Απρ 19 2010

Άρθρα του/της ΑΡΓΥΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

«Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν» στο Πνευματικό Με ομιλητή τον διευθυντή του νέου ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Διονύση Σιμόπουλο

 20100419_simopoulos.jpg

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα “Εικόνες από Σύμπαν” είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το Σάββατο  στις 7.00 το απόγευμα, οι συμπολίτες μας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

Την ξεχωριστή για τα τρικαλινά δεδομένα εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων και το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, ενώ κεντρικός ομιλητής, με αντικείμενο “ο Άνθρωπος και το Σύμπαν”, ήταν ο διευθυντής του νέου ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας:

“Όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν πριν από πολλά πολλά χρόνια, το πιο παράξενο πράγμα στο σύμπαν είναι ότι το Σύμπαν είναι κατανοήσιμο. Κι αυτό το πιστεύω ακράδαντα και εδώ και 40 χρόνια που διακονώ την Επιστήμη της Αστρονομίας πιστεύω ότι η διάχυση της επιστήμης, η διάδοση της Επιστήμης είναι ένα από τα πράγματα τα οποία εμείς οι δάσκαλοι πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να τα διαδίδουμε στον κόσμο. Γι’ αυτό τα τελευταία 37 χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα τέτοιου είδους ομιλίες έχω κάνει σε περίπου 500 διαφορετικές περιοχές της χώρας μας και γι’ αυτό είμαι περήφανος”.

0 κ. Σιμόπουλος στην συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο που έχουμε κατορθώσει να μάθουμε αυτά που μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τις τελευταίες 4 δεκαετίες, σχετικά με τα άστρα, σημειώνοντας: “Το σύμπαν είναι το σπίτι μας, η γειτονιά μας και μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό περίπατο σ’ αυτό. Το σύμπαν είναι ότι βλέπουμε. Το  γύρω μας, αλλά και ότι δεν βλέπουμε.

Ο άνθρωπος προσπαθεί ν’ αποκαλύψει τα μυστικά του από τον καιρό της δημιουργίας του. Και θα συνεχίσει για πολλές χιλιετίες ακόμα, αν δεν καταστρέψουμε τον πλανήτη μας και τον εαυτό μας.

Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει (Αριστοτέλης) και η σημερινή επιστήμη βασίζεται σε προγενέστερες ανακαλύψεις. Το ταξίδι αυτό του ανθρώπου θα συνεχιστεί και μάλιστα χωρίς τέλος. Ο αστρονόμος είναι ο αρχαιολόγος του σύμπαντος. Όταν κοιτούμε στον ουρανό, βλέπουμε το παρελθόν του”.

Στην συνέχεια έκανε μια μικρή αναφορά στην εξελικτική πορεία των άστρων τονίζοντας πως και τα άστρα, όπως και οτιδήποτε άλλο στο Σύμπαν, γεννιούνται, εξελίσσονται και πεθαίνουν.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σιμόπουλος τόνισε πως γνωρίζοντας τα άστρα γνωρίζουμε πολλά πράγματα από το φυσικό μας περιβάλλον πράγμα το οποίο αποτελεί μοναδική εμπειρία, λέγοντας χαρακτηριστικά:   “Οι   αστρονομικές  γνώσεις μας χρησιμεύουν σε πολλά καθημερινά ζητήματα  όπως στις τηλεπικοινωνίες, στην επισήμανση των κλιματικών αλλαγών, στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, στην ναυτιλία και γενικά στην επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Έτσι λοιπόν σίγουρα η αστρολογία επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή και θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε  στο μέλλον*.

Σημειωτέων πως στις 9.00 το βράδυ επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης αστροφωτογραφίας με θέμα “Εικόνες από Σύμπαν” στο Κουρσούμ Τζαμί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση