλυψε ο σύζυγος της Νάγκι.

● Τον Αύγουστο του 2008 η Νάγκι παραιτήθηκε από το ΔΝΤ. Υπεύθυνοι του ΔΝΤ ερεύνησαν τότε μήπως ο Στρος-Καν είχε ευνοήσει με κάποιον τρόπο τη Νάγκι εξαιτίας της σχέσης τους- ή μήπως την είχε τιμωρήσει γι΄ αυτήν. Δεν διαπίστωσαν όμως κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του.

● Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως το επεισόδιο με τη Νάγκι ήταν λυπηρό και αποτέλεσμα σφάλματος κρίσης εκ μέρους του διευθυντή, όμως δέχθηκε τη συγγνώμη του Στρος-Καν και το θέμα έκλεισε. Ο DSΚ ζήτησε επίσης συγγνώμη από το προσωπικό του και από τη σύζυγό του.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση