Μαΐ 06 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

H Google θα ανοίξει φέτος το δικό της ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο

Κάτω από: ΒΙΒΛΙΑ,ΙΝΤΡΕΝΕΤ

 google-vivliopwleio-thumb-medium.jpg

Μέσα στο 2010 η Google πρόκειται να ανοίξει το δικό της ηλεκτρονικό εκδοτικό οίκο και κατάστημα πώλησης βιβλίων, με την ονομασία Google Editions. Αντίθετα με την μεγάλη ανταγωνίστρια Amazon και τη συσκευή της e-reader Kindle, τα βιβλία της Google δεν θα περιορίζονται για ανάγνωση σε μια μόνο ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων (e-reader).

Για «μια διαφορετική προσέγγιση» έκανε λόγο εκπρόσωπος της Google, σύμφωνα με το BBC, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να διαβάζουν τα ηλεκτρονικά βιβλία τους από οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο διαδίκτυο, από ένα κινητό τηλέφωνο μέχρι ένα φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή.

Μέχρι σήμερα η Google έχει ψηφιοποιήσει πάνω από 12 εκατ. βιβλία, διαθέτοντας έτσι μεγαλύτερη ποικιλία τόσο έναντι της Amazon (που -προς το παρόν τουλάχιστον- κατέχει ηγετική θέση στην αγορά ψηφιακών βιβλίων) όσο και της Apple (που προσδοκά ότι το νέο iPad θα μπει «σφήνα» στην αγορά των e-readers).

Η Credit Suisse, σε σχετική της έκθεση, προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα Apple, Amazon και Google θα μοιράσουν μεταξύ τους την αγορά και ότι, αναπόφευκτα, το μερίδιο της Amazon στα e-books θα πέσει από περίπου 90% σήμερα στο 35% μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η Google δεν έχει αποκαλύψει ακόμα πόσο θα χρεώνει τους χρήστες για την πρόσβασή τους στα ψηφιακά βιβλία της μέσω του Google Editions. Σε κάθε περίπτωση, οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν (να «κατεβάζουν») τα ηλεκτρονικά βιβλία είτε άμεσα μέσω της Google είτε από μεσολαβητές ηλεκτρονικούς εμπόρους που θα κατακρατούν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων.

«Είναι περισσότερο ένα ανοιχτό οικοσύστημα, όπου υπάρχει τρόπος για να τα φυσικά βιβλιοπωλεία να συμμετέχουν στον μελλοντικό ψηφιακό κόσμο των βιβλίων», δήλωσε ο μηχανικός της Google Νταν Κλάνσι.

Η Google διαβεβαίωσε ότι η υλοποίηση του Google Editions δεν θα επηρεαστεί καθόλου από τη νομική διαμάχη, στην οποία έχει εμπλακεί η εταιρία με αφορμή την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων εκτός κυκλοφορίας βιβλίων.

«Τα σχέδια για το Google Editions θα προχωρήσουν άσχετα από οποιαδήποτε συμφωνία διακανονισμού υπάρξει», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η σχετική απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, στο οποίο έχουν προσφύγει εκδότες, συγγραφείς και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, αναμένεται σύντομα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση