Απρ 25 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Διαδραστικοί σχολικοί πίνακες Δίνουν όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες στον δάσκαλο

Είναι μία από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται εδώ και μία δεκαετία στα σχολεία του εξωτερικού, φέρνοντας κυριολεκτικά την επανάσταση στον τρόπο διδασκαλίας. Ο λόγος για τους διαδραστικούς πίνακες, δηλαδή οθόνες οι οποίες αντικαθιστούν πλήρως τους παραδοσιακούς μαυροπίνακες, δίνοντας στον καθηγητή τη δυνατότητα να προσθέσει στο μάθημά του φωτογραφίες, βίντεο, γραφικά, αρχεία μουσικής, αλλά και εφαρμογές τις οποίες θα χρησιμοποιήσει απευθείας από το Διαδίκτυο – όπως, για παράδειγμα, το Google Maps ή το Street View.Και τις οποίες μπορεί να χειριστεί ο ίδιος ή οι μαθητές «απευθείας» πάνω στον πίνακα, αγγίζοντάς τον είτε με έναν ειδικό «μαρκαδόρο» είτε απλώς με τα δάχτυλά του, ανάλογα με το μοντέλο.Η συσκευή που δοκιμάσαμε εμείς, πάντως, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία: ο καναδικός TeamBoard, που εισάγει στη χώρα μας η εταιρεία Conceptum, υποστηρίζει τεχνολογία αφής, ώστε τα δάχτυλα ή η άκρη ενός απλού στυλό να έχουν τον ρόλο του ποντικιού.

Ο TeamBoard συνδέεται ενσύρματα σε οποιοδήποτε laptop ή netbook διαθέτει θύρα USB, με το καλώδιο αυτό να έχει διπλό ρόλο αφού όχι μόνο μεταφέρει τα σήματα από τον πίνακα στο PC, αλλά και τροφοδοτεί με ρεύμα τον πίνακα. Για να λειτουργήσει το σύστημα, βέβαια, χρειάζεται κι έναν προτζέκτορα, ο οποίος αναλαμβάνει να προβάλει πάνω στον TeamBoard ό,τι ακριβώς φαίνεται στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει πως η εγκατάστασή του είναι πολύ απλή, ενώ στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται επίσης το γεγονός πως το συγκεκριμένο μοντέλο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, ενώ συνοδεύεται και με 10ετή εγγύηση.

Στην πράξη, τώρα, όλα αυτά υπόσχονται πως ένας διαδραστικός πίνακας σαν τον TeamBoard καταφέρνει όντως να κάνει τη σχολική εμπειρία πολύ πιο ενδιαφέρουσα, ακόμη κι αν ο καθηγητής έχει απλώς «φορτώσει» στον υπολογιστή το σχολικό βιβλίο σε μορφή PDF.

Η Conceptum έχει αναπτύξει μία γραμμή εργαλείων ειδικά για τον TeamBoard, με την οποία ο χρήστης έχει δυνατότητα να υπογραμμίσει ολόκληρες παραγράφους από το κείμενο, να απομονώσει λεπτομέρειες ή να προβάλει εικονικά μαθηματικά εργαλεία στην οθόνη, όπως ένα μοιρογνωμόνιο.

Η ίδια γραμμή εργαλείων μπορεί, άλλωστε, να χρησιμοποιηθεί σε έτοιμα εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα, που περιλαμβάνουν την ύλη σχεδόν όλων των μαθημάτων του δημοτικού και του γυμνασίου.

Ο TeamBoard κυκλοφορεί σε εκδόσεις των 37, 66, 77 και 85 ιντσών, ενώ η Conceptum διαθέτει επίσης στην αγορά μία συσκευή η οποία, όταν συνδεθεί με υπολογιστή και βιντεοπροτζέκτορα, μετατρέπει σε διαδραστικό πίνακα οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια.

Αν και αυτή η συσκευή είναι πιο φθηνή, δεν υποστηρίζει ωστόσο τεχνολογία αφής. K.Δ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση