Απρ 25 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Πώς είδε ο ευρωπαϊκός τύπος την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Κάτω από: OIKONOMIA,ΜΜΕ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλλειψη συνοχής και αυτοϋπονόμευση καταλογίζει η Liberation στους Γερμανούς Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού Τύπου σήμερα μετά το ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, με τις γαλλικές εφημερίδες να τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και εφημερίδες άλλων χωρών, όπως η Het Financieele Dagblad της Ολλανδίας, να προτρέπουν για την εφαρμογή αυστηρών όρων.
ΓΑΛΛΙΑ
«Μόνο μια ελπίδα υπάρχει για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά καθώς ενεργοποιείται το πακέτο βοήθειας, η αλληλεγγύη αυτή απειλείται για άλλη μια φορά από την κακοφωνία. Ως συνήθως, η Γερμανία σέρνει τα πόδια της», γράφει η Le Monde.
«Το Βερολίνο στέλνει συνεχώς αμφιλεγόμενα μηνύματα στις αγορές επειδή η καγκελάριος δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (…) Στο τέλος, η Γερμανία, η οποία δεν είχε την παραμικρή επιθυμία να πληρώσει για τον έλληνα κακό μαθητή, τώρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τον δανείσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ με το άνετο επιτόκιο του 5%. Και όλα αυτά όταν μια σαφής και ξεκάθαρη ένδειξη αλληλεγγύης θα αρκούσε για να καθησυχάσει τις αγορές πριν από τρεις μήνες. Πρόκειται για μεγάλη επίδειξη έλλειψης συνοχής και αυτοϋπονόμευσης», σημειώνει η Liberation.
ΙΤΑΛΙΑ
«Στο τέλος η μικρή Ελλάδα θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην ευρωζώνη», σημειώνει η La Repubblica, αναφερόμενη στο ΔΝΤ, και υπογραμμίζει: «Στο SOS του Παπανδρέου, ο μόνος που ανταποκρίθηκε χωρίς δισταγμό και χωρίς να σέρνει τα πόδια του ήταν ένας θεσμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον».
«Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για την ΕΕ να πει ‘Όχι αυτήν τη φορά’. Τώρα σαφώς και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, με τις αγορές να είναι πεπεισμένες για μια σχεδόν σίγουρη συμφωνία, αλλά αυτό είναι ένα έργο που έχουμε ξαναδεί: η αισιοδοξία θα χαθεί γρήγορα και όλα τα προβλήματα της Ελλάδας θα επανέλθουν», γράφει Il Sole 24 Ore.
Η βοήθεια για την Ελλάδα είναι ανεπαρκής, σημειώνει η Corriere Della Sera, και υπογραμμίζει ότι «χρησιμεύει μόνον για να κερδίσουν χρόνο, για να επιτραπεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ενισχύσουν τη θέση τους και να αποφύγουν τη μετάδοση» της κρίσης.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η οικονομική εφημερίδα Expansion καταγγέλλει την όπως την περιγράφει αποτυχία της ισπανικής κυβέρνησης να δώσει μια πειστική λύση για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. «Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Στην πραγματικότητα, μόλις η Ελλάδα πάψει να αποτελεί το στόχο των επενδυτών, θα αναζητήσουν άλλο θύμα», σημειώνει.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Βάλτε αυστηρούς όρους», η οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αισθανθεί τον «πόνο» των μέτρων λιτότητας αμέσως, παρά να τα ‘απλώσει’ σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο. «Οι αγορές δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. Αν η Αθήνα θέλει να μειώσει τον κίνδυνο ‘χρεοκοπίας’ όσο περισσότερο μπορεί, χρειάζεται να πονέσει περισσότερο φέτος. Αυτό προσφέρει τη μεγαλύτερη πιθανότητα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», επισημαίνει.

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια
Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση