Μάι 06 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Οχι μόνο στα αγγλικά οι διευθύνσεις στο διαδίκτυο

clipboard01-7-thumb-medium.jpg

Το πρώτο βήμα για την ουσιαστική διεθνοποίηση του διαδικτύου έκαναν σήμερα τα αραβικά κράτη, που μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν την αραβική γλώσσα στα ονόματα των διαδικτυακών διευθύνσεων.

Η Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης (Icann) ενεργοποίησε το μηχανισμό που επιτρέπει τους μη λατινικούς χαρακτήρες στις διευθύνσεις των ισοτόπων. Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι πρώτες χώρες που έχουν πλέον κωδικούς στη γλώσσα τους ενώ θα ακολουθήσουν 20 ακόμα γλώσσες, μεταξύ των οποίων η ελληνική, η κινεζική, η ινδική και η κυριλλική.

Η ICANN σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι τα νέα domain είναι “διαθέσιμα για χρήση τώρα” παρόλο που υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει για να δουλέψουν σωστά για όλους.

Η διευθύντρια της Icann για τα διεθνοποιημένα domain names, Τίνα Νταμ, δήλωσε στο BBC News ότι αυτή είναι “η πιο σημαντική ημέρα” από την κυκλοφορία του διαδικτύου, προσθέτοντας ότι “είναι μια μεγάλη μέρα για το Icann, ακόμα περισσότερο για τις αραβικές χώρες”.

Ο πρόεδρος της Icann. Ροντ Μπέκστρομ χαρακτήρισε την αλλαγή “ιστορική”.

Ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη, έχουν ήδη εφαρμόσει αλλαγές που επιτρέπουν στους χρήστες των χωρών τους να εισάγουν διευθύνσεις στις γλώσσες τους, όμως αυτές οι αλλαγές δεν έχουν γίνει διεθνώς αποδεκτές και δεν “δουλεύουν” απαραίτητα σε όλους τους υπολογιστές του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Μπέκστρομ, οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων ευέλικτων domain, όπως .bank (για τράπεζες) ή .post (για ταχυδρομεία), αντί για την περιοριστική χρήση μόνο του .com. Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα απαιτούνται πλέον η πληκτρολόγηση λιγότερων χαρακτήρων (60 έως 100 δισ. κτυπήματα πλήκτρων την μέρα παγκοσμίως), πράγμα καλό τόσο για τους χρήστες όσο και για τις εταιρίες που θα μπορούν να επικοινωνούν πιο άμεσα με τους πελάτες τους.

Η μη κερδοσκοπική εταιρία Icann, με έδρα την Καλιφόρνια, δημιουργήθηκε το 1998 από την αμερικανική κυβέρνηση για να εποπτεύει τη λειτουργία και ανάπτυξη του διαδικτύου. Φέτος το Σεπτέμβριο, μετά από πολύχρονες κριτικές και αντιδράσεις από άλλες κυβερνήσεις και φορείς, αποφασίστηκε το χαλάρωμα του ελέγχου της εταιρίας από τις ΗΠΑ και η αυτονόμηση και διεθνοποίησή της, από την 1η Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση