Απρ 24 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Οι (κακές) πεθερές στέλνουν κόσμο στους ψυχολόγους

Κάτω από: Κοινωνικά

Σε πολλές ελληνικές οικογένειες πραγματικό «κουμάντο» κάνει η… πεθερά και αυτό είναι, λίγο ή πολύ, γνωστό! Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό οι πεθερές είναι ένας λόγος που πολλές Ελληνίδες -καθώς επίσης και αρκετά ζευγάρια ηλικίας 20 έως 40 ετών- οδηγούνται στο… ντιβάνι του ψυχολόγου προκειμένου να σώσουν τη σχέση τους!Προσκολλημένο στη… μαμά του περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε είναι μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησε η κλινική ψυχολόγος Χαρά Νομικού, σύμφωνα με την οποία το 76% των γυναικών και το 24% των ζευγαριών που επισκέπτονται ψυχολόγο ζητούν συμβουλές για να… γλιτώσουν από την πεθερά που τους έχει κάνει τον βίο αβίωτο! Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι από τις γυναίκες αυτές το 63% ήταν άγαμες και το 37% έγγαμες, ενώ το 82% των ζευγαριών ήταν παντρεμένα!«Η εξάρτηση του γιου από τη μητέρα και αντίστροφα δεν επιτρέπει στον γιο αφενός να ενηλικιωθεί και αφετέρου να πάρει θέση αργότερα ως οικογενειάρχης», επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος Χαρά Νομικού. Αυτό προκύπτει και από την έρευνα σύμφωνα με την οποία οι άντρες, οι οποίοι επισκέπτονται ψυχολόγο συνήθως μετά από προτροπή της γυναίκας τους, κατά 24% βασίζονται στη γνώμη της μητέρας τους και κατά 22% δεν παίρνουν μέρος στη διαμάχη ανάμεσα στη μάνα και τη σύντροφό τους! Επίσης, το 13% δίνει στη μητέρα του αναφορά για κάθε δραστηριότητά του, ενώ το 11% θεωρεί υποχρέωσή του να παραστεί με την πατρογονική του οικογένεια σε κοινωνικές υποχρεώσεις όπως γάμους και βαφτίσεις, ενώ το 10% δυσκολεύεται να της πει όχι!

«Ο γιος συνήθως δεν παίρνει θέση στην κόντρα της συζύγου του με τη μητέρα του, ενώ κανονικά αυτός θα έπρεπε να βάζει τα πράγματα στη θέση τους», λέει στην «Espresso» η 26χρονη Αθηνά, συμπληρώνοντας πωως στην περίπτωση που υπάρχει και συμβίωση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: «Η γιαγιά μου μένει στο σπίτι μας λόγω ασθένειας. Εκτός από κάποιες μικροπαρεξηγήσεις, σοβαρά προβλήματα δεν υπάρχουν. Ομως, και μόνο το γεγονός ότι ζει με τους γονείς μου κάνει δύσκολη τη συνύπαρξη. Οι λόγοι διαφωνίας μπορεί να έχουν σχέση με το φαγητό. Συνήθως όμως έχει λόγο για τα πάντα», λέει με χιουμοριστική διάθεση!

«Πρέπει εσύ ο ίδιος να βάζεις όρια ώστε να μη δέχεσαι παρεμβάσεις είτε στη σχέση σου με τη σύζυγό σου είτε στην ανατροφή του παιδιού σου και τα οικονομικά του σπιτιού», λέει από την πλευρά του ο Αντρέας Πρέζας, ο οποίος είναι παντρεμένος εδώ και δέκα χρόνια. Την ίδια άποψη έχει και ο Αντώνης Φετάνης, ο οποίος δηλώνει πως έχει πολύ καλή σχέση με την πεθερά του: «Τα προβλήματα ξεκινούν από εμάς τους ίδιους. Εχουμε κάνει τον απλό τρόπο επικοινωνίας, δύσκολο», τονίζει. Ολοι πάντως, άντρες και γυναίκες, συμφωνούν ότι τα ζευγάρια θα έπρεπε να σκέφτονται ως τελευταία λύση τον ψυχολόγο: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να φτάνουν μέχρι εκεί. Μπορούν να τα βρουν και μόνοι τους, αρκεί να μην αφήνουν τα προβλήματα να σωρεύονται», λέει η 27χρονη Κωνσταντίνα.

Τα κύρια παράπονα των γυναικών έχουν να κάνουν με την παρεμβατικότητα της πεθεράς στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών (24%), τη συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιο, η οποία πολλές φορές ξεπερνά τις δύο κλήσεις την ημέρα, και τις επικρίσεις της πεθεράς προς τη νύφη αναφορικά με την καθαριότητα του σπιτιού ή το μαγείρεμα (16%)! Ολα αυτά οδηγούν κατά κύριο λόγο σε συχνούς καβγάδες ανάμεσα στο ζευγάρι (61%), σε συναισθηματική αποξένωση (26%) και σε προβλήματα επικοινωνίας που πολλές φορές καταλήγουν ακόμη και στο διαζύγιο.

«Τόσο οι μητέρες των αντρών όσο και οι σύντροφοί τους πρέπει να δουν ότι μπαίνουν σε ένα κυριαρχικό ανταγωνισμό που δεν έχει λόγο ύπαρξης. Επίσης, πρέπει ο σύντροφος να ωριμάσει και να δει ότι πρέπει μόνος του να κρατήσει το τιμόνι της ζωής του, αντί να άγεται και να φέρεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες», συμβουλεύει η κυρία Νομικού.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση